Sari direct la conținut

FOTO Mesajul transmis din Bulgaria de cancelarul Austriei, care a inspectat frontiera cu Turcia / Ce spune președintele Radev

HotNews.ro
Cancelarul Austriei Karl Nehammer, Foto: photonews.at/Georges Schneider / imago stock&people / Profimedia
Cancelarul Austriei Karl Nehammer, Foto: photonews.at/Georges Schneider / imago stock&people / Profimedia

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, cel care s-a opus intrării României în Schengen, spune că vizita pe care o face luni în Bulgaria, unde inspectează frontiera cu Turcia, este „dedicată luptei comune împotriva migrației ilegale”.

„Este nevoie de mai mult sprijin din partea Comisiei Europene”

Cancelarul Austriei Karl Nehammer și ministrul de Interne Gerhard Karner s-au aflat luni în Bulgaria, unde au survolat din elicopter, alături de preşedintele Rumen Radev şi de ministrul de Interne Ivan Demergiev, frontiera cu Turcia, unde Bulgaria a instalat în 2015 un gard din sârmă pentru a opri migranții. Cancelarul austriac susține ridicarea unor garduri solide la frontiera Bulgariei, spunând că această țară este lăsată să apere singură graniţa sa externă a UE de aproximativ 240 de kilometri cu Turcia.

Cancelarul Austriei a postat pe Twitter mai multe mesaje și fotografii din vizita sa în Bulgaria, mulțumindu-i președintelui Rumen Radev „pentru primirea prietenoasă și deschisă”.

  • „Vizita și discuțiile cu poliția de frontieră bulgară la frontiera externă a UE cu Turcia au arătat provocările diverse și enorme în lupta împotriva migrației ilegale. (…)
  • Polițiștii de la frontiera externă au o contribuție incredibilă la protecția și securitatea frontierelor în Europa. Pentru a face față acestor provocări majore, este nevoie de mai mult sprijin din partea Comisiei Europene”, a scris Nehammer.

El a susținut că alocarea a două miliarde de euro de către CE pentru Bulgaria, pentru protecția frontierelor, ar însemna „crearea securității pentru întreaga Uniune Europeană, prin consolidarea frontierei externe”.

„Trebuie să apăsăm frâna pentru azil în toată Europa”

Karl Nehammer a postat pe Twitter încă de la sosirea în Bulgaria câteva fotografii, însoțite de un mesaj în care spune că vizita sa este „dedicată luptei comune împotriva migrației ilegale”.

  • „Vizita mea de astăzi în Bulgaria este dedicată luptei comune împotriva migrației ilegale.
  • Austria este alături de Bulgaria aici. Trebuie să apăsăm frâna pentru azil în toată Europa.
  • Protecția frontierelor externe trebuie să fie prioritatea principală pentru Comisia UE”, a scris cancelarul Austriei.

„Austria va susţine alocarea a două miliarde de euro pentru Bulgaria pentru consolidarea securităţii frontierelor”

Radev şi Nehammer au vizitat punctul de frontieră Elhovo, de la graniţa cu Turcia, pentru a vedea ce măsuri pot fi luate pentru securizarea frontierei externe a UE. Rumen Radev şi Karl Nehammer au vizitat, de asemenea, Direcţia Regională a Poliţiei de Frontieră din Elhovo, unde se află Centrul Regional de Coordonare, parte a Sistemului Integrat de Supraveghere Schengen a frontierei bulgaro-turce.

Nehammer i-a promis lui Radev că Austria va sprijini solicitarea de alocare a două miliarde de euro adresată de Bulgaria Comisiei Europene pentru a consolida securitatea frontierelor, a transmis televiziunea publică bulgară, conform News.ro.

„Apreciem sprijinul Austriei în lupta împotriva migraţiei ilegale”

  • „Mă bucur că delegaţia austriacă a avut ocazia să vadă frontiera şi să se familiarizeze cu modul în care o asigurăm.
  • Migraţia ilegală este o problemă dificilă pentru Europa. Bulgaria, pentru apărarea securităţii sale naţionale şi în calitate de membru responsabil al Uniunii Europene, depune eforturi mari pentru a face faţă acestei probleme.
  • Am construit cu un buget exclusiv naţional securitatea de-a lungul întregii frontiere. Au fost instalate sisteme de supraveghere video fixe şi mobile de-a lungul frontierei”, a declarat preşedintele Bulgariei.

El a subliniat că presiunea migranților de-a lungul frontierei a crescut brusc în ultimul an.

  • „În decurs de patru luni am pierdut patru poliţişti şi alte zeci de persoane au fost rănite (…)
  • Apreciem sprijinul Austriei în lupta împotriva migraţiei ilegale. Aş dori să îi mulţumesc cancelarului Nehammer pentru cooperarea fructuoasă pe care am stabilit-o cu guvernul său. Acţiunile comune dau deja roade”, a mai declarat Rumen Radev, citat de „24 Ceasa”.

Înaintea plecării sale în Bulgaria, cancelarul austriac a ținut să transmită că Austria îşi menţine veto-ul faţă de extinderea Spaţiului Schengen „atât timp cât acesta nu funcţionează”.

  • „Atât timp cât Spaţiul Schengen nu funcţionează, şi, spre exemplu, Germania desfăşoară controale la frontiere cu alte state membre Schengen precum Austria, la fel cum procedează şi multe alte state europene, nu putem extinde acest spaţiu.
  • Veto-ul Austriei rămâne, de aceea, în vigoare, până când situaţia se va schimba fundamental”, a declarat sâmbătă cancelarul Karl Nehammer, potrivit unui comunicat citat de agenția austriacă APA.

Nehammer a cerut „sprijin deplin pentru Bulgaria şi România şi măsuri concrete din partea Comisiei Europene pentru întărirea protecţiei frontierei externe”.

Vizita în Bulgaria a fost anunțată de Viena în prima zi a anului, când președintele Bulgariei, Rumen Radev, a fost invitatul lui Nehammer la concertul de Anul Nou de la Viena.

Migrația și alegerile

Vizita lui Nehammer în Bulgaria are loc înaintea alegerilor din land-ul Austria Inferioară, care vor avea loc în 29 ianuarie și a căror miză este una mare pentru cancelar și pentru partidul popular al acestuia, OVP.

De altfel, el a fost acuzat că decizia de a ține România în afara Schenhen ar fi fost una bazată pe calculele sale electorale, în condițiile în care OVP a scăzut în sondaje. Nehammer a respins ideea că vetoul Austriei ar fi putut fi dictat de motivaţii politice interne, cancelarul austriac calificând drept o „presupunere absurdă” existenţa unei legături cu alegerile din landul Austria Inferioară.

După votul din JAI din 8 decembrie, atât cancelarul austriac, Karl Nehammer, cât și ministrul de Interne Gerhard Karner au adus ca argument că din cei peste 100.000 de imigranţi sau solicitanţi de azil ajunși în Austria, 75.000 nu fuseseră înregistraţi nicăieri, iar asta ar fi trebuit să se întâmple la trecerea frontierei externe a UE. Ei au susținut că mulți dintre cei neînregistrați ar fi venit prin România sau Bulgaria, date contrazise de către autoritățile din România.

  • „România și Bulgaria au cifre diferite. Aceste țări nici nu ar putea cunoaște numărul adevărat dacă nu înregistrează oamenii”, a explicat Nehammer discrepanța dintre datele privind migranții prezentate de guvernul austriac și de autoritățile de la București și Sofia.

Și la reuniunea Consiliului European din 15 decembrie de la Bruxelles cancelarul austriac Karl Nehammer a continuat să susțină teza numărului mare de migranți care ar ajunge în Austria fără să fie înregistrați în România. Întrebat despre refuzul Austriei de a primi România în Schengen, Karl Nehammer a reluat teza numărului „uriaș” de migranți care au ajuns în Austria în acest an – 100.000, dintre care 75.000 neînregistrați de celelalte state prin care au trecut:

  • „Poziţia Austriei este că trebuie să sprijinim Bulgaria şi România. Nu este o problemă de ţări împotriva altor ţări, este o problemă de securitate.
  • Avem în Austria mai mult de 75.000 de persoane neînregistrate şi ştim că 20.000 de migranţi ilegali traversează România. Ştim asta ca urmare a investigaţiilor derulate de poliţia austriacă. Acum trebuie să găsim o soluţie la această problemă”.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro