Sari direct la conținut

„Gata cu naivitatea”. Germania vrea să își reducă dependența comercială de China, după ce s-a „fript” cu gazul rusesc

HotNews.ro
Ministrul german al economiei, Robert Habeck, la Forumul economic de la Davos, Foto: Markus Schreiber / AP / Profimedia
Ministrul german al economiei, Robert Habeck, la Forumul economic de la Davos, Foto: Markus Schreiber / AP / Profimedia

Ministrul german al economiei a declarat marți că guvernul lucrează la o nouă politică comercială cu China pentru a reduce dependența de materiile prime, baterii și semiconductori chinezi, promițând că se va încheia cu „naivitatea” în relațiile comerciale cu Beijingul, relatează Reuters.

Surse au declarat săptămâna trecută pentru Reuters că Ministerul Economiei ia în considerare o serie de noi măsuri pentru a face afacerile cu China mai puțin atractive. Este pentru prima dată când ministrul a arătat clar că linia mai dură este transpusă în măsuri politice.

Robert Habeck a declarat pentru Reuters că China este un partener comercial binevenit, dar Germania nu poate permite protecționismului Beijingului să denatureze concurența.

„Nu ne putem permite să fim șantajați”, a spus el într-un interviu.

Habeck nu a descris în totalitate noile măsuri, dar a spus că acestea vor include o examinare mai atentă a investițiilor chineze în Europa, cum ar fi infrastructura.

China a fost cel mai mare partener comercial al Germaniei în ultimii șase ani.

Dar guvernul de centru-stânga adoptă o linie mai dură față de Beijing decât predecesorul său de centru-dreapta, îngrijorat de dependența Germaniei de superputerea economică a Asiei.

Habeck a spus că Germania trebuie să se deschidă către noi parteneri comerciali și regiuni, deoarece multe sectoare depind în mare măsură de vânzările către China.

„Dacă (piața chineză) s-ar închide, ceea ce nu este probabil în acest moment… am avea probleme extreme la vânzări”, a spus Habeck, adăugând că ministerul economiei contribuie la noua politică germano-chineză.

„Și din asta veți vedea că s-a terminat cu naivitatea”, a adăugat el.

Berlinul dorește, de asemenea, să examineze mai critic investițiile chineze în Europa, a spus el, adăugând că Europa nu ar trebui să sprijine Inițiativa Chinei pentru Drumul Mătăsii, care își propune să cumpere infrastructură strategică în Europa și să influențeze politica comercială.

De exemplu, Habeck a semnalat că se opune planurilor companiei chineze Cosco de a cumpăra o participație la un operator de containere din portul german Hafen Hamburg, semnalând îngrijorări cu privire la tranzacțiile de preluare ale Chinei care se răspândesc din zona tehnologiei până în alte sectoare industriale, cum ar fi logistica.

„Înclin spre faptul că nu permitem asta”, a spus el.

China nu s-a alăturat Occidentului pentru a impune sancțiuni ample asupra Moscovei în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, dar nici nu a susținut acțiunile Moscovei, deoarece Beijingul trebuie să mențină relațiile comerciale cu Europa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro