Sari direct la conținut

Biserica Ortodoxă din R. Moldova anunță că nu se rupe de Moscova: „Nu se va discuta despre alipirea la Patriarhia Română"

HotNews.ro
Patriarhul Kiril (stânga) si Mitropolitul Vladimir al Moldovei, într-o vizită în Transnistria, 2013, Foto: Denisov Vadim / TASS / Profimedia
Patriarhul Kiril (stânga) si Mitropolitul Vladimir al Moldovei, într-o vizită în Transnistria, 2013, Foto: Denisov Vadim / TASS / Profimedia

Cea mai mare biserică ortodoxă din R. Moldova și-a reafirmat joi legătura cu biserica-mamă din Rusia, în ciuda dezacordului unor preoți care au criticat asocierea cu Moscova din cauza invaziei Kremlinului în Ucraina, transmite Reuters. Decizia este una surprinzătoare, în condițiile în care recent s-a aflat că mitropolitul Moldovei i-a trimis patriarhului rus un mesaj extrem de critic.

Peste 90 la sută dintre cetățenii moldoveni sunt creștini ortodocși. Însă enoriașii sunt împărțiți între două biserici – Mitropolia Moldovei, subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse, și Mitropolia Basarabiei, care se subordonează Bisericii Ortodoxe Române. Niciuna dintre ele nu are autocefalie, adică independență deplină.

„Nu se va discuta despre alipirea la Patriarhia Română”

„Clerul și poporul rămân fideli Bisericii Ortodoxe din Moldova și Mitropolitului Vladimir”, a declarat, potrivit unui comunicat, episcopul Ioan al bisericii legate de Rusia.

„Nu se va discuta despre alipirea Bisericii Ortodoxe din Moldova la Patriarhia Română”, a adăugat el.

Anunțul vine ca o surpriză pentru mulți, în condițiile în care la începutul acestei toamne mitropolitul Vladimir al Moldovei i-a trimis superiorului său, Patriarhul Kirill o scrisoare-șoc în care spunea că „Lumea Rusă este străină valorilor noastre naționale” și că Republica Moldova se va uni în curând cu România.

Într-un interviu pentru HotNews.ro, fostul secretar al Comisiei Bisericii Ortodoxe Ruse, Serghei Ciapnin, a dezvăluit că Mitropolitul Vladimir și Patriarhul Kiril ar fi avut o discuție dură, cu ușile închise.

Mai mult, un grup de preoți din biserica majoritară legată de Rusia i-a cerut lui Vladimir în această săptămână să treacă la Patriarhia Română. Unul dintre clerici, Pavel Borsevschi, a declarat că patriarhul rus „s-a transformat într-o figură politică care, în mod ipocrit, cere cu ipocrizie vărsarea de sânge frățesc”.

Maia Sandu a intervenit cu precauție în conflictul dintre biserici

De la invazia rusă din februarie 2022, mai mult de 60 de preoți din biserica majoritară din R. Moldova au plecat și s-au alăturat rivalei sale legate de România.

Scindarea reflectă vechi clivaje culturale în statul care se află între Ucraina și România – care, în momente diferite ale istoriei sale, a făcut parte din Imperiul Rus și Uniunea Sovietică și România Mare, notează Reuters.

La sfârșitul lunii octombrie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a intervenit cu precauție în conflictul dintre cele două biserici ortodoxe rivale de peste Prut, afirmând că bisericile ar trebui să contribuie la realizarea obiectivului principal al țării, și anume integrarea europeană.

„Pentru enoriașii noștri este important să simtă că dorim pace și că trebuie respectate frontierele tuturor țărilor. Biserica nu poate sta pe margine și să se prefacă că nu vede ce se întâmplă”, a declarat ea și într-un interviu la radio în această săptămână.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro