„Dacă cineva crede că voi muri, calmați-vă”. Lukașenko neagă că ar fi grav bolnav
Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a apărut în public marți și a respins discuțiile despre o boală gravă, spunând oficialilor: „Nu voi muri, băieți”, potrivit unui videoclip publicat de o instituție media de stat, relatează Reuters.
Lukașenko, în vârstă de 68 de ani, este unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus Vladimir Putin. Zvonurile despre starea lui de sănătate au circulat de când a apărut la o paradă militară la Moscova, pe 9 mai, părând obosit și puțin nesigur pe picioarele lui.
Lukașenko, părând răgușit, a spus la o întâlnire pe probleme de sănătate că a fost bolnav din cauza unui adenovirus, care este un virus al răcelii comune. Imaginile întâlnirii au fost difuzate de Pul Pervovo, un post de stat care raportează despre activitățile lui Lukașenko.
„Dacă cineva crede că voi muri, calmați-vă”, a spus Lukașenko, adăugând că, deși i-au trebuit doar trei zile pentru a se recupera de la un astfel de virus, el a fost prea ocupat pentru a-și lua o pauză imediat.
„Nu voi muri, băieți. Va trebui să vă luptați cu mine foarte mult timp de acum încolo”, a spus el.
Lukașenko, acuzat că e implicat direct în deportarea forțată a copiilor ucraineni
Liderul opoziției din Belarus în exil, Svetlana Țihanouskaia, le-a spus susținătorilor săi luni să fie gata să profite de orice șansă de a-și transforma țara într-o democrație. Tot luni, ea l-a acuzat pe Lukașenko că a ordonat personal transferul ilegal de orfani ucraineni și a sugerat că acesta ar putea fi vinovat de crime de război.
Ucraina investighează presupusul rol al Belarusului în deportarea forțată a copiilor din teritoriile ocupate de Rusia, a declarat marți procurorul general pentru Reuters.
Anunțul a venit ca răspuns la un raport al opoziției din Belarus aflată în exil care susținea că 2.150 de copii ucraineni, inclusiv orfani cu vârste între șase și 15 ani, au fost duși în așa-numitele tabere de recreere și sanatorii de pe teritoriul belarus.
Lukașenko, care a condus Belarusul cu mână de fier mai întâi din 1994, anul trecut a permis forțelor ruse să-și folosească țara ca rampă de lansare pentru invazia Ucrainei.