Sari direct la conținut

Fostul premier ceh Andrej Babis a fost inculpat pentru fraudă cu fonduri europene

HotNews.ro
Milos Zeman si Andrej Babis, Foto: Petr Hloušek / Borgis / Profimedia
Milos Zeman si Andrej Babis, Foto: Petr Hloušek / Borgis / Profimedia

Parchetul ceh l-a inculpat pe fostul premier Andrej Babis într-un dosar de fraudare a fondurilor europene prin holdingul său agricol, relatează AFP și Euronews, potrivit News.ro.

Poliţia cehă îl acuză pe Andrej Babis de faptul că, în 2007, pe când era al cincilea cel mai bogat om din ţară şi un presupus candidat în alegerile din 2008, şi-a scos ferma, „Cuib de barză” din holdingul Agrofert, cu activităţi în industria alimentară, chimică şi mass-media, pentru a obţine o subvenţie europeană în valoare de două milioane de euro, acordată IMM-urilor.

Miliardarul, în vârstă de 67 de ani, liderul mişcării populiste ANO (centru), neagă orice faptă ilegală şi susține că acuzaţiile formulate împotriva sa sunt motivate politic.

Procurorii îl acuză pe Andrej Babis de fraudă cu fonduri europene

„Procurorul Republicii (…) a inculpat două persoane în dosarul numit de presă ‘afacerea Cuib de barză’”, a anunţat luni, într-un comunicat, un purtător de cuvânt al Parchetului din Praga, Ales Cimbala.

Unul dintre suspecţi a „comis infracţiunea de fraudare a subvenţiilor şi de aducere atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene iar celălalt i-a fost complice”, acuză procurorii cehi.

Omul de afaceri a plecat de la putere în 2021, în urma alegerilor legislatve în care a fost înfrânt de o coaliție de cinci partide de centru-dreapta condusă de actualul premier, Petr Fiala.

Fostul premier ceh este vizat și de o anchetă a Parchetului European

Andrej Babis a fost ales deputat însă Parlamentul i-a ridicat imunitatea la începutul lui martie, la solicitarea procurorilor.

Poliţia cehă a vrut să-l inculpe în 2019 însă un procuror a considerat acuzaţiile nefondate şi le-a clasat atunci. Procurorul general a găsit nereguli în această decizie şi a redeschis această anchetă în 2019, atât împotriva miliardarului, cât şi împotriva asistentei sale, Jana Mayerova.

Babis este vizat și de o anchetă a Parchetului European condus de Laura Codruța Kovesi, procurorii europeni suspectându-l pe Babis de conflict de interese.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro