Creștere substanțială a pensiilor în Germania. Cu cât vor primi mai mult pensionarii de la 1 iulie
Pensiile din Germania vor crește procentual anul acesta mai mult decât au crescut în timpul ultimelor decenii. Beneficiarii de pensie de invaliditate primesc și ei mai mulți bani. Cu toate acestea, există critici și nemulțumiri.
Peste cinci procente
După o “rundă zero”, cauzată de criza din timpul pandemiei de Covid-19, de la 1 iulie aproximativ 21 de milioane de pensionari din Germania se vor bucura de pensii ajustate mult în sus.
„Pensiile vor crește semnificativ în acest an. Va exista una dintre cele mai mari ajustări ale pensiilor din Germania de la introducerea asigurării de pensie. Acest lucru va atenua, pentru cei 21 de milioane de pensionari, creșterile mari de prețuri așteptate anul acesta”, a explicat Gundula Rossbach, președinta Asociației Germane de Asigurări de Pensii.
De la 1 iulie 2022, pensiile vor crește cu 5,35% în Vest și cu 6,12% în noile state federale. Punctul de pensie crește în vechile state federale de la 34,19 euro la 36,02 euro, iar cel din Est crește de la 33,47 euro la 35,52 euro. Valoarea actuală a pensiei în noile state federale este de 98,6% din valoarea de Vest (anterior 97,9%).
„Privind înapoi, a existat o creștere semnificativă a pensiilor pentru pensionari din 2010. Din 2010 până în 2020, pensiile standard au crescut cu peste 25% în Vest și peste 37% în Est. Creșterea a fost astfel cu mult peste evoluția inflației în această perioadă”, a precizat Rossbach.
În Germania de Vest, pensiile au fost majorate ultima dată cu un procent mai substanțial ca acum în urmă cu aproape patru decenii, în 1983, cand procentul a fost de 5,59%. Evoluția acestora începând cu 1995 poate fi vazută pe Statista.de.
Factorul de recuperare
Majorarea pensiilor cu peste 5 procente s-a decis vineri, 3 iunie, în Bundestagul german, după cum relatează și Bild. Propunerea legislativă a trecut cu voturile coaliției tripartite de guvernare (SPD, FDP, Verzi), ale Uniunii CDU/CSU și ale Alternativei pentru Germania (AfD).
Legea ce urmeaza a fi adoptată reintroduce și așa-numitul factor de recuperare în asigurările de pensii. Acest lucru atenuează oarecum creșterea pensiilor, deoarece este menit să compenseze faptul că pensiile nu au scăzut anul trecut, deși salariile s-au micșorat din cauza pandemiei de Covid-19.
„Datorită unei evoluții mai bune a salariilor, pensiile cresc din nou, deși nu la fel de brusc”, a explicat ministrul Muncii, Hubertus Heil.
Critici și susținători
Din cauza inflației mari, în dezbaterea din Bundestag au existat critici că această creștere nu ar fi suficientă.
Deputatul CDU, Stefan Nacke, s-a plâns că procentul nu este suficient, pentru a absorbi creșterile de pret. Expertul în pensii al Stângii, Matthias Birkwald, a criticat faptul că, din cauza factorului de recuperare, majorarea nu a fost atât de mare pe cât ar fi putut fi.
Ministrul Heil a apărat decizia de majorare luată: „Nu trebuie să decuplăm niciodată dezvoltarea pensiilor, pentru toate generațiile, de evoluția salariilor și de dezvoltarea pieței muncii”, a spus politicianul SPD.
El a mai subliniat: „În vremuri grele nu vor exista niciodată reduceri de pensii în Germania – în vremuri mai bune, există un echilibru de interese între pensionari și contribuabili”.
Pensiile de invaliditate
Noua lege este și în favoarea beneficiarilor de pensii de invaliditate. Oricine a intrat în pensia de invaliditate între 2001 și 2018 ar trebui să primească un plus de 4,5% (Vest) și 7,5% (Est). Aproximativ trei milioane de oameni vor beneficia de aceste majorări.
Însă și aici au apărut critici. Mai ales organizațiile sociale au criticat cuantumul suprataxelor și faptul că majorările vin prea târziu.
Președintele asociației sociale SoVD, Adolf Bauer, a subliniat faptul că majoritatea beneficiarilor depind de prestații sociale suplimentare. În opinia sa, ar fi fost necesară o creștere de 8% sau 13%.