Sicriul Reginei Elisabeta a II-a a ajuns la Palatul Buckingham / Klaus Iohannis va participa la înmormântare / Desfășurarea evenimentelor de astăzi, în timp real – VIDEO
Mii de oameni au stat la coadă în timpul nopții, unii chiar și patru-cinci ore, pentru a-și lua rămas bun de la Regina Elisabeta a II-a, al cărei sicriu este depus la Catedrala St Giles din Edinburgh, capitala Scoției. Marți seară, sicriul va fi dus cu un avion al Royal Air Force la Londra și va fi depus la Palatul Buckingham. În paralel, Regele Charles al III-lea face un turneu prin regat în calitate de nou monarh.
Pelerinajul la catafalcul Reginei Elisabeta a II-a a avut loc toată noaptea și continuă marți.
Queues outside St Giles’ Cathedral in Edinburgh build as members of the public gather to attend a vigil for the late Queen Elizabeth II. pic.twitter.com/Xr1F9C77lP
— The Royal Family Channel (@RoyalFamilyITNP) September 12, 2022
În imaginile transmise din Edinburgh se văd mii de oameni care au stat la cozi ca să poată ajunge la sicriul fostei suverane, depus la Catedrala Saint Giails. Este pentru prima dată în mai bine de jumătate de mileniu când în Scoția au loc funeralii regale.
Extraordinary scenes in #Edinburgh overnight, as people snake their way through a park, to queue to see the coffin of the #Queen in St Giles Cathedral.
One couple from Perth cheerfully told us “the queue was 8 to 10 hours long, revised down from 15”. pic.twitter.com/HQgAB4c4yB
— Anna Botting (@annabotting) September 12, 2022
Cele mai importante momente legate de funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, LIVETEXT:
22:21Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Elisabeta a II-a a intrat în curtea Palatului Buckingham.
Queen Elizabeth II entered the forecourt of Buckingham Palace to silence.
Once inside, the crowd erupted with cheers and applause. pic.twitter.com/G191A2cpmh
— Royal Central (@RoyalCentral) September 13, 2022
21:33Mii de oameni întâmpină sicriul Reginei Elisabeta a II-a.
Thousands of people stand at the sides of one of the United Kingdom’s busiest roads to get a glimpse of the late Queen’s coffin.
Elizabeth II designed this hearse with lights inside – ‘to be seen in death as she was in life’. pic.twitter.com/ia4gH7rFxi
— Royal Central (@RoyalCentral) September 13, 2022
21:25Cortegiul se îndreaptă de la baza aeriană către Palatul Buckingham. Se așteaptă ca sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Elisabeta a II-a să ajungă în aproximativ 35 de minute.
The cortège heads from RAF Northolt to Buckingham Palace.
The journey is expected to take around 35 minutes. pic.twitter.com/7PHSSWSK9g
— Royal Central (@RoyalCentral) September 13, 2022
21:00Avionul care transportă sicriul regretatei Regina Elisabeta a II-a aterizează la baza aeriană RAF Northolt.
The plane carrying the late Queen Elizabeth II lands at a gloomy RAF Northolt.
Kittyhawk – the callsign of The Queen when flying on a plane – lands for the final time. pic.twitter.com/top4IvAUI5
— Royal Central (@RoyalCentral) September 13, 2022
20:50 Prim-ministrul și secretarul apărării au sosit la baza aeriană RAF Northolt pentru a întâmpina avionul care transportă sicriul Reginei Elisabeta a II-a.
The Prime Minister and Defence Secretary have arrived at RAF Northolt to greet the plane carrying Queen Elizabeth II’s coffin. pic.twitter.com/4JJf3Cd3fQ
— Royal Central (@RoyalCentral) September 13, 2022
20:35 Regele Charles și Camilla, Regina Consoartă, au ajuns la palatul Buckingham. Un val de aplauze a izbucnit din mulțime, relatează BBC.
În timp ce mulțimea se înghesuie sub umbrele, iar polițiștii păzesc baricadele, cei doi așteaptă sosirea sicriului cu trupul neînsuflețit al Reginei Elisabeta a II-a, care este transportat la Londra cu C-17 Globemaster. Aeronava tocmai a trecut peste Birmingham.
Imagini cu decolarea aeronavei din Scoția:
Queen Elizabeth II leaves Scotland for the final time. pic.twitter.com/DTYWmKHLbS
— Royal Central (@RoyalCentral) September 13, 2022
Princess Anne watches on as Queen Elizabeth’s coffin is carried onto the plane.
Her Royal Highness will travel with the late monarch to Buckingham Palace. pic.twitter.com/f48LechaEG
— Royal Central (@RoyalCentral) September 13, 2022
18:38Regele Charles al III-lea și regina consoartă părăsesc Irlanda de Nord, mergând la Londra pentru a primi sicriul reginei la Palatul Buckingham.
18:20Sicriul Reginei Elisabeta a fost scos din Catedrala St Giles din Edinburgh, capitala Scoției, și va fi dus la Londra cu o aeronavă militară.
În avion se va afla doar prințesa Anne, singura fiică a reginei, respectând astfel dorința monarhului.
Images from TV as the Queen’s coffin leaves St Giles Cathedral pic.twitter.com/8ducpXlBNu
— David \uD83D\uDD96\uD83C\uDFFB (@obadiahmurdoch8) September 13, 2022
Queen’s final journey from her beloved Scotland: Her Majesty’s coffin leaves St Giles’ Cathedral and heads to Edinburgh airport as she returns home to Buckingham Palace
via https://t.co/J82S8mvONd https://t.co/A7s5i4VEpX— Carolyn Anderson (@Carolyn69816106) September 13, 2022
În cursul serii, sicriul fi depus, în prezenta Regelui Charles al III-le și a reginei consoarte, Camilla, la Palatul Buckingham, unde va sta până miercuri, când va fi dus într-o procesiune publică prin centrul Londrei, apoi va fi depus la Westminster Hall. Oficialii de la Londra se așteaptă ca cel puțin 400.000 de oameni să meargă să-i aducă un omagiu reginei.
17:38 La funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii vor asista aproximativ 500 de demnitari din întreaga lume, dar nu au fost trimise invitaţii liderilor Rusiei, Belarusului sau Myanmarului, în timp ce Iranul va fi reprezentat doar la nivel de ambasador, au declarat surse de la Palatul Whitehall. Invitaţii au fost trimise la sfârşitul săptămânii trecute şefilor de stat din ţările cu care Marea Britanie are relaţii diplomatice. În majoritatea ţărilor, invitaţia se extinde la şeful de stat şi la un invitat. Cu toate acestea, liderii din Rusia, Belarus şi Myanmar nu au primit invitaţii.
Funeraliile vor avea loc la Westminster Abbey – biserică istorică ce poate găzdui aproximativ 2.000 de persoane – în 19 septembrie, la ora locală 11:00.
Este o provocare logistică, diplomatică şi de securitate uriaşă, iar repetiţiile au loc în timpul nopţii.
Charles al III-lea, în Irlanda de Nord – cea mai sensibilă etapă a turneului său
La sosirea la Castelul Hillsborough, reședința oficială a Guvernului din Irlanda de NordCharles al III-lea şi regina consoartă Camilla au fost așteptați de mii de oameni adunaţi în spatele barierelor.
King Charles III and the Queen Consort were warmly greeted by crowds upon their arrival at Hillsborough Castle, Northern Ireland.
The Monarch shook hands and spoke with well-wishers in attendance.https://t.co/Orxz65sc6I pic.twitter.com/2rZ2YQPGeO
— ITV News (@itvnews) September 13, 2022
La aproape un sfert de secol de la instaurarea unei păci fragile între republicani, în principal catolici, şi unionişti, în principal protestanţi, tensiunile în Irlanda de Nord au fost reaprinse de Brexit, reînviind ideea separării de Regatul Unit şi a reunificării cu Irlanda.
King Charles and The Queen Consort view floral tributes left outside Hillsborough Castle in Northern Ireland as they arrive to receive a motion of condolence during their tour of the four home nations \uD83D\uDC90\uD83D\uDCF8@PA #TheKing #TheQueenConsort #HillsboroughCastle pic.twitter.com/4vhVGDWfdb
— Rebecca Russell (@RMRussell29) September 13, 2022
Paralizată politic şi în plină criză în urma victoriei în ultimele alegeri a republicanilor din Sinn Fein, care nu recunosc autoritatea monarhiei, Irlanda de Nord rămâne etapa cea mai delicată a turneului noului rege în cele patru naţiuni constitutive ale Regatului Unit.
Noul rege, care are 73 de ani, fiind mai în vârstă decât orice alt suveran britanic în momentul urcării pe tron, și-a preluat funcţia într-un moment critic, date fiind tensiunile din Irlanda de Nord, dorinţa de independenţă a Scoţiei şi inflaţia galopantă care subminează puterea de cumpărare. În plus, ţara, aflată într-o gravă criză socială şi politică, are un nou prim-ministru de doar câteva zile.
15:07Guvernul scoțian a transmis pe Twitter că s-a închis accesul pentru public în Catedrala St Giles, unde este depus sicriul cu trupul reginei, care urmează să fie dus la Londra. Conform sursei citate, peste 26.000 de oameni au avut acced în catedrală pentru a-i aduce un omagiu reginei, unii dintre ei stând la coadă toată noaptea.
14:50Programările la consultații medicale și intervenții chirurgicale non-urgente care erau planificate luni au fost anulate pentru mii de pacienți, în condițiile în care atunci va avea loc ceremonia de înmormântare a reginei, fiind declarată zi de doliu național.
Unele companii medicale au cerut ca toate procedurile „non-urgente” și programările la clinici să fie amânate. Este vorba despre intervenții pentru proteze de șold și genunchi, operații de cataractă, controale de sarcină și unele tratamente pentru cancer. Mulți pacienți așteptaseră luni de zile pentru operație, pentru ca acum să fie amânată cu o săptămână înainte, scrie The Guardian.
14:28Președintele Klaus Iohannis va participa luni, 19 septembrie, la funeraliile Reginei Elisabeta, la Westminster Abbey, a anunțat Administrația prezidențială.
14:22Prințul Charles al III-lea a ajuns în Irlanda de Nord, în timp ce militanții anti-monarhie plănuiesc proteste înainte de încoronare.
King Charles III has arrived in Northern Ireland as part of a tour of the UK ahead of the Queen’s state funeral.https://t.co/cNK1NVMJER pic.twitter.com/OoC1DFclNs
— ITV News (@itvnews) September 13, 2022
Este prima sa vizită în calitate de monarh britanic în Irlanda de Nord, afectată de tensiuni în creştere după Brexit. El urmează să se întâlnească cu lideri politici din diferite comunităţi.
Vizita face parte dintr-un turneu în cele patru naţiuni constitutive ale Regatului Unit – Anglia, Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord – pentru a primi condoleanţele acestora în urma decesului Elisabeta a II-a.
„Nu este regele meu”. Mesajul Poliției pentru manifestanții anti-monarhie
14:05Poliția londoneză a transmis, marți, că britanicii „au dreptul să protesteze” față de monarhie, după ce a avut loc un incident între un polițist și un protestatar, conform Sky News.
Paul Powlesland, avocat, a filmat o altercație pe care a avut-o cu un ofițer în Piața Parlamentului. Bărbatul poate fi auzit spunând: „De ce ceri datele mele?”. Ofițerul răspunde: „Deci, pot să verific și să mă asigur că poți fi aici. Ai spus deja că ai fost arestat o dată”. „Nu, am spus că au fost arestate alte persoane. Țineam o coală albă. De ce îmi cereți să mă legitimez?”. Ofițerul spune: „Pentru că ai spus că ai de gând să scrii pe ea lucruri care ar putea jigni oamenii”. „Am spus că voi scrie „nu este regele meu””, se mai aude protestatarul. El spune că ofițerul i-a transmis că riscă să fie arestat.
„Publicul are dreptul să protesteze și am făcut acest lucru clar tuturor ofițerilor implicați în operațiunea extraordinară care se află în desfășurare și vom continua să facem acest lucru”, a precizat comisarul adjunct al poliției londoneze Stuart Cundy.
Anterior, un alt protestatar care purta o pancartă cu mesajul „Nu este regele meu” a fost scos de poliție din zona Palatului Westminster, înainte ca regele Charles al III-lea să sosească pentru a se adresa parlamentarilor în Westminster Hall.
13:30Aeronava care va transporta de la Edinburgh la Londra sicriul Reginei Elisabeta a fost folosită pentru misiuni umanitare în Afganistan și Ucraina, a declarat șeful Forțelor Aeriene Regale, mareșalul Mike Wigston. Aeronava C-17 Globemaster a fost folosită anul trecut pentru a ajuta la evacuarea a aproximativ 15.000 de civili din Afganistan, iar în acest an a fost implicată în transporturi umanitare pentru Ucraina, a declarat mareșalul Mike Wigston.
11:55Guvernul australian a transmis marţi că imaginea reginei Elisabeta a II-a de pe bancnotele de 5 dolari australieni nu va fi schimbată automat cu cea a regelui Charles al III-lea şi că este posibil ca, în schimb, pe bancnotă să fie trecute personalităţi australiene, scrie Reuters.
11:17 Margareta, custodele Coroanei române, și prințul consort Radu Duda vor lua parte la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, potrivit unui comunicat al Casei Regale.
11:07Preşedintele Klaus Iohannis va semna, marţi, în cartea de condoleanţe deschisă în memoria Reginei Elisabeta a II-a la reşedinţa ambasadorului Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România, a anunţat Administraţia Prezidenţială.
10:58 Se așteaptă ca până la 750.000 de persoane să meargă în capitala Marii Britanii pentru a-i aduce un omagiu reginei, oamenii fiind avertizați că ar putea aștepta până la 12 de ore la coadă pentru a ajunge la sicriul reginei, în Westminster Hall, scrie The Guardian.
Network Rail, Rail Delivery Group (RDG) și Transport for London (TfL) i-au îndemnat pe oameni să își planifice din timp călătoriile, să se aștepte la aglomerație și să ia în calcul să meargă pe jos, dacă este posibil.
De miercuri seară, sicriul suveranei britanice va fi depus în Palatul Westminster, unde sute de mii de persoane sunt aşteptate să ajungă până luni, când Regina Elisabeta va fi înmormântată. La Londra, cozile încep deja să se formeze, scrie BBC.
Programul zilei de marți
- Sicriul va fi transportat cu avionul de la Edinburgh la Londra, marţi seară. Prințesa Anne va însoți sicriul mamei sale. Va fi depus la Palatul Buckingham în prezenta Regelui Charles al III-le și a reginei consoarte, Camilla.
- Înainte de acest moment, în timpul zilei, cuplul regal se va deplasa la Belfast, unde vor vizita Castelul Hillsborough și o expoziție despre legătura Reginei cu Irlanda de Nord. Charles al IIl-ea se va întâlni cu secretarul de stat pentru Irlanda de Nord și cu liderii de partid.
- După o scurtă recepție la Hillsborough, Charles și Camilla vor merge la Catedrala Sf. Ana pentru o slujbă de pomenire și rugăciune. Înainte, Regele se va întâlni cu lideri din toate confesiunile din Irlanda de Nord. Cuplul regal se va întoarce apoi la Londra.
VIDEO: People arrive for a vigil for Queen Elizabeth II at St Giles’ Cathedral in Edinburgh pic.twitter.com/hGm0KidqkY
— AFP News Agency (@AFP) September 13, 2022
Programul amănunțit al funeraliilor Reginei Elisabeta
Miercuri, 14 septembrie:
- Va avea loc primul mare ceremonial din Londra. Sicriul va fi dus într-o procesiune publică prin centrul Londrei, apoi va fi depus la Westminster Hall. Va rămâne acolo pentru următoarele patru zile, perioadă în care oamenii pot veni în pelerinaj.
- Regele Charles al III-lea va conduce procesiunea, care va străbate Queen’s Gardens, Mall, Horse Guards și Horse Guards Arch, Whitehall, Parliament Street, Parliament Square și New Palace Yard. Va avea o scurtă slujbă în Westminster Hall, ținută de arhiepiscopul de Canterbury.
Joi, 15 septembrie:
- Va continua pelerinajul la catafalcul Reginei
Vineri și sâmbătă, 16-17 septembrie:
- Regele va merge vineri în Țara Galilor și va avea întâlniri la Londra. Pelerinajul la catafalcul Reginei va continua și se așteaptă să se încheie în dimineața înmormântării ei.
Duminică, 18 septembrie:
- Un minut național de reculegere va avea loc duminică la ora 20:00.
- Este de așteptat ca șefi de stat și membri ai familiilor regale străine să înceapă să sosească la Londra pentru a participa la înmormântare.
Luni, 19 septembrie:
- Slujba de înmormântare de stat a Reginei va avea loc la Westminster Abbey. Sicriul ei va fi dus într-o procesiune de la Palatul Westminster la Westminster Abbey, însoțit de membrii familiei.
- Slujba va fi televizată. Apoi, sicriul reginei va fi purtat în procesiune de la Westminster Abbey la Wellington Arch. De acolo, la Palatul Windsor unde locul ei final de odihnă va fi capela memorială a Regelui George al VI-lea de la capela Sf. George.
- Va avea loc o slujbă de înmormântare privată la care vor participa doar membri de rang înalt ai familiei regale.
(surse: BBC, Guardian)