Sari direct la conținut

Igor Dodon se victimizează: Sunt ținta unei justiții dirijate politic / Cetățenii sunt gata să iasă la proteste masive

HotNews.ro
Igor Dodon, Foto: Captura Privesc.eu
Igor Dodon, Foto: Captura Privesc.eu

Fostul președinte moldovean Igor Dodon a reacționat pe Facebook, marți noapte, după ce fost reținut într-un dosar de trădare, susținând că este victima unei Justiții comandate politic, că Puterea vrea să distrugă Opoziția și să-și acopere astfel insuccesele guvernării.

„Nu e prima dată când am devenit ținta unei justiții regizate și dirijate politic. În ultimii ani au fost multe atacuri și am trecut prin diferite campanii de calomniere și de acuzații nefondate. Totuși, niciodată nu s-a procedat într-un mod atât de vădit denigrator ca azi, când anchetatorii au organizat scurgeri selective ale unor imagini sau pur și simplu au manipulat abil cu diferite date, cu scopul de a crea anumite reacții negative la public”, acuză Dodon pe pagina sa de Facebook.

Dodon își asigură susținătorii că dovezile prezentate sunt fabricate, că este nevinovat, iar instanța va stabili acest lucru. El a apelat la sentimentele „omului simplu” care ar înțelege mai bine situația, reiterând că este vorba doar distrugerea Opoziției:

„Dar voi credeți oare că oamenii nu își dau seama că vreți să lăsați țara fără opoziție, ca într-o dictatură? Voi credeți că oamenii nu își dau seama că tot acest show cu mascați s-a făcut și cu scopul de a distrage atenția cetățenilor de la criza în agricultură, de la prețuri și tarifuri înalte, de la sărăcie și de la incompetența și iresponsabilitatea guvernării PAS? Toți, totul înțeleg.”

Fostul președinte a făcut un apel la colegii săi din Partidul Socialiștilor să fie alături de „cerințele și de revolta cetățenilor” sugerând că populația s-ar pregăti de ample proteste fiind înspăimântată de posibilitatea de a fi implicată în războiul din Ucraina.

„Cu fermitate și cu determinare politică, noi am scăpat de regimul lui Plahotniuc, care a capturat statul. Tot prin poziție fermă și prin curaj vom pune la respect și vom înlătura, dacă trebuie, regimul PAS, care distruge țara”, spune acesta.

Procurorii moldoveni au dispus marți reținerea fostului președinte Igor Dodon după ce marți dimineața au efectuat mai multe pecheziţii la locuinţa și alte proprietăți ale sale într-un dosar de trădare şi îmbogăţire ilicită, cunoscut sub denumirea „Dosarul Sacoşa”.

„Dosarul Sacoșa” a fost deschis de procurorii de la Chișinău după apariţia unor imagini în care fostul lider al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc i-a dat lui Dodon o pungă în care ar fi fost bani destinaţi achitării salariilor angajaţilor Partidului Socialiştilor.

Procuratura Generală a Republicii Moldova a confirmat desfăşurarea, de către procurorii anticorupţie, în comun cu ofiţerii SIS şi CNA, a unor percheziţii la domiciliul lui Igor Dodon.

Acuzațiile aduse lui Igor Dodon în „Dosarul Sacoșa”

„În cadrul dosarului penal pornit în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracţiunii prevăzute de art.324 (coruperea pasivă) art.1812 (acceptarea finanţării partidului politic de către o organizaţie criminală), art.337 (trădare de Patrie) şi art.3302 (îmbogăţire ilicită)”, a anunțat Mariana Cherpec, procurorului responsabil de comunicare cu mass-media din cadrul PG.

Aceasta a precizat de asemenea că perchezitii au loc inclusiv la alte locaţii, imobile deţinute de către Igor Dodon prin persoane interpuse.

Percheziţiile au loc şi la sediul asociaţiei „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă”, condusă de Dodon și cofondată de organizaţia „Delovaia Rossia”, care îi are printre lideri pe Igor Ceaika, fiul fostului procuror general din Rusia, Iuri Ceaika.

Sursele deschide.md afirmă că percheziții au loc și la casa părintească a lui Dodon din satul Sadova, dar și la baza de odihnă din Sadova care ar aparține familiei lui Dodon.

Totodată, acțiunile de urmărire penală sunt demarate la cel puțin două apartamente care i-ar aparține lui Dodon, dar care ar fi înregistrate pe numele cumnatului său, a finului socialistului, fost ofițer al SPPS, Lilian Filipov.

Cine este Igor Dodon

Dodon a fost președinte al Republicii Moldova între 2016 și 2020 după ce a câștigat alegerile prezidențiale din noiembrie 2016 într-un scrutin marcat de mari probleme de vot în diaspora.

Igor Dodon s-a facut cunoscut în special prin mesajul său puternic pro-rus, el susținând departarea de UE, denunțarea acordului de asociere cu UE și aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

De altfel, el și-a exprimat public, în repetate rânduri, admirația față de președintele rus Vladimir Putin, spunând că dorește să fie pentru Moldova un lider așa cum Putin este pentru Rusia.

Rise Project Moldova a scris înaintea alegerilor din 2016 investigații despre „călătoriile secrete ale lui Dodon cu avionul lui Plahotniuc” dar și despre „banii lui Dodon din Bahamas”, mai precis despre gruparea socialiștilor în jurul unei afaceri secrete cu o companie offshore conectată la Federatia Rusa”.

El a pierdut alegerile prezidențiale din noiembrie 2020 în fața candidatei pro-europene Maia Sandu care a obținut 57,75% din voturi.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro