Sari direct la conținut

Rusia: FSB susține că niciun agent nu ar fi recunoscut că a participat la otrăvirea lui Navalnîi

HotNews.ro
Rusia: FSB susține că niciun agent nu ar fi recunoscut că a participat la otrăvirea lui Navalnîi

Serviciile de securitate ruse (FSB) au denunțat luni ca o „falsificare” capcana telefonică pe care oponentul Alexeï Navalny pretinde că a pus-o pentru ca un agent rus să-l facă să admită că a participat la otrăvirea sa în această vară în Siberia, potrivit AFP.

„Videoclipul cu (această) conversație telefonică este o falsificare”, a declarat FSB, într-o declarație citată de agențiile de știri rusești, adăugând că această „presupusă anchetă” a constituit „o provocare planificată” care nu a fost posibil „fără sprijinul tehnic și organizațional al serviciilor speciale străine”.

„Înlocuirea numărului unui abandonat este o metodă bine cunoscută serviciilor străine”, continuă el, excluzând astfel „posibilitatea de a identifica participanții reali ai (acestei) conversații”.

Inamicul Kremlinului, care a postat conversația pe blogul său, spune că a folosit un dispozitiv pentru a-și falsifica numărul de telefon și s-a prezentat ca asistent al secretarului Consiliului de Securitate rus Nikolai Patrushev, un apropiat al lui Vladimir Putin.

Astfel, l-a făcut pe Konstantin Koudriavtsev, prezentat ca expert în armele chimice al FSB, să creadă că avea nevoie de mărturia sa pentru a scrie un raport. Persoana dezvăluie apoi că otrava care îl viza pe Navalny fusese depusă în lenjeria intimă.

Fără a oferi dovada identității interlocutorului său, Alexeï Navalny afirmă că „orice expertiză vocală va arăta că este într-adevăr” Koudriavtsev.

Rusia a negat în mod constant că adversarul a fost otrăvit la Tomsk pe 20 august, susținând că substanța nervoasă de tip Novichok detectată de laboratoarele occidentale după spitalizarea sa în Germania nu a fost prezentă în corpul său când a fost tratat în Rusia.

Luni seara, Lioubov Sobol, o rudă a opozantului, a fost arestat în fața unei clădiri din Moscova prezentată ca fiind cea locuită de Kudriavtsev.

Potrivit conversației publicate de Navalny, persoana prezentată ca agent FSB este inițial ezitantă, înainte de a purta o conversație de 45 de minute cu adversarul, aflat încă în Germania.

Judecătorii spun că opozantul de la Kremlin a supraviețuit datorită pilotului avionului la bordul căruia a fost transferat și a medicilor de la urgente care l-au tratat.

Alexei Navalny se simțise rău în timpul unui zbor care îl aducea înapoi de la Tomsk, în Siberia, la Moscova. Căpitanul a decis apoi să aterizeze în Omsk pentru a-i permite să fie îngrijit.

„Dacă ar fi zburat puțin mai mult (…) poate că totul ar fi ieșit diferit”, a spus bărbatul, potrivit difuzării audio și video a lui Navalny.

În mai multe rânduri, presupusul agent este îngrijorat că rbește despre caz „la telefon”, înainte de a da detalii, cum ar fi atunci când spune că otravă a fost pusă pe lenjeria intimă a lui Navalny.

Interlocutorul lui Navalny sugerează că nu a fost implicat personal în otrăvire, ci în distrugerea probelor după operațiune.

Opozantul, a spus el, a obținut numărul de telefon al agentului de pe site-ul britanic de investigații Bellingcat, care pe 14 decembrie a publicat o anchetă cu mai multe mijloace media care pretindeau identificarea a opt agenți FSB, inclusiv Koudriavtsev, implicat de ani de zile într-o hărțuire a opozantului.

Navalny asigură că i-a sunat pe toți acești oameni, dar că „toți au închis rapid”, până la conversația cu Koudriavtsev.

Aceste apeluri au avut loc cu câteva ore înainte de publicarea anchetei Bellingcat.

Întrebat joi despre această primă investigație, Vladimir Putin a sugerat că Navalny era urmărit, dar a negat orice otrăvire, crezând că acesta ar fi fost deja mort dacă agenții ar fi vrut să-l omoare.

Navalnîi, specializat în investigații privind corupția elitelor, îl acuză pe președintele rus că ar fi dispus această tentativă de asasinat.

Potrivit versiunilor, Moscova a negat orice otrăvire, a acuzat serviciile secrete occidentale sau au pus sub semnul întrebării igiena lui Alexeï Navalny.

Moscova refuză, de asemenea, să deschidă o anchetă penală în acest caz, argumentând că Germania refuză să transmită datele sale Rusiei.

Bellingcat a identificat în ultimii ani, grație datelor colectate online, mai mulți agenți implicați, conform site-ului, în operațiuni rusești, acuzații încă respinse de Moscova.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro