Sari direct la conținut

În India, Bnei Menashe, „tribul pierdut” al Israelului, prins în violențe etnice: sate și sinagogi incendiate

HotNews.ro
Bnei Menashe, tribul pierdut al Israelului, Foto: Anupam Nath / AP / Profimedia
Bnei Menashe, tribul pierdut al Israelului, Foto: Anupam Nath / AP / Profimedia

Sate rase de pe fața pământului, două sinagogi incendiate, sute de persoane strămutate și cel puțin un mort: descendenții „tribului pierdut” al Israelului plătesc un preț greu în violențele interetnice care însângerează statul indian Manipur (nord-est) din luna mai, potrivit AFP.

„Din cei 5.000 de Bnei Menashe, aș spune că cel puțin jumătate dintre ei au fost grav afectați”, a declarat pentru AFP Lamal Hangshing, președintele Consiliului Bnei Menashe. Această comunitate susține că descinde din Manase, unul dintre „triburile pierdute” ale lui Israel exilate în 720 î.Hr. de către asirieni, un popor din nordul Mesopotamiei (nordul Irakului).

Asimilați minorității Kuki, majoritar creștină, ei se află prinși într-o spirală de violențe cu etnia majoritară Meitei, majoritar hindusă, care s-a soldat cu cel puțin 120 de morți și pe care guvernul din Manipur și autoritățile federale nu au reușit să o stăpânească.

Kukis reprezintă aproximativ 16% din cei 2,8 milioane de locuitori din Manipur, conform ultimului recensământ din 2011. Proporțional, Bnei Menashe sunt mai afectați.

Potrivit lui Lamalam Hangshing, cel puțin un membru al comunității „prins în revolte” a murit. Alții au fost răniți, dar este posibil ca alții să fi fost uciși.

„Când un Kuki moare, nu spunem dacă aparține comunității evreiești”, a declarat Hangshing, în vârstă de 65 de ani, fost funcționar public, din orașul Bengaluru, în sudul Indiei, după ce casa sa din Manipur a fost distrusă.

„Mulți au plecat în siguranță”, adaugă el, dar „nu mai au niciun viitor”.

În Israel, organizația de ajutorare Degel Menashe a declarat că încearcă să ofere ajutor celor aproape 700 de persoane afectate de violențele din Manipur.

„Acestea sunt persoane strămutate care nu au unde să se ducă. Bunurile lor au dispărut, și-au pierdut locurile de muncă și casele au fost distruse”, explică Isaac Thangjom, director de proiect.

Există mai multe motive pentru violențele dintre Kukis și Meiteis, printre care accesul la terenuri și la locurile de muncă publice.

Întoarcerea în Israel

Pentru Hangshing, care este și secretar general al Alianței Poporului Kuki, un partid politic din Manipur, Bnei Menashe sunt victimele acestui conflict etnic, nu ale atacurilor antisemite.

„Majoritatea oamenilor nici măcar nu știu că existăm, suntem considerați ca făcând parte din comunitatea Kuki”, spune el. „Am putea spune că suntem daune colaterale”.

Cu toate acestea, el a remarcat că unii dintre cei din mulțime scandau sloganuri care vizau în mod special comunitatea sa, susținând că „nu aparținem acestui loc, suntem evrei pierduți și ar trebui să ne întoarcem în Israel”.

Joi, comunitatea Kuki a adus un omagiu victimelor violențelor înaintea unei înmormântări colective pe care ar dori să o organizeze în curând, cu un reprezentant al „tribului pierdut” al Israelului alături de preoți creștini.

Meiteis se opune însă acestei ceremonii, ceea ce a dus joi la o confruntare tensionată între reprezentanții lor și forțele de securitate în apropiere de capitala statului, Imphal.

Membru al comunității Bnei Menashe, Asaf Renthlei, în vârstă de 31 de ani, lucrează ca voluntar în statul indian vecin Mizoram pentru a-i ajuta pe cei strămutați. „Oamenii au fugit cu puțin mai mult decât hainele de pe ei”, spune acest doctorand în sociologie.

La început, el a dat vin, pâine și lumânări pentru ca oamenii să poată sărbători Sabatul. Dar, după ce a trimis fonduri colectate în Israel, a putut distribui și orez și ulei de gătit.

Îndoieli în privința apartenenței lor la tribul pierdut

Potrivit tradiției orale, exodul Bnei Menashe a durat secole de-a lungul Persiei, Afganistanului, Tibetului și Chinei, păstrând anumite rituri evreiești, cum ar fi circumcizia.

În India, ei au fost convertiți la creștinism de către misionari în secolul al XIX-lea.

Începând cu anii 1990, unii Bnei Menashe au fost aduși în Israel, unde s-au convertit oficial și s-au stabilit.

Unii israelieni se îndoiesc însă de pretenţiile Bnei Menashe la caracterul iudaic, susţinând că aceştia le folosesc pentru a scăpa de sărăcia din India.

Asaf nu este optimist. El crede că viitorul comunității sale este sumbru și că mulți dintre ei, ca și el, vor căuta să se mute în Israel: „Ura este prea adânc înrădăcinată”, spune el.

„Pacea este departe și majoritatea acestor 5.000 de persoane au rude în Israel. Așa că este normal ca oamenii să vrea să fie în siguranță”, a adăugat el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro