Sari direct la conținut

Talibanii cer Chinei să fie primiți în proiectul „Centura și Drumul” al Beijingului

HotNews.ro
Ambasadorul Zhao Xing alaturi de oficialii talibani, Foto: Taliban Prime Minister Media Office / AP / Profimedia
Ambasadorul Zhao Xing alaturi de oficialii talibani, Foto: Taliban Prime Minister Media Office / AP / Profimedia

Administrația instalată de talibani în Afganistan vrea ca țara să se alăture în mod oficial inițiativei „Centura și Drumul” a Chinei și urmează să trimită o „echipă tehnică” la Beijing pentru discuții în acest sens, relatează Reuters.

„Am solicitat ca China să ne permită să facem parte din Coridorul Economic China-Pakistan și inițiativa Centura și Drumul (…) și discutăm aspectele tehnice”, a declarat pentru Reuters Haji Nooruddin Azizi, ministrul desemnat de talibani pentru a se ocupa de comerț.

Anunțul făcut de acesta vine la doar o zi după ce forumul ințiativei „Centura și Drumul”, extrem de controversatul proiect de infrastructură demarat de China în urmă cu un deceniu, s-a încheiat la Beijing.

„Coridorul Economic” din Pakistan se referă la o porțiune uriașă a proiectului chinez care trece prin țara învecinată cu Afganistanul.

Azizi a mai spus că administrația talibană va trimite de asemenea o echipă tehnică în China pentru a se asigura că „înțelege mai bine” problemele care stau în calea alăturării inițiativei, fără a preciza însă de ce s-ar opune Beijingul sau de ce nu ar fi Afganistanul pregătit pentru o asemenea mutare.

Afganistanul ar putea oferi Chinei o sumedenie de resurse minerale râvnite, o garanție oferită Beijingului de numeroase țări din lumea a treia în schimbul investițiilor chineze.

„China, care investește în întreaga lume, ar trebui să investească și în Afganistan. Avem tot ce au nevoie ei, precum litiu, cupru și fier”, a subliniat ministrul Azizi, adăugând că „Afganistanul este mai pregătit decât oricând pentru investiții”.

Talibanii visează la investiții chineze după ce au pus pe butuci economia afgană

Mai multe companii chineze operează deja în Afganistan, printre ele numărându-se Metallurgical Corp, care poartă negocieri cu talibanii în vederea deschiderii unei exploatări uriașe de cupru. Compania chineză a negociat și cu fostul guvern pro-occidental al Afganistanului pe acest subiect.

Întrebat de Reuters despre proiect, Azizi a declarat că discuțiile au fost amânate deoarece mina ar urma să fie amplasată în apropierea unui sit istoric, dar că negocierile nu au fost abandonate.

„Compania chineză a făcut o investiție uriașă, noi îi susținem”, a adăugat el.

Alți investitori spun însă că îngrijorările legate de securitate rămân o problemă în condițiile în care organizații islamiste rivale ale talibanilor continuă să lanseze atacuri teroriste pe teritoriul Afganistanului. În decembrie anul trecut un asemenea atac a vizat un hotel din Kabul frecventat de oameni de afaceri chinezi.

Azizi dă însă asigurări că „acum este posibil să se călătorească în provincii în care există industrie, agricultură și mine și care înainte nu puteau fi vizitate (…) siguranța poate fi garantată”.

Luna trecută China a devenit prima țară din lume care a numit un nou ambasador în Afganistan după revenirea la putere a talibanilor în august 2021. Administrația talibană de la Kabul caută investitori străini în condiția în care situația economică a Afganistanului s-a înrăutățit dramatic în ultimii doi ani.

Un raport recent al Crucii Roșii afirmă că 79% din populația Afganistanului trăiește în sărăcie și că 44% din locuitorii țării nu au suficientă hrană. Criza umanitară este exacerbată de creșterea vertiginoasă a șomajului în condițiile în care talibanii au interzis femeilor să lucreze în aproape orice domeniu în care intră în contact cu publicul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro