Sari direct la conținut

Profesorii „woke” din SUA vor scoaterea lui Shakespeare din programa școlară, acuzând „masculinitatea toxică” și „supremația albă”

HotNews.ro
William Shakespeare, Foto: Flickr
William Shakespeare, Foto: Flickr

Piedestalul pe care a fost pus odată William Shakespeare se clatină după ce scriitorul britanic a început să fie atacat de către profesori care îi critică atitudinea față de rasă, sexualitate, gen și clasă socială, relatează Washington Times.

Însă pentru unii din noua generație de profesori din lumea anglo-saxonă, Shakespeare este văzut tot mai puțin ca un simbol al literaturii universale și mai mult drept un instrument al oprimării imperialiste, un autor care ar trebui disecat în clasă sau scos din programă cu totul.

„Este despre supremație albă și colonizare”, afirmă profesorii care au fondat #DisruptTexts, un grup care dorește scoaterea unora dintre stâlpii literaturii occidentale din programa școlară sau supunerea lor unor critici nimicitoare.

Profesorii anti-Shakespeare afirmă că fanii operelor sale ignoră viziunea asupra lumii problematică a autorului și că ar trebui să abordeze modul lor de a gândi „alb”.

Pedagogii mai spun că Shakespeare ar trebui predat, dacă ar fi să fie predat în continuare, în versiuni diluate ale textelor sale originale cu un accent pus pe problemele legate de egalitate.

Elizabeth Nelson, care predă limba engleză la Twin Cities Academy – o școală gimnazială din St. Paul, Minnesota, a declarat pentru revista School Library Journal că le predă elevilor săi teorie marxistă când aceștia citesc tragedia „Coriolan” a lui Shakespeare.

Sarah Mulhern a declarat pentru aceeași revistă că le-a predat o „analiză a masculinității toxice” elevilor ei de la liceul High Technology High School din Lincroft, New Jersey, când aceștia au citit „Romeo și Julieta”.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro