Sari direct la conținut

Gazoductul Finlanda-Estonia: avaria a fost cauzată de o „forță mecanică” și nu de o explozie

HotNews.ro
Balticconnector, segment, Foto: MIKKO STIG / AFP / Profimedia
Balticconnector, segment, Foto: MIKKO STIG / AFP / Profimedia

Avarierea gazoductului care leagă Finlanda și Estonia a fost probabil cauzată de o „forța mecanică”, a declarat miercuri unitatea de poliție finlandeză însărcinată cu ancheta, potrivit AFP.

„Avaria pare să fi fost cauzată de o forță mecanică și nu de o explozie”, a declarat Risto Lohi, un oficial al Biroului Național de Investigații finlandez (NBI).

Președintele finlandez, Sauli Niinistö, anunțase marți că scurgerea din conductă, care a dus la încetarea funcționării acesteia duminică, a fost probabil „rezultatul unei activități externe”.

Șeful NBI nu a dorit să intre în detalii, limitându-se să precizeze că „nicio ipoteză nu a fost exclusă” în ceea ce privește originea incidentului.

În același timp, autoritățile finlandeze au îndemnat companiile și organizațiile responsabile de infrastructurile critice să își sporească nivelul de pregătire și de monitorizare.

„Deteriorarea infrastructurilor critice, cauzată probabil în mod intenționat, este o chestiune foarte gravă”, a declarat Janne Kankanen, șeful agenției publice responsabile de aprovizionarea cu bunuri esențiale.

Anterior, operatorul gazoductului Gasgrid indicase că lucrările de reparații vor dura „cel puțin cinci luni”.

Institutul seismologic norvegian Norsa a detectat o explozie în noaptea de sâmbătă spre duminică în zona Mării Baltice în care se află conducta care prezintă scurgeri.

Miercuri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a promis un „răspuns hotărât” din partea Alianței, dacă pagubele se vor dovedi a fi rezultatul unui „atac deliberat”.

Ce este gazoductul Balticconnector?

Gazoductul leagă localitățile Inkoo din Finlanda și Padiski din Estonia, secțiunea sa subacvatică având o lungime de 77 de kilometri de-a lungul Golfului Finlandei, o zonă a Mării Baltice care se întinde către est până în apele teritoriale ale Rusiei și portul Sankt Petersburg.

Balticconnector poate transporta până la 7,2 milioane de metri cubi de gaz zilnic, echivalentul a 80 de gigawați-oră de energie electrică.

Gazoductul a fost inaugurat în decembrie 2019 pentru a ajuta la integrarea piețelor de gaze din regiune, oferind Finlandei și celor 3 țări baltice – Estonia, Letonia și Lituania – mai multă flexibilitate în ceea ce privește aprovizionarea.

El poate transporta gaz natural în ambele direcții, în funcție de zona în care cererea este mai mare.

De unde vine gazul natural transportat prin conducta de sub Marea Baltică?

Finlanda a oprit importurile de gaze din Rusia livrate prin gazoducte anul trecut, în urma invaziei declanșate de Vladimir Putin în Ucraina. Gazprom a sistat livrările către țara nordică după ce guvernul de la Helsinki a refuzat să se conformeze ultimatumului dat de Putin în martie 2022 privind plata exporturilor energetice ale Rusiei în ruble.

Deși potrivit datelor din 2020, Finlanda depindea de gazul rusesc pentru 97,6% din nevoile sale, țara nordică își asigură acum majoritatea consumului din importuri de gaz natural lichefiat (LNG) prin terminale aflate în localitățile Inkoo și Hamina.

Estonia poate primi gaz prin Letonia, care este conectată la sistemul european mai larg de gazoducte și are un depozit de amploare la Incukalns, care în prezent este plin în proporție de 95%.

Estonia are de asemenea acces la LNG prin terminalul plutitor din Klapeida, Lituania. Majoritatea gazelor LNG importate la Klapeida și Inkoo provin din Statele Unite, cantități mai mici sosind din Norvegia și alte țări. Un volum redus ar putea proveni încă din Rusia, întrucât Uniunea Europeană nu a interzis importurile de LNG din țara condusă de Putin.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro