VIDEO Soldaţi NATO au fost răniţi în ciocnirile din Kosovo cu protestatarii sârbi, anunţă KFOR
În jur de 25 de soldaţi ai forţelor NATO de menţinere a păcii care apărau trei primării din nordul Kosovo au fost răniţi luni în ciocniri cu protestatarii sârbi, în timp ce preşedintele Serbiei a plasat armata la cel mai înalt nivel de alertă pentru luptă, relatează News.ro.
„În timp ce contracarau cele mai active elemente ale mulţimii, mai mulţi soldaţi din contingentul KFOR italian şi maghiar au fost ţinta unor atacuri neprovocate şi au suferit răni traumatice, cu fracturi şi arsuri, din cauza exploziei unor dispozitive incendiare”, a detaliat într-un comunicat KFOR, misiunea de menţinere a păcii condusă de NATO în Kosovo, condamnând violenţele.
Televiziunea de stat sârbă RTS a citat Ministerul sârb al Apărării, care a declarat că doi sârbi au fost răniţi în confruntări.
This is the worst that’s been seen in \uD83C\uDDFD\uD83C\uDDF0 for many years. Serb militants in northern \uD83C\uDDFD\uD83C\uDDF0 attack Nato forces and wound eleven of them. The cycle of escalation must be broken quickly! pic.twitter.com/JltZXL4k6Y
— Carl Bildt (@carlbildt) May 29, 2023
Preşedinta kosovară, Vjosa Osmani, l-a acuzat pe omologul sârb Aleksandar Vucic de destabilizarea Kosovo. „Structuri ilegale sârbe transformate în bande criminale au atacat poliţia kosovară, ofiţeri KFOR (de menţinere a păcii) şi jurnalişti. Cei care execută ordinele lui Vucic de a destabiliza nordul Kosovo trebuie să răspundă în faţa justiţiei”, a scris Osmani pe Twitter.
De unde au pornit noile tensiuni
Situaţia a devenit tot mai tensionată după ce primari de etnie albaneză au preluat funcţia în zona majoritar sârbă din nordul Kosovo în urma unor alegeri pe care sârbii le-au boicotat – o acţiune care a determinat SUA şi aliaţii săi să facă reproşuri, vineri, Pristinei.
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic, care este comandantul-şef al forţelor armate sârbe, a ridicat gradul de alertă pentru luptă al armatei la cel mai înalt nivel, a declarat jurnaliştilor ministrul apărării, Milos Vucevic. „Acest lucru implică faptul că şeful Statului Major General al forţelor armate sârbe a emis instrucţiuni suplimentare pentru desfăşurarea unităţilor armatei în poziţii specifice, desemnate”, a declarat Vucevic, fără a da detalii.
Sârbii, care sunt majoritari în nordul Kosovo, nu au acceptat niciodată declaraţia de independenţă faţă de Serbia din 2008 şi văd încă Belgradul ca fiind capitala lor, la mai bine de două decenii de la revolta albanezilor din Kosovo împotriva regimului represiv sârb.
Etnicii albanezi reprezintă peste 90% din populaţia întregului Kosovo, dar sârbii din nord au cerut de mult timp punerea în aplicare a unui acord negociat de UE în 2013 pentru crearea unei asociaţii de municipalităţi autonome în zona lor.
Protest al sârbilor în nordul Kosovo (Foto: Erkin Keci / AFP / Profimedia)
Sârbii au refuzat să participe la alegerile locale din aprilie, iar candidaţii de etnie albaneză au câştigat primăriile din patru municipalităţi cu majoritate sârbă – inclusiv Mitrovica de Nord, unde nu au fost raportate incidente luni – cu o prezenţă la vot de 3,5%.
Sârbii cer guvernului kosovar să înlăture primarii de etnie albaneză de la primării şi să permită administraţiilor locale finanţate de Belgrad să-şi reia activitatea.
Vineri, trei din cei patru primari de etnie albaneză au fost escortaţi în birourile lor de către poliţie, care a fost lovită cu pietre, iar autorităţille au răspuns cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii.
Confruntări violente în mai multe orașe
În Zvecan, unul dintre oraşele unde luni s-au înregistrat violenţe, poliţia kosovară – al cărei personal este format din etnici albanezi, după ce sârbii au părăsit forţele de ordine anul trecut – a pulverizat gaze iritante pentru a respinge o mulţime de sârbi care au trecut de o baricadă de securitate şi au încercat să intre cu forţa în clădirea municipalităţii, au relatat martorii.
Protestatarii sârbi din Zvecan au aruncat cu gaze lacrimogene şi grenade paralizante asupra soldaţilor NATO. De asemenea, sârbii s-au ciocnit cu poliţia din Zvecan şi au vopsit vehiculele NATO cu litera „Z”, făcând referire la semnul rusesc folosit în războiul din Ucraina.
În Leposavic, în apropiere de graniţa cu Serbia, trupele americane de menţinere a păcii în echipament antirevoltă au plasat sârmă ghimpată în jurul primăriei pentru a o proteja de sute de sârbi furioşi.
Mai târziu în cursul zilei, protestatarii au aruncat cu ouă asupra unei maşini parcate aparţinând noului primar din Leposavic.
Forţele de menţinere a păcii ale NATO au blocat, de asemenea, primăria din Zubin Potok pentru a o proteja de sârbii locali furioşi, au declarat martorii.
Igor Simic, adjunctul şefului Listei Sârbe, cel mai mare partid sârb din Kosovo susţinut de Belgrad, l-a acuzat pe premierul kosovar Albin Kurti că alimentează tensiunile din nord.
„Noi suntem interesaţi de pace. Albanezii care locuiesc aici sunt interesaţi de pace şi doar el (Kurti) vrea să creeze haos”, a declarat Simic reporterilor din Zvecan.
SUA au făcut reproșuri Pristinei
Statele Unite şi aliaţii lor, care au susţinut puternic independenţa Kosovo, au făcut reproşuri, vineri, Pristinei, afirmând că impunerea primarilor în zonele cu majoritate sârbă fără sprijin popular subminează eforturile de normalizare a relaţiilor.
Kurti a apărat poziţia Pristinei, scriind pe Twitter, după o convorbire telefonică avută în weekend cu şeful politicii externe a Uniunii Europene: „Am subliniat că primarii aleşi vor oferi servicii tuturor cetăţenilor”.
Ministrul sârb de externe, Ivica Dacic, a declarat pentru RTS că „nu este posibil să existe primari care nu au fost aleşi de sârbi în municipalităţile cu majoritate sârbă”.
Ambasadorul american în Kosovo, Jeffrey Hovenier, a declarat reporterilor după o întâlnire cu Albin Kurti: „Suntem îngrijoraţi de relatările de astăzi în legătură cu violenţe împotriva unor proprietăţi oficiale. Am văzut imagini cu graffiti scrise pe maşinile KFOR şi pe maşinile de poliţie, am auzit despre atacuri asupra jurnaliştilor, condamnăm acest lucru, nu este un răspuns adecvat”.
Ciocniri între protestatarii sârbi și forțele de ordine în nordul Kosovo (Foto: Erkin Keci / AFP / Profimedia)