Sari direct la conținut

O firmă japoneză a lansat doi sateliți care să înlăture deșeurile spațiale de pe orbită

HotNews.ro
Eveniment de prezentare al Astroscale, Foto: Jason Connoly / AFP / Profimedia Images
Eveniment de prezentare al Astroscale, Foto: Jason Connoly / AFP / Profimedia Images

Îndelungata problemă a „gunoiului spațial” va fi în sfârșit abordată de o companie din Japonia care a lansat o misiune pilot specială, trimițând o pereche de sateliți în spațiu pentru a înlătura reziduurile periculoase care ne înconjoară planeta, relatează Euronews.

Tehnologia folosită de firma japoneză Astroscale se numește „ELSA-d”, acronimul venind de la „ End-of-Life Services by Astroscale demonstration”.

Racheta care a transportat cei doi sateliți în spațiu a fost lansată în 22 martie de la Cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

Experții au avertizat de mult timp că sateliții pe care ne bazăm pentru prognozele meteo, călătoriile aeriene și sistemele globale de comunicare sunt puși în pericol de cele aproximativ 9.200 de tone de reziduuri spațiale din jurul planetei noastre.

Problema s-ar putea înrăutăți după ce companii private ca SpaceX și Google își vor trimite roiurile de sateliți în spațiu.

Unul dintre sateliții lansați de cei de la Astroscale este un satelit de serviciu care va colecta reziduurile în timp ce celălalt va fi un satelit „client” care va simula deșeurile.

Satelitul de serviciu a fost dezvoltat pentru a putea înlătura în siguranță reziduurile din orbită folosindu-se de tehnologii de detectare a proximității și un sistem de cuplare magnetică.

Clientul satelit este o replică care simulează sateliți scoși din uz sau alte deșeuri spațiale și este dotat cu un mecanism care permite cuplarea.

În cursul acestei veri Astroscale va face o serie de demonstrații tehnice privind tehnologia ELSA-d pentru a arăta cum funcționează sistemul său de cuplare și înlăturare a reziduurilor.

„Ceea ce ELSA-d folosește este un braț robotic, cum ar veni, care se agață magnetic”, explică inginerul principal de operațiuni Chris Walker, acesta precizând că brațul va putea fi rotit în toate direcțiile.

Demonstrațiile vor include căutarea satelitului client, inspectarea și apropierea de acesta, precum și cuplări.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro