Sari direct la conținut

Ce spune presa despre demisia surpriză a lui Boris Johnson: Evidențiază divizarea conservatorilor / Risc pentru Sunak

HotNews.ro
Boris Johnson , Foto: Tejas Sandhu/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
Boris Johnson , Foto: Tejas Sandhu/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Demisia șocantă a lui Boris Johnson din Parlamentul britanic subliniază diviziunile profunde din cadrul Partidului Conservator cu un an înainte de alegerile generale, iar mulți comentatori s-au îndoit sâmbătă că fostul prim-ministru s-a retras cu adevărat din politică, potrivit AFP.

Fostul lider conservator, în vârstă de 58 de ani, care a fost alungat din Downing Street de majoritatea sa în iulie anul trecut, a demisionat vineri seara din funcția de deputat.

Într-o declarație lungă, el a citat ancheta parlamentară privind „partygate”, petrecerile organizate în Downing Street cu încălcarea restricțiilor anti Covid-19. Johnson a susținut că este victima unei „vânători de vrăjitoare” și l-a atacat dur pe succesorul său, Rishi Sunak.

Boris Johnson a făcut obiectul unei anchete parlamentare pentru a stabili dacă a mințit Parlamentul atunci când a susținut în repetate rânduri că toate restricțiile sanitare au fost respectate la petreceri.

Procedura, condusă de Comisia pentru privilegii, se afla în curs de finalizare și, potrivit presei britanice, tocmai îi înmânase concluziile fostului lider. Se pare, așadar, că acesta anticipase suspendarea pe care ar fi urmat să o primească.

Dar, în ciuda demisiei sale, fostul lider carismatic și controversat va continua să bântuie viața politică, potrivit presei și analiștilor politici. El a mai scris că părăsește Parlamentul, fără a omite să precizeze: „cel puțin pentru moment”.

Boris Johnson „poate că a demisionat din funcția de deputat, dar a precizat că nu consideră că acesta este sfârșitul carierei sale politice”, precizează The Times.

El „nu are „nicio intenție de a rămâne tăcut”, precizează ziarul. „Chiar dacă Johnson nu are nicio șansă imediată de a reveni în politică, asta nu îl face mai puțin periculos pentru succesorul său”.

„Este puțin probabil ca Boris Johnson să dispară în obscuritate”, susține și BBC.

„Boris Johnson se află exact acolo unde îi place să fie: în centrul atenției, cu privitorii care se întreabă ce va face în continuare”. Pentru BBC, „fantoma lui Boris Johnson îl bântuie pe Rishi Sunak”, iar „acesta este ultimul lucru de care are nevoie premierul”.

Alegeri cu risc ridicat

Rishi Sunak, care a încercat să restabilească stabilitatea politică de la preluarea funcției de prim-ministru în octombrie, a rămas tăcut după plecarea lui Boris Johnson.

Această demisie agravează serios dificultățile premierului cu un an înainte de alegerile generale.

După 13 ani la putere, conservatorii se află la cel mai scăzut nivel în sondaje, iar la începutul lunii mai conservatorii suferiseră deja pierderi importante în alegerile locale.

Plecarea lui Boris Johnson declanșează automat alegeri parțiale în circumscripția sa din nord-vestul Londrei, unde a avut o majoritate de doar câteva mii de voturi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro