Sari direct la conținut

SUA: Fostul vicepreşedinte Mike Pence, rol cheie în rechizitoriul împotriva lui Donald Trump

HotNews.ro
Donald Trump și Mike Pence , Foto: Kevin Dietsch - Pool via CNP / ADMedia / Profimedia
Donald Trump și Mike Pence , Foto: Kevin Dietsch - Pool via CNP / ADMedia / Profimedia

Fostul vicepreşedinte american Mike Pence, care a zădărnicit încercările preşedintelui de atunci Donald Trump de a rămâne la putere după ce Joe Biden a câştigat alegerile prezidenţiale din 2020, joacă un rol cheie în rechizitoriul care îl acuză pe Trump de uneltire pentru fraudarea alegerilor în Statelor Unite, relatează agențiile Reuters și Agerpres.

La 6 ianuarie 2021, rolul lui Pence era să ia parte la o datorie ceremonială la Capitoliul SUA: să certifice rezultatele alegerilor din noiembrie 2020 care au arătat că Biden l-a învins pe Trump.

Trump, lucrând cu alţi şase complotişti, l-a împins pe Pence să refuze să certifice rezultatele pe baza acuzaţiilor sale de fraudă electorală în mai multe rânduri, susţine rechizitoriul.

Dar vicepreşedintele, care a stat alături de Trump timp de patru ani furtunoşi, a refuzat.

În rechizitoriul de 45 de pagini al procurorului special Jack Smith împotriva lui Trump, Pence este un participant frecvent la naraţiune, care include amintiri detaliate ale convorbirilor şi conversaţiilor private.

Presiuni inclusiv de Crăciun și de Anul Nou

Rechizitoriul îl descrie pe Trump făcând presiuni asupra lui Pence pentru a răsturna sau pentru a manipula rezultatele alegerilor din 2020 în mai multe ocazii în săptămânile dinaintea datei de 6 ianuarie, inclusiv în ziua de Crăciun 2020.

„Când vicepreşedintele l-a sunat pe inculpat pentru a-i ura un Crăciun fericit, inculpatul a întors rapid conversaţia către 6 ianuarie şi cererea sa ca vicepreşedintele să respingă voturile electorale în acea zi”, se arată în rechizitoriu.

Pence i-a spus: „Ştiţi că nu cred că am autoritatea de a schimba rezultatul”, se arată în rechizitoriu.

Apoi, în ziua de Anul Nou, Trump „l-a sunat pe vicepreşedinte şi l-a mustrat” după ce a aflat că Pence s-a opus unui proces care a încercat să-i ofere vicepreşedintelui posibilitatea de a respinge sau de a returna voturile statelor la certificarea din 6 ianuarie, se menţionează în document.

Pence „a răspuns că nu crede că există o bază constituţională pentru o astfel de autoritate şi că este necorespunzătoare”, se arată în rechizitoriu. Ca răspuns, se spune, Trump i-a spus: „Eşti prea cinstit”.

„Oricine se pune deasupra Constituţiei nu ar trebui să fie niciodată preşedintele Statelor Unite”

Susţinătorii furioşi ai lui Trump au lansat o revoltă violentă pe 6 ianuarie, forţând o întârziere de câteva ore a certificării. Dar Pence şi liderii Congresului au mers în cele din urmă mai departe cu declararea lui Biden câştigător.

Pence, candidat la nominalizarea republicană la alegerile prezidenţiale din 2024, a transmis marţi într-o declaraţie că rechizitoriul împotriva lui Trump „serveşte ca un memento important: oricine se pune deasupra Constituţiei nu ar trebui să fie niciodată preşedinte al Statelor Unite”.

„Fostul preşedinte are dreptul la prezumţia de nevinovăţie, dar cu acest rechizitoriu candidatura sa înseamnă mai multe discuţii despre 6 ianuarie şi mai multe distrageri”, a spus el.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro