Ministerul german al Sănătății vrea să elimine testele gratuite de Covid-19
Până în prezent, cetățenii din Germania au putut fi testați gratuit pentru infecția cu coronavirus. Facilitatea oferită a costat însă guvernul federal în jur de 3,7 miliarde de euro, doar anul acesta. Acum, se discută la nivel oficial despre încetarea scutirii de costuri pentru teste, a celor pentru care există o recomandare de vaccinare. Ministerul Federal al Sănătății a propus solicitarea măsurii începând cu mijlocul lunii octombrie. Este momentul când, prezumtiv, Germania va avea un nou guvern, după alegerile generale din 26 septembrie.
Potrivit „Rheinische Post”, informațiile privitoare la eliminarea gratuității generale a testelor de Covid au venit de la Oficiul Federal de Securitate Socială (BAS), dupa cum a anunțat Ministerul Federal al Sănătății.
Tipuri de costuri
Totalul de 3,7 miliarde euro se defalcă pe diferite tipuri de costuri. Guvernul federal a plătit pentru diagnosticarea de laborator 782 milioane de euro, pentru testele antigen rapide 1,09 miliarde euro, iar pentru alte servicii (de ex. testele de frotiu), în conformitate cu regulamentul de testare actual, puțin sub 1,75 miliarde euro.
În plus, potrivit datelor oficiale, guvernul german a cheltuit în 2021 aproximativ 74 de milioane de euro, pentru teste în facilitățile de asistență pentru integrare a străinilor și în adăposturile pentru oamenii străzii.
Argumentele pro
Ministrul federal al justiției, Christine Lambrecht, susține această inițiativă. Când toți cei care ar putea fi vaccinați au primit o ofertă de vaccinare, se pune întrebarea dacă testele pot continua să fie plătite pentru publicul larg, potrivit politicianului SPD. Nu este vorba, de exemplu, despre femei însărcinate sau bolnavi anteriori, ci despre persoanele care au luat o decizie conștientă de a nu fi vaccinate.
Se presupune că oricine dorește o vaccinare poate beneficia de protecție completă împotriva bolii coronavirusului, până la data prezumată, din luna octombrie.
Testele ar urma sa rămână gratuite pentru persoanele care nu pot fi vaccinate din motive medicale, ca și pentru copii, atâta timp cât nu există recomandări de vaccinare pentru aceștia.
Și farmaciștii văd în această măsură o oportunitate de a crește dorința de vaccinare. Iar Asociația Germană a Orașelor și Comunelor a reacționat în mod similar.
Oricine refuză vaccinarea ia o decizie personală, a cărei consecință statul nu trebuie să o finanțeze, a declarat directorul executiv Gerd Landsberg, pentru publicația Handelsblatt. „Testele gratuite pentru toți cetățenii, la nivel național, consumă sume mari din banii contribuabililor, care mai bine ar fi investiți în campaniile de vaccinare ulterioare”, consideră Landsberg.
Critici aduse proiectului
Purtătoarea de cuvânt în domeniul sănătății, a grupului parlamentar al Verzilor, Maria Klein-Schmeink, a criticat inițiativa. Ministerul lasă deschis modul în care ar trebui garantată continuarea infrastructurii de testare. De asemenea, acesta nu este responsabil dacă, în cazul unui număr tot mai mare de infecții, numai cei cu venituri mai ridicate vor fi testați în toamnă.
Și asociațiile de caritate critică planul de sistare a gratuității generale a testelor de Covid-19. Directorul general al asociatiei caritative Paritätischer Wohlfahrtsverband, Ulrich Schneider, a avertizat asupra consecințelor sociale.
„Pentru noi, ca organizație caritabilă, este important ca toți cei care nu pot fi testați și pentru care nu există nicio recomandare de vaccinare de la STIKO [ n.r. comisia permanentă de vaccinare a Institutului Robert Koch], trebuie să primească în continuare teste Corona gratuite”, a spus Schneider.