Sari direct la conținut

Gripa va reveni în forță, „călare” pe Covid în acest sezon rece, avertizează epidemiologii după cele petrecute în Australia

HotNews.ro
Gripă, Foto: Katarzyna Bialasiewicz / Dreamstime.com
Gripă, Foto: Katarzyna Bialasiewicz / Dreamstime.com

În 2020 și 2021, sezoanele de gripă au fost blânde mulțumită măsurilor luate de oameni împotriva covidului. Dar doctorii au deja motive întemeiate să se teamă că lucrurile nu vor mai sta așa în 2022.

Emisfera sudică – unde începe sezonul de gripă – a și fost greu lovită. Australia a avut cel mai rău sezon de gripă din ultimii cinci ani și a fost lovită și de Covid. Anul acesta, cele două virusuri au cea mai bună ocazie să circule nestingherite, pentru că au fost ridicate toate restricțiile împotriva Covid.

Acum, britanicii sunt sfătuiți insistent să facă vaccinul antigripal și să fie la zi cu boosterele anti-Covid. Oamenii de știință nu sunt siguri cum se vor răspândi și suprapune cele două virusuri, dar faptele arată că o infectare simultană cu ambele mărește mult riscul de boală gravă și deces.

Presiune mai mare pe sistemele de sănătate

Gripa are de obicei un „număr R” între unu și doi, care spune că, în medie, fiecare persoană infectată va infecta la rândul ei unul sau doi oameni. Acest nivel de transmitere este semnificativ.

În Regatul Unit, iernile 2017-18 și 2018-19 au adus 46.215, respectiv 39.670 de spitalizări din cauza gripei. Dar la începutul lui septembrie 2022 erau 590 de spitalizări zilnic, iar numărul este în creștere.

Nottingham Hospital Trust a declarat un„incident critic” pe 29 septembrie, din cauza suprasolicitării.

Moștenirea gestionării pandemiei de către guvernul Boris Johnson, cu rate de îmbolnăviri și deces mai mari decât majoritatea țărilor, a creat presiuni asupra serviciilor de sănătate, inclusiv spitalele și asistența primară. Sunt semne proaste în pragul unei ierni cu risc de niveluri mai mari și de gripă, și de Covid.

În ciuda circulației continue de noi variante și sub-variante, vaccinurile Covid continuă și ele să asigure protecție ridicată împotriva formelor grave și decesului.

Tulpinile de gripă se schimbă în fiecare iarnă și sunt impredictibile într-o anumită măsură. Așa că eficacitatea vaccinului este variabilă, dar de obicei între 40% și 60%.

Datele din Australia arată o estimare inițială de 40% a eficacității în sezonul 2022. Este oricum un nivel important de protecție, rata de spitalizare a persoanelor vaccinate fiind semnificativ mai mică decât a celorlalți.

Ce s-a întâmplat în Australia este important pentru oamenii din Regatul Unit, SUA și din întreaga emisferă nordică. Agențiile de specialitate urmăresc virusurile aflate în circulație în emisfera sudică, pentru a aprecia impactul probabil în țările lor și a decide vaccinul care va fi produs.

Datele din Australia arată că marea majoritate a cazurilor de gripă confirmate în laborator au fost provocate de o tulpină numită H3N2.

UK Health Security Agency a declarat că vaccinul din acest an este adecvat pentru această tulpină.

Alte măsuri

Având în vedere preconizata presiune asupra serviciilor de sănătate, o rată mare a vaccinării este importantă. Dar purtatul măștii poate și el reduce răspândirea gripei și Covidului.

Întâlnirile în aer liber și deschiderea ferestrelor pentru o mai bună ventilație pot și ele împiedica apariția de noi canale de transmitere și infectarea persoanelor vulnerabile.

Surse: The Conversation,CNN Health; Foto: Katarzyna Bialasiewicz / Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro