VIDEO Iranul a lansat o nouă rachetă balistică, numită după o veche cetate israeliană
Iranul a testat cu succes o rachetă balistică tip Khorramshahr 4, cu o rază de acţiune de 2.000 de kilometri şi capabilă să transporte un focos de 1.500 de kilograme, a relatat joi media de stat, preluată de Reuters şi Agerpres.
Potrivit agenţiei de presă de stat IRNA, racheta este numită Khaibar, în referire la o cetate evreiască cucerită de luptători musulmani la începuturile răspândirii islamului. Racheta Khaibar, a patra generaţie a seriei Khorramshahr, are o lungime de 13 metri, este echipată cu motoare cu combustibil lichid şi este mai precisă decât versiunile anterioare, potrivit agenţiei Mehr.
Iran unveiled the fourth generation of Khorramshahr ballistic missile (Khaibar) with a range of 2000 km and a 1500 kg warhead. pic.twitter.com/7e5PNMJFgj
— Spriter (@Spriter99880) May 25, 2023
Testul a avut loc la 41 de ani de la victoria de la Khorramshahr, oraş aflat la graniţa cu Irakul şi cucerit de acesta la începutul războiului iraniano-irakian dintre 1980 şi 1988, iar apoi recuperat de militarii iranieni în mai 1982.
Iranul, care are unul din cele mai ample programe de rachete din Orientul Mijlociu, afirmă că armele sale pot atinge Israelul şi bazele SUA din regiune, iar Teheranul a susţinut, în pofida opoziţiei SUA şi ţărilor europene, că va continua să-şi dezvolte acest program, pe care îl descrie ca fiind „defensiv”.
„Mesajul nostru către inamicii Iranului este că ne vom apăra ţara şi realizările sale. Mesajul nostru către prietenii noştri este că vrem să contribuim la stabilitatea regională”, a declarat ministrul iranian al apărării, Mohammadreza Ashtiani.
Nouă escaladare a tensiunilor între Iran și Israel
Tensiunile între cele două state din Orientul Mijlociu au crescut din nou în ultima perioadă, după ce alegerile prezidențiale din Iran au fost câștigate de Ebrahim Raisi, un adept al liniei dure islamiste și în relațiile cu statele Occidentale, iar în Israel Benjamin Netanyahu a revenit la putere cu cel mai radical de dreapta guvern din istoria țării.
Negocierile pentru revenirea Teheranului la acordul nuclear iranian au eșuat și ele însă Israelul și-a exprimat oricum opoziția față de acesta, susținând că Iranul nu are oricum de gând să respecte prevederile sale. Benjamin Netanyahu a fost cel mai vocal critic al acordului semnat în 2015, acuzând constant guvernul iranian că îmbogățește în continuare uraniu pentru programul său nuclear.
Lansarea rachetei Khaibar vine la mai puțin de două luni după ce Garda Revoluționară a Iranului a acuzat Israelul la sfârșitul lui martie că a ucis un ofițer al său din Siria în timpul unui atac aerian împotriva Damascului.
Gărzile Revoluționare au promis că vor răspunde acestui atac pe care l-au descris drept „criminal”, subliniind că uciderea ofițerului lor „nu va rămâne fără răspuns”.
Israelul efectuează de ani de zile atacuri împotriva a ceea ce afirmă că sunt ținte asociate Iranului în Siria, țară în care influența Teheranului a crescut după ce guvernul islamist a decis să îl susțină pe președintele Bashar al-Assad în timpul războiului civil ce a început în 2011.
Iranul susține că ofițerii săi au rol de consilieri în Siria, aflându-se în țară la invitația guvernului de la Damasc. Zeci de ofițeri de rang înalt ai Gărzilor Revoluționare au fost uciși în țara condusă de Bashar al-Assad în timpul conflictului.