Sari direct la conținut

VIDEO Georgia: Proteste şi încăierări în parlament din cauza unui proiect de lege privind „agenţii străini”

HotNews.ro
Proteste în ​Georgia împotriva unui proiect de lege privind „agenţii străini”, Foto: Nicolo Vincenzo Malvestuto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Proteste în ​Georgia împotriva unui proiect de lege privind „agenţii străini”, Foto: Nicolo Vincenzo Malvestuto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Protestatarii au întrerupt joi audierile din comisii în parlamentul din Georgia având ca subiect un proiect de lege controversat privind „agenţii străini”, susţinut de partidul de guvernământ, despre care criticii afirmă că reprezintă o derivă spre autoritarism.

Imaginile apărute în media arată lupte fizice între parlamentarii opoziţiei şi cei din partidul de guvernământ Visul Georgian, care a anunţat luna trecută că va susţine acest proiect de lege.

Proiectul de lege ar impune tuturor organizaţiilor care primesc peste 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca „agenţi străini”, în caz contrar riscând amenzi substanţiale.

Criticii au spus că aceasta aminteşte de o lege adoptată în Federaţia Rusă în 2012 şi care este folosită de atunci pentru a reprima societatea civilă, relatează agențiile Reuters și Agerpres.

În luna februarie, peste 60 de instituţii de presă şi grupuri ale societăţii civile au declarat că nu vor respecta legea dacă aceasta va fi adoptată.

Preşedinta Georgiei, Salome Zurabişivili, a declarat că va respinge proiectul de lege, deşi parlamentul poate trece peste vetoul ei.

Proiectul de lege a stârnit îngrijorări şi în străinătate, inclusiv în Statele Unite. Joi, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că proiectul de lege va avea implicaţii negative pentru libertatea de exprimare şi pentru democraţie. „Ar stigmatiza şi ar reduce la tăcere vocile independente şi cetăţenii Georgiei care sunt dedicaţi construirii unei ţări mai bune pentru concetăţenii lor, pentru comunităţile lor”, a spus reporterilor Price.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro