Sari direct la conținut

Ce este o „Fatwā” și cum l-a condamnat ea la izolare pe Salman Rushdie

HotNews.ro
Salman Rushdie, Foto: Dennis Van Tine/STAR MAX/IPx / AP / Profimedia
Salman Rushdie, Foto: Dennis Van Tine/STAR MAX/IPx / AP / Profimedia

Salman Rushdie, celebrul autor al cărții „Versetele satanice” și ținta unei fatwa de 30 de ani din partea Iranului, a fost operat de urgență vineri după ce a fost înjunghiat în gât de un bărbat arestat la o conferință literară în statul New York.

În religia musulmană, o fatwa este o opinie pe teme religioase privind legea islamică emisă de un ulama (învățat musulman). Ea are scopul de a clarifica diferite probleme.

În islamul sunnit, o fatwā nu este obligatorie pentru nimeni, pe când în islamul șiit poate fi considerată de un individ ca obligatorie, în funcție de relația pe care o are cu respectivul ulama.

Fatwas au jucat un rol important de-a lungul istoriei islamice, căpătând noi forme în epoca modernă.

Fatwa-urile publice moderne au abordat și uneori au stârnit controverse în lumea musulmană, iar unele fatwa-uri din ultimele decenii au căpătat notorietate la nivel mondial.

Fatwa și controverse politice

Mai multe fatwa de boicotare au fost emise în epoca modernă, cum ar fi cea emisă de ulema irakiană în 1933, care le cerea musulmanilor să boicoteze produsele sioniste.

În 2004, Yusuf al-Qaradawi a emis o fatwa care cerea boicotarea produselor israeliene și americane, argumentând că achiziționarea acestor bunuri ar întări „inamicul” care luptă împotriva musulmanilor în lupta pentru Palestina.

Unii mufti din epoca modernă, cum ar fi muftiul republicii libaneze de la mijlocul secolului al XX-lea și Marele Muftiu al Sultanatului Oman, au fost lideri politici importanți.

Fatwa lui Khomeini nu a fost chiar o fatwa

În Iran, ayatollahul Khomeini s-a folosit de proclamații și fatwa pentru a introduce și legitima o serie de instituții, inclusiv Consiliul Revoluției Islamice și Parlamentul iranian.

Cea mai mediatizată fatwa a lui Khomeini a fost proclamația prin care Salman Rushdie a fost condamnat la moarte pentru romanul său Versetele satanice.

Khomeini însuși nu a numit această proclamație o fatwa, iar unii cercetători au susținut că nu se califica drept una, deoarece în teoria juridică islamică doar un tribunal poate decide dacă un acuzat este vinovat.

Cu toate acestea, după ce proclamația a fost prezentată ca o fatwa în presa occidentală, această caracterizare a fost acceptată pe scară largă atât de criticii, cât și de susținătorii ei, iar Afacerea Rushdie este creditată ca fiind cea care a adus instituția fatwa în atenția lumii.

Împreună cu fatwa militante ulterioare, aceasta a contribuit la concepția populară greșită despre fatwa ca fiind un mandat religios de condamnare la moarte.

„Ucideți-l pe Salman Rushdie”

Salman Rushdie, născut la 19 iunie 1947 la Bombay, cu două luni înainte de independența Indiei – crescut într-o familie de intelectuali musulmani nepracticanți, bogați, progresiști și cultivați – a incendiat o parte a lumii musulmane cu publicarea cărții „Versetele satanice”, ceea ce l-a făcut pe ayatollahul iranian Rouhollah Khomeiny să emită în 1989 o „fatwa” prin care cerea asasinarea sa, potrivit AFP.

Salman Rushdie, atacat pe scenă Foto: Joshua Goodman / AP / Profimedia

Din acel moment, autorul a fost nevoit să trăiască ascuns și sub protecția poliției, mergând din ascunzătoare în ascunzătoare.

A trebuit să se confrunte cu o imensă singurătate, accentuată de despărțirea de soția sa, romanciera americană Marianne Wiggins, căreia îi sunt dedicate „Versurile…”.

Trăind discret la New York, Salman Rushdie – cu sprâncenele arcuite, pleoapele grele, chelie, ochelari și barba – își reluase o viață mai mult sau mai puțin normală, continuând în același timp să apere satira și ireverența în cărțile sale.

Dar fatwa nu a fost niciodată ridicată, iar mulți dintre traducătorii cărții sale au fost răniți de atacuri sau chiar uciși, cum ar fi japonezul Hitoshi Igarashi, care a fost înjunghiat de mai multe ori în 1991.

„Au trecut treizeci de ani”, a spus el în toamna anului 2018, totuși. „Acum totul este în regulă. Aveam 41 de ani la vremea respectivă (a fatwa), iar acum am 71 de ani. Trăim într-o lume în care problemele de interes se schimbă foarte repede. Acum există mult mai multe motive să ne fie frică, mai mulți oameni pe care să-i ucidem…”, a spus el.

Acest maestru al realismului magic, un om de o cultură imensă care se declară apolitic, a fost făcut cavaler de către regina Angliei în 2007, spre disperarea extremiștilor musulmani. A scris aproximativ 15 romane, povestiri pentru tineri, nuvele și eseuri în limba engleză.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro