Sari direct la conținut

ONU își prelungește cu încă un an monitorizarea încălcărilor drepturilor omului în Rusia

HotNews.ro
Polițist în Moscova, Rusia, Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia
Polițist în Moscova, Rusia, Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a prelungit joi cu un an mandatul raportorului privind încălcările drepturilor omului în Rusia, provocând Moscovei o a doua înfrângere diplomatică în mai puțin de o săptămână, potrivit AFP.

Marți, în timpul unui vot la Adunarea Generală a ONU de la New York, Rusia eșuase în încercarea sa de a recâștiga un loc în Consiliul pentru Drepturile Omului, din care fusese exclusă după invazia sa în Ucraina.

La Geneva, Consiliul pentru Drepturile Omului a votat în favoarea unei rezoluții, depusă de un mare număr de țări europene, pentru „prelungirea mandatului raportorului special privind situația drepturilor omului în Federația Rusă (…) pentru o perioadă de un an”.

Rezoluția a fost adoptată cu 18 voturi pentru, șapte împotrivă, printre care China, Cuba, Eritreea și Vietnam, și 22 de abțineri, pentru un total de 47 de membri ai Consiliului.

Bulgăroaica Mariana Katzarova a fost numită în aprilie ca prim raportor special al ONU pentru situația din Rusia, unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate.

„Este esențial” ca mandatul ei să fie reînnoit „pentru a raporta în mod obiectiv și independent despre prăbușirea democrației și a vieții civice în Rusia”, a declarat Christine Toudic, reprezentantul permanent adjunct al Franței, în fața Consiliului înainte de vot.

„Nicio țară nu este mai presus de critică, indiferent cât de dură sau deranjantă poate părea și indiferent cât de puternică este armata sa”, a declarat reprezentanta SUA, Michele Taylor.

Eliminarea Opoziției

În textul votat joi de Consiliul pentru Drepturile Omului, Rusiei i se cere să „comunice în mod constructiv” și să „coopereze pe deplin” cu experta și să îi acorde acces deplin pe teritoriul său, ceea ce a refuzat până acum.

Rusia nu a luat parte la niciuna dintre dezbaterile Consiliului privind raportul Katzarovei din septembrie și nici la discuțiile de joi pe marginea acestuia.

Rezoluția subliniază „deteriorarea semnificativă și continuă a situației drepturilor omului” în Rusia și faptul că Consiliul este deosebit de îngrijorat „de rapoartele privind execuțiile extrajudiciare ale criticilor guvernului și de restricțiile draconice” asupra drepturilor și libertăților.

La 22 septembrie, prezentând concluziile primului său raport, Mariana Katzarova a deplâns „represiunea enormă” din Rusia împotriva vocilor critice de la izbucnirea războiului din Ucraina, la 24 februarie 2022.

Potrivit acestui expert, represiunea din Rusia s-a intensificat și a atins ”un nivel fără precedent în istoria recentă”.

Situația din Rusia nu este încă comparabilă cu nivelul de represiune din timpul perioadei staliniste din Uniunea Sovietică, când milioane de oameni au pierit în lagărele Gulag, a spus ea.

”Dar acum este momentul (…) să nu lăsăm ca situația din Rusia să se deterioreze până la nivelul represiunii staliniste”, a spus Katzarova, făcând apel la o acțiune internațională.

În raportul său, ea a evidențiat numărul tot mai mare de persoane urmărite în justiție pentru „acuzații politice” de la începutul invaziei în Ucraina, cu 513 astfel de urmăriri în 2022 și aproape 200 de la începutul acestui an.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro