Sari direct la conținut

FOTO/ VIDEO Turcii au decis – Recep Tayyip Erdogan intră în al treilea deceniu de domnie. Cum s-a desfășurat ziua votului

HotNews.ro
Recep Erdogan și Kemal Kilicdaroglu , Foto: Shady Alassar /Alp Eren Kaya / Zuma Press / Profimedia
Recep Erdogan și Kemal Kilicdaroglu , Foto: Shady Alassar /Alp Eren Kaya / Zuma Press / Profimedia

​Turcii au votat duminică, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, având de ales între actualul preşedinte Recep Tayyip Erdogan şi contracandidatul său Kemal Kilicdaroglu, un scrutin care va decide dacă preşedintele îşi va prelungi domnia într-un al treilea deceniu.

Secţiile de votare s-au deschis duminică la ora locală 08:00 și se vor închide la ora 17:00, primele rezultate fiind aşteptate la începutul serii.

Principalele evenimente din ziua alegerilor prezidențiale din Turcia:

Încheiem aici acest LIVE, în timp ce numărarea voturilor este în desfășurare în turul tur al alegerilor prezidențiale. Urmăriți aici LIVE informatiile despre rezultate.

La scurt timp după încheierea scrutinului, Erdogan a mulțumit echipei sale de campanie și celor care se ocupă de buletinele de vot pentru timpul și munca depusă, îndemnându-i pe oameni să „protejeze urnele”, transmite Al Jazeera.

„Aș dori să mulțumesc fiecăruia dintre colegii mei care au lucrat cu devotament la urne încă de la primele ore ale dimineții. Îi invit pe toți concetățenii mei să protejeze urnele de vot până când rezultatele vor fi definitive. Acum este momentul să protejăm voința națiunii noastre până în ultimul moment!”, a scris Erdogan pe Twitter.

Votul s-a încheiat la ora 17.00

17:00 S-au închis urnele la alegerile prezidențiale din Turcia.

Turcia nu are exit-poll-uri, dar sunt așteptate rezultate parțiale la câteva ore de la încheierea votului.

16:42 Au fost raportate numeroase nereguli privind votul în toată țara, inclusiv atacuri asupra observatorilor în secții de vot și cel puțin un caz în care o femeie decedată se regăsea pe lista persoanelor cu drept de vot, conform Al Jazeera.

Aynur Usta spune că mama ei, care a murit în urmă cu opt ani, a apărut pe lista alegătorilor din suburbia Bahcelievler din Istanbul.

Neregulile la vot nu sunt neobișnuite în alegerile din Turcia, dar sunt de obicei incidente izolate care au loc în zonele rurale. În provincia de sud-est Sanliurfa, una dintre zonele afectate de cutremurele din februarie, mai multe încălcări ale legii electorale au fost raportate de observatori.

Avocatul Ronayi Paydas a declarat că mai mulți observatori au fost atacați în Yazlica, un sat din apropierea graniței cu Siria, după ce au încercat să împiedice ca în cabinele de vot să intre mai mult de o persoană.

16:18Biroul procurorului-șef din Istanbul a anunțat că a lansat o investigație asupra unor conturi de pe rețelele de socializare care ar fi răspândit „dezinformări și mesaje provocatoare”, potrivit postului TRT. Printre conturile de Twitter vizate se află Haber Report, DarkWeb Haber, Militer Doktrin, Muhbir (ajansmuhbir) și Solcu Gazete.

15:40Sirienii care au trecut prin groaza războiului așteaptă cu nerăbdare vești despre rezultatul alegerilor, relatează corespondentul Al Jazeera din Idlib, o provincie din nord-vestul Siriei. Mulți din această zonă, care se învecinează cu Turcia, au membri de familie peste graniță și vor să știe cum îi vor afecta alegerile.

„Am multe rude care trăiesc în Turcia și lucrează pentru a-și susține familiile aici [în Idlib]. Apelurile pe care le auzim despre deportarea sirienilor care locuiesc acolo ar avea consecințe foarte grave, mai ales la nivel umanitar”, a declarat Muhammed Ramadan, un sirian strămutat.

VIDEO Erdogan le-a împărțit bani celor care l-au așteptat la secția de votare

15:15Erdogan a distribuit bani și jucării la școala la care a votat la Istanbul, așa cum face adesea în zilele alegerilor, potrivit Al Jazeera.

14:12 Starul fotbalului germano-turc Mesut Ozil a postat pe Twitter videoclipul unei melodii dedicate lui Erdogan de către studenți, transmite Al Jazeera.

Cântecul, intitulat: „Hai, președinte, fă-ne să zâmbim din nou”, a fost interpretat și produs de studenți cu câteva zile înainte de vot, într-o acțiune de sprijin pentru Erdogan.

13:57Popularitatea lui Erdogan în rândul femeilor turce este constantă, a declarat pentru Al Jazeera Seda Demiralp, profesor asociat la Universitatea Isik.

„Libertatea va veni”

13:00Candidatul opoziţiei în alegerile prezidenţiale din Turcia, Kemal Kilicdaroglu, şi-a îndemnat duminică concetăţenii să voteze „pentru a scăpa de un regim autoritar”, el făcând acesta declarații după ce a depus buletinul său de vot în urnă la o secţie de votare din capitala turcă Ankara, unde a fost primit cu rale de către susținători.

12:17 Erdogan, la vot tot alături de soția sa.

El a fost aplaudat de mulțime în timp ce se îndrepta spre secția votare din cartierul Uskudar din Istanbul, unde locuiește, deși acest cartier nu i-a dat toate voturile lui Erdogan în primul tur, transmite Al Jazeera.

12:15Candidatul opoziției a votat la Ankara, alături de soția sa, fiid primit în aplauze de către susținătorii săi, la secția de vot.

12:06La această oră votează și Recep Tayyip Erdogan şi contracandidatul său Kemal Kilicdaroglu, la Instanbul, respectiv Ankara.

12:05Sinan Ogan a votat la un liceu din Ankara. Politicianul naționalist, care s-a clasat pe locul al treilea în primul tur, l-a susținut pe Erdogan și a fost numit de unii drept „facător de regi” pentru rolul său potențial în influențarea votului din turul al doilea, transmite Al Jazeera.

11:50Rezultatele alegerilor ar putea fi anunțate anunțate mai devreme față de primul tur, fiind posibil ca acestea să fie comunicate în jurul orei 18.30, conform lui Ahmet Yener, președintele Consiliului Electoral.

10:27Pe măsură ce turcii se îndreaptă către urne, prezența la vot pare să fie mai mare decât în primul tur, potrivit Al Jazeera.

„Este o datorie națională”

10:20Locuitori evacuați din zonele afectate puternic de cutremurul din februarie s-au întors în provinciile lor natale din toate colțurile țării pentru a vota, conform Al Jazeera.

„Merg pentru că este o datorie națională. Mă voi duce astăzi și mă voi întoarce după votul de dimineață”, a spus pentru agenția de presă Ilhas Aziz Duru. Dimineață, el a plecat cu autobuzul din Kirikkale, din centrul Anatoliei, spre provincia sa natală, Malatya, aflată la o distanță de 450 km.

Viceguvernatorul Kirikkale, Ahmet Sait Kurnaz, a spus că aproximativ 300 de victime ale cutremurului au primit transport gratuit de la agenția de dezastre AFAD pentru a se întoarce în orașele și satele lor natale pentru a vota.

Sute de mii de oameni au fugit din regiunea de sud afectată de cutremurele din februarie, care au ucis peste 50.000 de persoane. Pe măsură ce reconstrucția este în desfășurare, mulți rămân în alte părți ale Turciei, locuind în cămine, săli de sport sau alături de rude, în timp ce așteaptă să se întoarcă.

10:10 Prezență mare la vot, la unele secții de votare formându-se cozi, conform presei turce.

09:40Un număr mare de afișe de campanie au apărut pe străzile din Istanbul, arătându-l pe candidatul opoziției Kemal Kilicdaroglu cu un mesaj simplu: „Sirienii se vor întoarce!”, potrivit Al Jazeera.

Kilicdaroglu a amenințat că va trimite milioane de refugiați sirieni înapoi într-o zonă de război, iar în timpul campaniei sale a acuzat guvernul lui Erdogan că a permis ca „zece milioane” de refugiați să intre în țară.

09:22Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a încheiat campania electorală pentru al doilea tur de scrutin vizitând celebra Moschee Eyup Sultan din Istanbul, una dintre cele mai importante moschei din Turcia, aflată pe locul mormântului însoțitorului Profetului, Abu Ayyub al-Ansar, conform Al Jazeera.

În urmă cu două săptămâni, înaintea primului tur al alegerilor, Erdogan și-a încheiat campania electorală cu o vizită la Hagia Sofia, unde a făcut rugăciuni de seară și a recitat versete din Coran.

09:00 Rezultatele alegerilor vor fi comunicate, probabil, mai devreme decât la primul tur, având în vedere simplitatea buletinului de vot, scrie Al Jazeera.

–––––––––––-

Reuters prezintă un ghid pentru turul al doilea – cei doi candidaţi şi problemele cheie, precum şi detalii despre modul în care s-au desfăşurat alegerile parlamentare din 14 mai, când a avut loc şi primul tur al alegerilor prezidenţiale, scrie News.ro.

Votul prezidențial și rezultatele primului tur al alegerilor din Turcia

Turcii vor alege un preşedinte pentru un mandat de cinci ani.

În primul tur de scrutin din 14 mai, Recep Tayyip Erdogan (69 de ani) a obţinut 49,5% din voturi, fiind la mică distanţă de majoritatea necesară pentru a evita un al doilea tur de scrutin, într-un vot văzut ca un referendum asupra regimului său autocratic.

Kemal Kilicdaroglu (74 de ani), candidatul unei alianţe de opoziţie formate din şase partide, a primit 44,9% din voturi.

Candidatul naţionalist Sinan Ogan s-a clasat pe locul al treilea, cu 5,2% susţinere, şi a fost eliminat.

Rezultatul a contrazis prognozele sondajelor, care îl dădeau pe Kilicdaroglu în frunte.

Un referendum din 2017 a aprobat la limită iniţiativa lui Erdogan de a lărgi prerogative preşedinţiei, făcându-l pe preşedinte cu puteri asupra guvernului şi eliminând postul de prim-ministru.

În calitate de preşedinte, Erdogan stabileşte politica privind economia, securitatea, afacerile interne şi internaţionale ale Turciei.

Candidații

Recep Tayyip Erdogan, cel mai longeviv conducător al Turciei moderne

La mai bine de 20 de ani de la venirea la putere a lui Erdogan şi a partidului său AKP, acesta speră să îşi prelungească mandatul de cel mai longeviv conducător al Turciei moderne.

Performanţa sa remarcabilă din 14 mai, când a reuşit să mobilizeze alegătorii conservatori, a sfidat previziunile privind dispariţia sa politică.

Victoria lui ar consolida dominaţia unui lider care a transformat Turcia, remodelând statul secular fondat în urmă cu 100 de ani pentru a se potrivi cu viziunea sa religioasă, consolidând în acelaşi timp puterea în mâinile sale în ceea ce criticii consideră a fi un marş spre autocraţie.

Săptămâna aceasta, Erdogan a primit sprijinul naţionalistului de linie dură Sinan Ogan, ceea ce l-a întărit pe actualul preşedinte şi a intensificat provocarea pentru Kilicdaroglu în turul doi.

La votul parlamentar din 14 mai, sprijinul pentru AKP-ul lui Erdogan a scăzut cu şapte puncte faţă de cele 42,6 procente pe care le obţinuse la alegerile din 2018, dar, având în vedere că alianţa sa se bucură de o majoritate parlamentară, el a cerut alegătorilor să îl susţină pentru a asigura stabilitatea politică.

Cine este Kemal Kilicdaroglu

Kemal Kilicdaroglu este atât principalul candidat al opoziţiei, cât şi preşedintele CHP, partid care a fost înfiinţat de Mustafa Kemal Ataturk – fondatorul Turciei moderne.

El a oferit alegătorilor o platformă incluzivă şi a promis o resetare democratică, inclusiv revenirea la un sistem parlamentar de guvernare şi independenţa sistemului judiciar pe care criticii spun că Erdogan l-a folosit pentru a reprima disidenţa.

Cu toate acestea, după 14 mai, retorica sa a luat o turnură dură, adresându-se alegătorilor naţionalişti în încercarea sa de a-l depăşi pe Erdogan şi promiţând să trimită înapoi milioane de refugiaţi sirieni.

Partidele prokurde din Turcia şi-au reafirmat sprijinul pentru Kilicdaroglu în turul doi, fără a-l numi, la o zi după ce şi-au exprimat furia faţă de un acord pe care acesta l-a încheiat cu Partidul Victoriei (ZP), de extremă dreapta şi antiimigranţi.

Liderul ZP, Umit Ozdag, a declarat miercuri sprijinul partidului său pentru Kilicdaroglu, într-un potenţial avânt pentru liderul CHP, contracarând impactul sprijinului lui Ogan pentru Erdogan. ZP a obţinut 2,2% din voturi la alegerile parlamentare.

Care este miza alegerilor prezidențiale din Turcia

Votul va decide nu doar cine conduce Turcia, o ţară membră NATO cu 85 de milioane de locuitori, ci şi cum este guvernată, încotro se îndreaptă economia sa, în contextul unei crize profunde a costului vieţii, şi forma politicii sale externe.

Criticii lui Erdogan spun că guvernul său a pus botniţă disidenţei, a erodat drepturile şi a adus sistemul judiciar sub dominaţia sa, acuzaţie negată de oficiali.

Economia Turciei este, de asemenea, în centrul atenţiei. Economiştii spun că politica oportunistă a lui Erdogan de a avea rate scăzute ale dobânzii, în ciuda preţurilor în creştere, a fost cea care a dus la o inflaţie de 85% anul trecut, iar lira s-a prăbuşit la o zecime din valoarea sa faţă de dolar în ultimul deceniu. Kilicdaroglu s-a angajat să revină la o politică economică mai ortodoxă şi să restabilească independenţa băncii centrale turceşti.

În ceea ce priveşte afacerile externe, sub conducerea lui Erdogan, Turcia şi-a sporit puterea militară în Orientul Mijlociu şi în afara acestuia, a creat legături mai strânse cu Rusia şi a văzut relaţiile cu Uniunea Europeană şi cu Statele Unite devenind din ce în ce mai tensionate.

Turcia şi Naţiunile Unite au intermediat, de asemenea, un acord între Moscova şi Kiev pentru exporturile de grâu ucrainean, iar Erdogan a anunţat săptămâna trecută o nouă prelungire de două luni.

Prezență ridicată la vot

Peste 64 de milioane de turci sunt aşteptaţi să voteze la aproape 192.000 de secţii de votare, inclusiv peste 6 milioane care au votat pentru prima dată la 14 mai. Există de asemenea 3,4 milioane de alegători din străinătate, care au votat deja în perioada 20-24 mai.

Secţiile de votare din Turcia se deschid duminică la ora locală 8.00 (şi a României) şi se închid la ora 17.00.

Vânzarea de alcool este interzisă în ziua alegerilor.

Prezenţa la vot la alegerile din Turcia este, în general, ridicată. La 14 mai, prezenţa generală la vot a fost de 87,04%, cu un nivel de 88,9% în Turcia şi 49,4% în străinătate.

Rezultate

În conformitate cu regulile electorale, ştirile, previziunile şi comentariile despre vot sunt interzise până la ora locală 18.00, iar presa are libertatea de a relata despre rezultatele alegerilor doar de la ora 21.00.

Cu toate acestea, Înaltul Consiliu Electoral poate permite presei să relateze rezultatele mai devreme şi, de obicei, o face.

Rezultatele de duminică seară vor apărea probabil mai devreme decât cele din 14 mai, având în vedere simplitatea relativă a buletinului de vot.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro