Cine este Rishi Sunak, cel mai tânăr prim-ministru britanic din ultimii 200 de ani și primul cu origini indiene
Rishi Sunak a devenit luni cel mai tânăr premier al Marii Britanii din ultimii 200 de ani și primul premier britanic cu origini indiene. De asemenea, este primul premier britanic de culoare, relatează Reuters.
Aceasta va fi, de asemenea, prima nominalizare a unui prim-ministru pentru noul suveran Charles al III-lea, care a venit la tron pe 8 septembrie după moartea reginei Elisabeta a II-a.
Sunak s-a născut în Southampton în 1980, însă ambii săi părinți sunt hinduși cu origini indiene care s-au născut și au locuit în Africa de Est înainte de a emigra. Bunicii săi s-au născut în provincia Punjab și au emigrat cu familiile lor din Africa de Est în Anglia în anii ’60.
Sunak a vorbit în repetate rânduri, în timpul ultimei campanii pentru cursa pentru funcția de premier, că și-a ajutat mama cu farmacia pe care aceasta o avea cu tot ce însemna contabilitate și salarii.
A avut o educație privilegiată – a mers la o școală de elită cu taxă și este cel mai recent premier care a studiat la Universitatea Oxford, după David Cameron și predecesorul său, Truss. El a studiat politică, filozofie și economie.
În timpul ultimei campanii pentru funcția de premier, el a susținut crearea de școli de gramatică mai selective, după ce unele noi au fost interzise de Partidul Laburist de opoziție, dar a spus în mod repetat că „o educație de clasă mondială” ar trebui să fie un drept din naștere.
El va fi, de asemenea, prima persoană de culoare care va deveni prim-ministru al Marii Britanii. Ravi Kumar, în vârstă de 38 de ani, membru al Partidului Conservator care lucrează la o companie financiară din orașul Nottingham, a descris numirea acestuia drept un „moment decisiv”.
„Am crescut în anii ’80 și ’90 și nu mi-am putut imagina că voi prinde un prim-ministru non-alb în timpul vieții mele… Așadar, să văd un lider indian britanic este fenomenal”, a spus el pentru Reuters.
Dar căsătoria lui Sunak cu fiica unui miliardar indian a stârnit îngrijorări în partidul său, mulți întrebându-se dacă nu cumva acesta este prea departe de îngrijorările alegătorilor de rând, dintre care unii sunt forțați de inflație să decidă dacă își cheltuiesc banii pe mâncare sau încălzire.
Nu a ajutat nici faptul că în aprilie soția lui Sunak a fost forțată să confirme informații potrivit cărora statutul ei de nedomiciliat (rezident britanic care are domiciliul permanent în afara Marii Britanii) însemna că nu plătea impozit pe toate câștigurile sale internaționale. Ea a promis că va pune capăt acestei situații.
„Rishi are relații publice bune, dar nu are capacitatea de a fi curajos și de a fi cancelarul pentru Brexit de care Regatul Unit are nevoie”, a spus o persoană din interiorul Partidului Conservator sub condiția anonimatului.
Susținătorii lui Sunak spun că el este omul de care are nevoie Marea Britanie pentru a stabiliza financiar țara după ce proiectele lui Truss au zguduit piețele financiare, majorând împrumuturile guvernamentale și creditele ipotecare.
„Avem nevoie de cineva care să ofere stabilitate și competență economică dovedită în aceste vremuri dificile, iar Rishi Sunak este acea persoană”, a spus Grant Shapps, adus ca ministru de interne al Marii Britanii după ce Truss l-a demis pe predecesorul său.
Shapps a fost doar unul dintre miniștrii care l-au susținut pe Sunak după ce Johnson s-a retras din cursă, surprinzând și chiar supărându-și propriii susținători. Johnson nu a făcut public pe cine a susținut.
Intrat în Parlament în 2015, Sunak a devenit ministru în 2020
Sunak a urcat rapid în rândurile Partidului Conservator, devenind, în 2020, unul dintre cei mai tineri miniștri de finanțe, după cinci ani de la intrarea sa în parlament pentru prima oară.
Când pandemia de COVID-19 a lovit Marea Britanie, Sunak a devenit unul dintre cei mai populari politicieni din țară, deoarece a fost lăudat pentru că a ajutat întreprinderile și muncitorii.
Într-o fotografie care a surprins sentimentul de unitate din spatele planurilor sale de salvare, Sunak a pozat în fața biroului său din Downing Street, flancat de șefi sindicali.
Dar acest consens a dispărut pe măsură ce Marea Britanie a ieșit din criză încărcată cu 400 de miliarde de lire sterline de datorii suplimentare și apoi a căzut într-o criză a costului vieții care a dus la și mai multe presiuni asupra bugetului public.
Popularitatea sa scăzuse în sondaje la începutul acestui an, publicul fiind îngrijorat de criza costului vieții, supărat din cauza creșterilor taxelor la salarii, în timp ce soția sa evitase taxele britanice.