Sari direct la conținut

VIDEO Fumul unui incendiu din Portugalia a călătorit 400 de kilometri până la niște zgârie-nori din Madrid

HotNews.ro
Fumul de la un incendiu uriaș din Portugalia a ajuns până în Madrid, la 400 de km distanță, Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP / Profimedia
Fumul de la un incendiu uriaș din Portugalia a ajuns până în Madrid, la 400 de km distanță, Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP / Profimedia

Fumul de la un uriaș incendiu de vegetație din centrul Portugaliei a învăluit marți niște zgârie-nori cunoscuți sub numele de Four Towers din Madrid, la o distanță de 400 km, iar locuitorii capitalei spaniole s-au plâns de un miros puternic de ars, relatează Reuters. Autoritățile au fost nevoite să le explice locuitorilor îngrijorați că nu există niciun incendiu în zonă.

În cursul dimineții de marți, mai mulți locuitori din Madrid au semnalat la numărul unic de urgență 112 miros de ars și fum.

Incendiul, care a devastat parcul național Serra da Estrela din Portugalia, a început pe 6 august și a fost în mare parte stins duminică, dar s-a reaprins din nou luni, ceea ce a dus la evacuarea mai multor sate.

Peste 1.100 de pompieri, sprijiniți de 13 avioane bombardier cu apă, se luptau cu focul, care a pârjolit deja peste 17.000 de hectare.

Imaginile din satelit NASA Worldview au arătat coloana de fum care se întinde din vestul peninsulei iberice până în jumătatea sa estică și dincolo de Madrid, unde serviciile de urgență au trebuit să le explice locuitorilor îngrijorați că nu există niciun incendiu în apropiere.

Cu toate acestea, în estul Spaniei, sute de pompieri lucrau non-stop pentru a controla două incendii de vegetație în regiunea Valencia.

În zona Vall d’Ebo, la sud de Valencia, drumurile au fost închise și aproximativ 2.000 de persoane au fost evacuate începând de duminică, după ce un fulger a aprins incendiul, care a ars de atunci peste 9.500 de hectare.

Cea mai secetoasă vară în Peninsula Iberică

Schimbările climatice au făcut ca unele părți ale peninsulei să fie cele mai secetoase din ultimii 1.200 de ani, potrivit unui studiu publicat luna trecută în revista Nature Geoscience.

Iulie a fost cea mai fierbinte lună înregistrată în Spania cel puțin din 1961, când serviciul meteorologic spaniol a început să înregistreze datele.

De la începutul anului, incendiile de vegetație au ars peste 270.000 de hectare în Spania până în prezent, mult peste media anuală de 70.000 de hectare din ultimii 15 ani, potrivit Sistemului european de informații privind incendiile forestiere.

În Portugalia, incendiile de pădure au devastat aproximativ 85.000 de hectare, adică aproape 1% din teritoriul țării, cel mai mare procent din Uniunea Europeană.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro