Sari direct la conținut

Varianta contrafăcută a celui mai popular medicament folosit pentru slăbit, Ozempic, poate duce la deces

HotNews.ro
Medicamentul Ozempic este destinat diabeticilor, Foto: Dr P. Marazzi / Sciencephoto / Profimedia Images
Medicamentul Ozempic este destinat diabeticilor, Foto: Dr P. Marazzi / Sciencephoto / Profimedia Images

Autorităţile sanitare austriece au avertizat luni asupra numărului tot mai mare de urgenţe medicale survenite în urma utilizării unei versiuni contrafăcute a medicamentului pentru diabet Ozempic, transmit DPA și Agerpres.

Aceste cazuri ar fi putut duce la deces „în lipsa unui tratament medical imediat”, a indicat Biroul Federal de Investigaţii Criminale din Viena.

Anterior, era cunoscut un singur caz, cel al unei femei în vârstă de 31 de ani din Salzburg care a utilizat o versiune presupus contrafăcută a medicamentului Ozempic şi ulterior a necesitat îngrijiri medicale, având efecte adverse grave.

Potrivit avocaţilor săi, femeia obţinuse produsul ca medicament pentru pierderea în greutate de la un chirurg plastician din Salzburg.

Ozempic a devenit din ce în ce mai folosit ca medicament pentru slăbit, deşi este aprobat doar pentru tratamentul diabetului. Conform Biroului Federal pentru Siguranţă în Sănătate (BASG), infractorii profită de deficitul actual de stoc pentru a obţine câştiguri din produse falsificate.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) din Amsterdam a avertizat recent cu privire la apariţia în Uniunea Europeană şi Regatul Unit a unor stilouri injectoare etichetate fals drept Ozempic. Potrivit raportului, stilouri injectoare cu etichete în limba germană „provin de la angrosişti din Austria şi Germania”.

Biroul Federal de Investigaţii Criminale din Viena a declarat că există modalităţi simple pentru a face diferenţa dintre produsul contrafăcut şi cel autentic.

Potrivit raportului, produsele contrafăcute au o culoare albastră mai închisă şi prezintă o fereastră de vizualizare complet transparentă în locul uneia gri. La produsul falsificat, inelul de reglare a dozei se poate extinde, nu şi în cazul produsului original. Produsele contrafăcute au ace de 4 milimetri lungime, iar cele autentice, de 6 milimetri.

BASG a raportat luni că mai mulţi pacienţi au avut nevoie de îngrijiri medicale la spital.

Medicamentul contrafăcut ar conţine insulină în loc de ingredientul activ semaglutidă, a precizat BASG.

Potrivit Biroului Federal de Investigaţii Criminale, persoanele din această ţară care au fost afectate până în prezent au obţinut produsele contrafăcute de la un medic din Austria.

Cazurile au fost asociate cu un anumit lot. Anchetatorii au avertizat asupra faptului că alte stilouri injectoare din acelaşi lot s-ar putea afla încă în circulaţie sau în stoc la alţi medici.

Luni, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Medicamentelor (ANSM) din Franţa a adresat farmaciştilor o notă de informare conform cu privire la circulaţia în Europa a unor stilouri injectoare etichetate fals drept Ozempic. „Ca măsură de precauţie, facem apel la toţi actorii din lanţul de aprovizionare să fie vigilenţi”, a scris ANSM.

Deocamdată, „nimic nu indică faptul că stilouri falsificate au fost eliberate pacienţilor de către farmacii”, potrivit EMA.

Loturile de Ozempic falsificate prezintă la scanare numere de serie inactive, fapt care a declanşat alerta.

Medicamentul antidiabetic injectabil Ozempic este foarte popular pe reţele sociale pentru proprietăţile sale de reducere a greutăţii corporale, nefiind însă indicat din punct de vedere medical în acest scop.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro