Sari direct la conținut

Germania a devenit prima țară care interzice Facebook să colecteze date de la utilizatorii WhatsApp / Reacția companiei

HotNews.ro
Germania a devenit prima țară care interzice Facebook să colecteze date de la utilizatorii WhatsApp / Reacția companiei

Companiei Facebook Inc. i s-a ordonat să sisteze activitățile de colectare a datelor utilizatorilor WhatsApp din Germania după ce o autoritate de reglementare din această țară a decis că tentativele sale de a încerca să forțeze userii să accepte noile reguli de confidențialitate sunt ilegale, relatează Bloomberg.

Johannes Caspar, directorul autorității de siguranță a datelor din Hamburg, a emis o interdicție de urgență de 3 luni care interzice Facebook să continue colectarea datelor. Acesta a cerut de asemenea unei comisii de autorități de reglementare din Uniunea Europeană să emită o decizie la nivelul celor 27 de state membre.

Caspar a motivat decizia prin faptul că noile reguli de confidențialitate ale WhatsApp care permit colectarea datelor sunt lipsite de transparență, inconsecvență și prea generale.

„Ordinul vizează securizarea drepturilor și libertăților a milioane de utilizatori care au acceptat termenii la nivelul întregii Germanii”, a declarat acesta într-un comunicat remis joi.

„Trebuie să prevenim daunele și dezavantajele legate de o asemenea procedură de tip black-box (cutie neagră)”, a subliniat Caspar.

Ordinul va da o lovitură puternică modelului de afaceri al Facebook și al strategiei sale de publicitate.

Măsura vine după una similară luată de biroul antitrust al Germaniei care a atacat practica rețelei sociale de a colecta date despre activitatea din online a utilizatorilor săi și legarea acestora de profilurile lor de Facebook.

Informațiile astfel obținute reprezintă o mină de aur pentru Facebook întrucât permit personalizarea reclamelor în funcție de căutările utilizatorilor.

WhatsApp a catalogat drept „eronate” afirmațiile lui Caspar și a anunțat că ordinul nu va împiedica implementarea noilor politici.

Compania a afirmat într-un comunicat că acțiunea autorității de reglementare este „bazată pe o neînțelegere fundamentală” cu privire la scopul și efectele noilor reguli.

Facebook, care a cumpărat WhatsApp în 2014, s-a confruntat cu un val de critici la nivel global datorită noilor politici care trebuiau acceptate de utilizatori până pe 15 mai.

WhatsApp a anunțat însă vinerea trecută o nouă amânare a aplicării stricte a noilor reguli de confidenţialitate care ar permite să extinde colectarea de date de la cele două miliarde de utilizatori ai săi.

Compania californiană amânase deja cu trei luni, până pe 15 mai, implementarea pentru toţi utilizatorii a noilor condiţii de utilizare a WhatsApp ca urmare a îngrijorării unor utilizatori care s-au temut că mesageria va împărtăşi informaţiile cu compania mamă Facebook.

WhatsApp a indicat vineri pe site-ul său că nu va întrerupe în mod direct accesul utilizatorilor care refuză noii termeni, ci le va trimite în continuare memento-uri.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro