Sari direct la conținut

Italia: Ce măsuri va adopta Guvernul Meloni pentru a descuraja venirea migranţilor ilegali

HotNews.ro
Migranti Lampedusa, Foto: Alberto PIZZOLI / AFP / Profimedia
Migranti Lampedusa, Foto: Alberto PIZZOLI / AFP / Profimedia

Guvernul italian, care se confruntă cu un aflux de migranţi, va adopta luni o serie de măsuri prin care va fi extinsă perioada în care migranţii ilegali pot fi ţinuţi în detenţie şi va spori numărul persoanelor repatriate, au anunţat oficialităţi de la Roma, potrivit Agerpres.

Noile măsuri survin în contextul în care aproape 10.000 de migranţi au ajuns numai săptămâna trecută pe insula italiană Lampedusa, evoluţie care a afectat credibilitatea premierului Giorgia Meloni, care promisese să reducă imigraţia ilegală.

Astfel, migranţii ilegali aflaţi în aşteptarea repatrierii vor putea fi ţinuţi în detenţie până la 18 luni, faţă de 3 luni în prezent.

De asemenea, executivul italian va aproba crearea mai multor centre de detenţie în zone izolate. Potrivit legii italiene, migranţii ce urmează să fie repatriaţi pot fi ţinuţi în detenţie dacă ei nu pot fi expulzaţi imediat.

Peste 127.000 de migranţi au sosit în Italia în acest an până acum, număr aproape dublu faţă de perioada similară a anului 2022.

Majoritatea migranţilor care se îndreaptă spre Italia fac acest lucru din considerente economice şi de aceea nu sunt eligibili pentru a primi azil.

Totuşi, Roma are acorduri de repatriere doar cu unele ţări de unde aceşti migranţi pleacă spre Italia şi, chiar şi în cazurile unde este în vigoare un acord bilateral, poate dura câteva luni până la revenirea persoanelor respective în ţările de origine.

În luna aprilie, guvernul italian a aprobat mai multe măsuri pentru a crea noi centre pentru migranţii care depun cereri de azil şi mai multe centre pentru cei care urmează să fie expulzaţi. Bugetul alocat pentru aceste măsuri era de 20 de milioane de euro pentru o perioadă de doi ani.

Şefa guvernului italian Giorgia Meloni a vizitat duminică insula Lampedusa alături de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi i-a cerut Bruxellesului să ajute mai mult pentru soluţionarea problemelor implicate de valul masiv de migranţi ilegali ajunşi în sudul Italiei.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro