Imperiul lui Silvio Berlusconi, de la Fininvest la Mondadori
Cu o cifră de afaceri a filialelor, sau companiilor cu investiții puternice care depășește 5 miliarde de euro și aproximativ 20.000 de angajați în total, grupul Fininvest fondat de Silvio Berlusconi este una dintre principalele realități antreprenoriale italiene, numărându-se printre protagoniștii internaționali ai comunicării, divertismentului și finanțelor, potrivit agenției de presă italiene ANSA.
Înainte de intrarea Cavalerului în politică, centrul galaxiei lui Berlusconi se afla în Fininvest, companie controlată cu un sistem de 7 holdinguri, dintre care patru sunt atribuibile lui Silvio Berlusconi cu o cotă totală de 61,21%.
În celelalte 3 holdinguri, i-a adus cu câte o cotă pe toţi cei cinci copii ai săi: Marina și Piersilvio cu 7,65%,; Barbara, Luigi și Eleonora cu o cotă totală de 21,42%.
Majoritatea activelor imobiliare, inclusiv cele mai cunoscute reședințe, sunt păstrate în compania Dolcedrago, deținută exclusiv de Cavaler. În 1994 existau Cavalerul deţinea deja Milan, Mondadori și televiziunile din cadrul Fininvest.
În 1995 s-a născut compania de distribuție de filme Medusa, în 1996 Mediaset, în care au fuzionat TV și Publitalia, care a fost listată la bursă, urmată îndeaproape de Mediolanum, o societate de administrare a activelor co-deținută de familia Doris.
MEDIASET
Grupul este fost condus de Pier Silvio Berlusconi (CEO) și Fedele Confalonieri în calitate de președinte şi din 1996 este listat la Bursa de Valori din Milano. În noiembrie 2021, adunarea a aprobat definitiv transformarea companiei în MediaforEurope, transferând sediul legal, dar nefiscal, în Olanda.
Conturile din 2022 nu au fost încă aprobate, dar în 2021 Mediaset-Mfe a înregistrat venituri nete de 2,9 miliarde, în creștere cu 11% față de 2020, cu un profit net de 374 milioane, în creștere cu 169% față de anul precedent și aproximativ dublu față de anul precedent.
Mediaset operează în Italia prin două agenții de publicitate de televiziune, ambele deținute integral de Berlusconi: Publitalia ’80 (TV gratuit) și Digitalia ’08 (TV cu plată). În Spania, activităţile de vânzari de publicitate sunt încredinţate Publiespana Publieurope, o companie cu sediul la Londra. Activitățile online ale Grupului sunt gestionate de Mediamond. Mfe deține, de asemenea, 40% din 2i Towers, compania-mamă a Ei Towers, și 29,9% din grupul media german Prosieben.
MONDADORI:
În fruntea grupului se află Marina Berlusconi (președinte) și Antonio Porro (director general). Este cel mai mare editor de cărți și reviste din Italia și deține una dintre cele mai extinse rețele de librării din țară. În 2022, grupul a înregistrat venituri nete de 903 milioane, în creștere cu 11,8% față de anul precedent, și un profit de 52 milioane, cel mai bun rezultat net din ultimii 15 ani.
BANCA MEDIOLANUM:
Controlată de Fininvest și grupul Doris, este liderul pieței financiare italiene cu peste un milion de clienți. Anul trecut, a înregistrat un profit net de 521 de milioane, performând bine în ciuda corecției puternice a piaței. Și nici de această dată nu i-a dezamăgit pe acționari, începând cu familiile Doris și Berlusconi, repartizând în total, dividende în valoare de 369 de milioane. Iar previziunile economice ale grupului pentru anul 2023 sunt semnificativ mai bune decât rezultatele de anul trecut.
TEATRUL MANZONI:
O gamă amplă de spectacole a marcat stagiunile Teatrului Manzoni de când, în martie 1978, Silvio Berlusconi și-a luat angajamentul de a păstra istorica sală care risca să fie transformată într-un supermarket, punându-l la conducerea instituţiei pe Luigi Foscale, un mare iubitor de teatru.
FOTBAL:
Grupul Fininvest continuă să fie prezent și în lumea fotbalului. În aprilie 2017, la 30 de ani de la cumpărarea pachetului majoritar, grupul a vândut clubul Milan unui consorțiu chinez, care l-a vândut apoi fondului Elliott. În septembrie 2018, Silvio Berlusconi a pornit într-o nouă aventură fotbalistică achiziţionând 100% din Clubul Sportiv Monza 1912. ANSA (preluare Rador)
Citește și: