Sari direct la conținut

Războiul din Ucraina a lovit economiile europene, dar ce e mai rău abia urmează să vină – studiu al Băncii Naționale a Elveției / Germania este cea mai afectată țară

HotNews.ro
Problemele economice ale Europei din cauza războiului se vor agrava, Foto: Shutterstock
Problemele economice ale Europei din cauza războiului se vor agrava, Foto: Shutterstock

Războiul din Ucraina a redus creșterea economică și a crescut „considerabil” inflația în întreaga Europă, potrivit unui studiu publicat vineri de Banca Națională a Elveției, iar efectele mai grave abia urmează să apară, transmite Reuters.

De când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, Europa a înregistrat o creștere a prețurilor la energie, turbulențe pe piețele financiare și o contracție abruptă a economiilor Rusiei și Ucrainei, se arată în raport.

Ce e mai rău abia urmează să vină

Examinând impactul războiului asupra economiilor Germaniei, Marii Britanii, Franței, Italiei și Elveției, studiul a arătat că producția ar fi fost cu 0,1% până la 0,7% mai mare în trimestrul al patrulea din 2022 dacă Moscova nu ar fi atacat Kievul.

Inflația în fiecare dintre aceste țări ar fi fost cu 0,2% până la 0,4% mai mică, a precizat studiul.

„Consecințele negative ale războiului vor fi probabil mult mai mari pe termen mediu și lung, în special în ceea ce privește economia reală”, se arată în studiu. „În unul sau doi ani, acest efect negativ probabil că o să fie aproximativ de două ori mai mare”, a adăugat acesta.

Germania este cea mai afectată țară

Germania a fost cea mai afectată țară, potrivit studiului. PIB-ul său ar fi fost cu 0,7% mai mare, iar inflația ar fi fost cu 0,4% mai mică în al patrulea trimestru din 2022, dacă Rusia nu ar fi atacat Ucraina, potrivit studiului.

Marea Britanie a fost deosebit de afectată, cu o producție economică redusă cu 0,7%, iar inflația a crescut cu 0,2%.

Franța ar fi înregistrat o inflație cu 0,3% mai mică și un PIB cu 0,1% mai mare în lipsa conflictului, în timp ce inflația italiană ar fi fost cu 0,2% mai mică și PIB-ul cu 0,3% mai mare.

PIB-ul elvețian ar fi fost cu 0,3% mai mare, iar inflația cu 0,4% mai mică în lipsa războiului, se mai arată în studiu.

Deoarece conflictul este mai aproape de Europa decât războaiele anterioare, țările din Europa au fost, de asemenea, mai afectate de refugiați și de cheltuielile militare suplimentare decât în trecut.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro