„Niciun fel de utilitate militară”: Ce a constatat armata sud-coreeană după ce a recuperat satelitul „de spionaj” pe care a încercat să-l lanseze regimul Kim Jong Un
Armata sud-coreeană a anunțat miercuri că a recuperat epava satelitului de spionaj nord-coreean care a căzut în mare în luna mai după o lansare ratată și a constatat că acesta nu avea nicio utilitate militară semnificativă ca satelit de recunoaștere, transmite Reuters.
Luna trecută, armata a recuperat, de asemenea, părți din racheta folosită în lansarea eșuată; propulsorul și încărcătura utilă s-au prăbușit în mare la scurt timp după lansare.
„După o analiză detaliată a principalelor părți ale vehiculului de lansare spațială și ale satelitului nord-coreean care au fost recuperate, experții sud-coreeni și americani au apreciat că acestea nu ar fi avut niciun fel de utilitate militară ca satelit de recunoaștere”, a declarat armata într-o declarație.
Armata sud-coreeană a precizat că a încheiat miercuri operațiunile de recuperare, care au început imediat după ce resturile s-au prăbușit în largul coastei de vest a Coreei de Sud la 31 mai. Avioane, marina și scafandri de mare adâncime au fost implicați în acest efort. Este pentru prima dată când Coreea de Sud a obținut un satelit lansat de Nord, au declarat experții militari sud-coreeni.
Dispozitiv cu rezoluție slabă, fără utilitate militară
Evaluarea inițială a indicat că abilitatea de a efectua acțiuni de recunoaștere a echipamentului era slabă în ceea ce privește rezoluția și urmărirea țintelor, a declarat Lee Choon-geun, expert la Institutul de politică științifică și tehnologică din Coreea de Sud.
Yang Uk, cercetător la Institutul Asan pentru Studii Politice din Seul, a declarat, de asemenea, că „rezoluția dispozitivului optic încărcat pe satelit nu era potrivită pentru uz militar”.
Armata sud-coreeană a urmărit lansarea vehiculului spațial și a identificat o bucată mare și cilindrică printre resturile din apă la doar câteva ore după lansare, însă obiectul s-a scufundat pe fundul mării. Acesta a fost recuperat două săptămâni mai târziu.
Luna trecută, Coreea de Nord a recunoscut public cu o transparență rar întâlnită lansarea ratată, afirmând că a fost „cel mai grav eșec”, dar promițând că va reuși în curând să își îndeplinească misiunea orbitală.
Nordul desfășoară un program de lansare de sateliți încă din anii 1990 și a spus că lansează primul său satelit de recunoaștere pentru a spori monitorizarea activităților militare americane.
Coreea de Nord ar putea încerca o nouă lansare
În 2012 și 2016, Coreea de Nord a lansat obiecte care încă se află pe orbită. Phenianul a declarat că sunt sateliți de observare, dar nu există nicio confirmare că aceștia funcționează sau transmit semnale.
Lansarea din 31 mai a fost condamnată pe scară largă de Coreea de Sud, Japonia și Occident ca fiind o încălcare a dreptului internațional și a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU care interzic utilizarea tehnologiei rachetelor balistice de către Nord.
Phenianul respinge astfel de critici ca fiind o încălcare a dreptului său suveran la autoapărare și la explorarea spațiului. Într-un discurs politic cheie din ianuarie 2021, liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, s-a angajat să dezvolte sateliți de recunoaștere militară.
În ultimele luni, Phenianul pare să fi modernizat stația sa de lansare a sateliților Sohae, posibil pentru o nouă încercare.
În cadrul unei reuniuni a Partidului Muncitorilor, aflat la putere în iunie, Coreea de Nord a pus eșecul pe seama pierderii de forță de propulsie a motorului din etapa a doua și a criticat pregătirile „iresponsabile” ale oficialilor și inginerilor implicați.