Sari direct la conținut

Washingtonul susține „dreptul” Israelului de a se „apăra” și îndeamnă la protejarea civililor

HotNews.ro
Civilii își părăsesc casele din Jenin, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Civilii își părăsesc casele din Jenin, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Statele Unite consideră că Israelul a avut „dreptul de a-și apăra populația” împotriva militanților islamiști, dar cer ca civilii să fie protejați, în urma unei operațiuni a armatei israeliene care s-a soldat luni cu cel puțin opt morți în Cisiordania ocupată, potrivit AFP.

„Susținem securitatea Israelului și dreptul său de a-și apăra populația împotriva Hamas, Jihadului Islamic Palestinian și a altor grupări teroriste”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

„Este imperativ să se ia toate măsurile de precauție posibile pentru a evita moartea civililor”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Washingtonul, principalul aliat al Israelului, a cerut, de asemenea, reluarea cooperării în materie de securitate între Israel și Autoritatea Palestiniană.

Opt palestinieni au fost uciși și alți 50 au fost răniți luni la Jenin, în nordul Cisiordaniei ocupate, în timpul unei operațiuni de amploare a armatei israeliene, care a avut loc pe fondul unui val recent de atacuri împotriva israelienilor și al violențelor antipalestiniene ale coloniștilor evrei.

Violențele legate de conflictul israeliano-palestinian au ucis cel puțin 185 de palestinieni, 25 de israelieni, un ucrainean și un italian de la începutul anului, potrivit unui bilanț al AFP bazat pe surse oficiale.

3.000 de refugiați au plecat din tabăra de la Jenin

Aproximativ 3.000 de palestinieni au părăsit tabăra de refugiați din Jenin în urma operațiunii israeliene din nordul Cisiordaniei ocupate, a anunțat un oficial palestinian, citat de AFP.

„Aproximativ 3.000 de persoane au părăsit deja tabăra”, a declarat pentru AFP Kamal Abou al-Roub, viceguvernator al orașului Jenin, subliniind că se iau măsuri pentru a-i găzdui în școli și alte spații din orașul Jenin.

Cel puțin opt palestinieni au fost uciși și 50 de răniți, dintre care 10 grav, într-un atac la Jenin, în nordul Cisiordaniei ocupate, în timpul unei vaste operațiuni a armatei israeliene, care a mobilizat sute sau mii de soldați și a utilizat drone, potrivit AFP.

Lansând cel puțin 10 atacuri cu drone asupra clădirilor, o brigadă de trupe israeliene – sugerând între 1.000 și 2.000 de soldați – susținută de buldozere blindate și lunetiști pe acoperișuri a intrat în oraș și în tabăra de refugiați a acestuia, întâmpinând focuri de armă din partea palestinienilor, după ce Israelul a informat Casa Albă despre planurile sale, potrivit The Guardian.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro