Sari direct la conținut

VIDEO Luare de ostatici într-o bancă din Beirut. Un bărbat vrea să-şi recupereze banii blocaţi de instituţia bancară

HotNews.ro
Luare de ostatici la o bancă din Beirut, Foto: ANWAR AMRO / AFP / Profimedia
Luare de ostatici la o bancă din Beirut, Foto: ANWAR AMRO / AFP / Profimedia

Un bărbat înarmat care voia să îşi scoată banii din conturile blocate de banca sa a luat joi ostatici cinci angajați ai sucursalei și un client la Banca Federală a Libanului, a declarat pentru Reuters directorul sucursalei, Hassan Halawi, care se află printre cei ţinuţi împotriva voinţei lor.

UPDATE: Luarea de ostatici într-o bancă din Beirut, Liban, s-a încheiat, după ce autoritățile au acceptat să acorde bărbatului înarmat acces parțial la fondurile sale blocatee în schimbul eliberării celor șase ostatici, relatează Reuters.

Bassam al-Sheikh Hussein, în vârstă de 42 de ani, a intrat joi, cu o armă de foc, în sucursula Băncii Federale a Libanului din cartierul Hamra din vestul Beirutului, cu puțin înainte de prânz.

Luarea de ostatici s-a încheiat după șase ore, când banca a fost de acord să-i dea bărbatului aproximativ 30.000 de dolari, au declarat pentru presa locală sora acestuia și șeful unei asociații bancare locale. Nu a fost imediat clar dacă termenii înțelegerii au inclus vreo acuzație penală.

––

„Mă aflu în biroul meu. Bărbatul devine agitat, apoi se calmează, apoi se agită din nou”, a declarat Halawi prin telefon.

Bărbatul a intrat în sucursala Bănii Federale a Libanului din cartierul Hamra, în vestul Beirutului, joi, cu puțin înainte de prânz, înarmat cu o armă de foc, potrivit unei surse Reuters.

„El a cerut acces la aproximativ 200.000 de dolari pe care îi avea în contul său bancar. Când angajatul a refuzat cererea, el a început să strige că rudele sale sunt în spital. Apoi a scos arma”, potrivit sursei citate de Reuters.

Unii clienți ai băncii au reușit să fugă înainte ca el să închidă ușile în fața celorlalți, a mai spus sursa.

Negociatori şi ambulanţă, la faţa locului

Cel puțin un bărbat în vârstă a fost eliberat din bancă din cauza vârstei înainte, iar negociatori guvernamentali au fost desfășurați pentru a începe discuțiile cu bărbatul care a luat ostatici, a precizat Ministerul de Interne.

Postul de presă libanez Al-Jadeed a declarat că s-au tras cel puțin două focuri de armă. Crucea Roșie libaneză a declarat pentru Reuters că a trimis o ambulanță la fața locului.

Un martor al Reuters a putut vedea un bărbat bărbos, în cămașă neagră, în spatele porții de intrare în bancă, vorbind cu mai mulți bărbați în civil aflați la exterior.

„Lăsați-i să-mi dea banii înapoi!”, a fost auzit spunându-le.

Oamenii s-au adunat să-l încurajeze pe bărbat

O mulțime s-a adunat în fața băncii, mulți dintre ei scandând: „Jos cu regula băncilor!”.

Un bărbat din mulţime a strigat: „Suntem deponenți și ne vrem banii! Suntem alături de el, suntem chiar gata să-l ajutăm!”.

Băncile libaneze au limitat retragerile de valută forte pentru majoritatea deponenților în timpul crizei financiare de trei ani din țară, care a lăsat peste trei sferturi din populație în dificultate.

Hassan Mughnieh, șeful Asociației deponenților din Liban, a declarat pentru Reuters a transmis cererile bărbatului care a luat ostatici conducerii băncii și unor oficiali libanezi de rang înalt.

„Vrea să trăiască, vrea să își plătească factura de electricitate, să își hrănească copiii și să își trateze tatăl la spital”, a declarat Mughnieh, care se afla alături de mulțime în fața băncii.

Criza financiară a îngheţat conturile libanezilor

De când criza financiară din Liban a luat amploare în 2019, multe bănci au limitat retragerile lunare de numerar în dolari americani și permit ca alte sume limitate să fie retrase în lire libaneze la un curs mult mai mic decât cursul pieței paralele – ceea ce duce la o reducere semnificativă a valorii inițiale a depozitelor.

Băncile spun că fac excepții pentru cazuri umanitare, inclusiv pentru îngrijiri spitalicești, dar deponenții și reprezentanții acestora au declarat pentru Reuters că aceste excepții sunt rareori puse în aplicare.

„După trei ani de neglijență, dacă vreți ca oamenii să își ia drepturile în propriile mâini, trebuie să suportați consecințele acțiunilor dumneavoastră”, a declarat Mughnieh.

„El nu va preda arma până nu-și va primi depozitele”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro