Sari direct la conținut

De ce punerea sub acuzare a lui Trump este un test fără precedent pentru democrația americană / „Constituția s-a îndoit doar, dar se poate rupe”

HotNews.ro
Donald Trump la Tribunalul Penal din Manhattan, Foto: Mary Altaffer / AP / Profimedia
Donald Trump la Tribunalul Penal din Manhattan, Foto: Mary Altaffer / AP / Profimedia

Fiecare punere sub acuzare a lui Donald Trump din ultimele luni a fost istorică în felul său. Dar cel mai recent act de acuzare atinge un nou nivel: acuzându-l de conspirație împotriva statului, acesta prezintă un fost președinte atât de hotărât să rămână la putere încât a pus în pericol bazele democrației americane, scrie AFP.

În rechizitoriul de 45 de pagini publicat marți, cel care rămâne favoritul republicanilor pentru alegerile prezidențiale din 2024 este descris ca fiind cel care a pus la cale un „plan criminal” pentru a împiedica o tranziție pașnică.

„Constituția s-a îndoit după alegerile din 2020”

Pentru istoricul Jon Meacham, actul de acuzare sancționează „unul dintre cele mai întunecate episoade” din istoria americană, în timpul căruia fostul președinte „și-a pus propria ambiție mai presus de orice”.

„Constituția s-a îndoit după alegerile din 2020. Nu s-a rupt. Dar asta nu înseamnă că nu se va rupe”, a avertizat el la MSNBC, subliniind miza pentru democrația americană.

În timp ce miliardarul în vârstă de 77 de ani avea dreptul, potrivit actului de acuzare, să conteste cu voce tare înfrângerea sa la alegerile din 2020, el a încălcat legea „conspirând” cu alte persoane – neprecizate – pentru a răsturna rezultatul alegerilor, câștigate de democratul Joe Biden.

Și a difuzat cu bună știință minciuni, potrivit textului, „pentru a crea o atmosferă națională de neîncredere și furie și pentru a submina încrederea publicului în administrarea alegerilor”.

În urma unei anchete care a durat mai multe luni și care a fost supervizată de procurorul special Jack Smith, Donald Trump este acuzat că a „împins oficiali din anumite state să ignore votul popular”; că s-a aflat în spatele unei scheme care a implicat „falși electori”; că a făcut presiuni asupra vicepreședintelui său Mike Pence pentru a se folosi de rolul său ceremonial în timpul certificării rezultatelor pentru a le modifica în avantajul său.

Și, de asemenea, de a fi „exploatat” luarea cu asalt a Capitoliului la 6 ianuarie 2021 pentru a-și „dubla eforturile și a raporta false acuzații de fraudă electorală”.

„Rechizitoriul este extrem de puternic din punct de vedere juridic”

Acestea sunt cele mai grave acuzații care i se aduc fostului șef de stat, care se confruntă deja cu acuzații penale pentru presupusa gestionare neglijentă a unor documente confidențiale ale Casei Albe și pentru plăți suspecte către o fostă actriță porno.

„Acuzațiile lui Trump sunt cu adevărat istorice”, deoarece niciun fost președinte american nu a fost vreodată „acuzat de răspândirea de minciuni cu privire la alegeri și de încercarea de a folosi autoritatea guvernului pentru a zădărnici voința alegătorilor exprimată în cadrul unei alegeri prezidențiale”, a declarat pentru AFP Carl Tobias, profesor de drept la Universitatea din Richmond.

Iar rechizitoriul este „extrem de puternic din punct de vedere juridic”, adaugă el, deoarece „explică în mod clar și exhaustiv legile și faptele care arată cum Trump era conștient de minciunile sale”.

Pentru Richard Hasen, profesor de drept la Universitatea din California Los Angeles, „nu este o hiperbolă să spunem că modul în care se desfășoară aceste urmăriri penale” va avea un impact asupra direcției pe care o va lua democrația americană după 2024.

„Aceasta ar putea fi cea mai importantă punere sub acuzare emisă vreodată pentru a proteja democrația americană și statul de drept într-un tribunal american împotriva cuiva”, a scris el pe Slate.com.

Fostul președinte continuă să denunțe o vânătoare de vrăjitoare menită să îi perturbe candidatura în 2024. Și susține în continuare, împotriva tuturor dovezilor, că alegerile din 2020 i-au fost „furate”.

Marți, procurorul special Jack Smith a tranșat aspru aceste acuzații.

Atacul asupra Capitoliului de către susținătorii lui Trump, care au încercat să împiedice certificarea rezultatelor, „a fost încurajat de minciuni. Minciuni ale acuzatului menite să obstrucționeze o funcție esențială a statului american: procesul prin care națiunea colectează, numără și certifică rezultatele alegerilor prezidențiale”, a spus el.

Donald Trump urmează să se prezinte joi în fața unui judecător la Washington pentru a răspunde la aceste acuzații. Jack Smith a declarat că dorește un proces „fără întârziere”.

Pe același subiect:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro