Rishi Sunak și-a anulat în ultimul moment întâlnirea cu premierul Greciei într-o nouă dispută la nivel înalt privind comorile Partenonului
Premierul britanic Rishi Sunak și-a anulat întâlnirea pe care trebuia să o aibă cu omologul său elen Kyriakos Mitsotakis din cauza unei noi dispute la nivel înalt din cauza frizelor Partenonului găzduite de British Museum, relatează BBC și The Guardian.
Mitsotakis și Sunak urmau să se întâlnească la Londra, însă biroul premierului britanic a anulat în ultimul moment întrevederea. Mitsotakis a refuzat alternativa oferită de guvernul de la Londra de a se vedea cu vicepremierul Oliver Dowden.
Anularea a venit la doar o zi după ce premierul elen a declarat într-un interviu acordat BBC că frizele ar trebui returnate Greciei, spunând că păstrarea unora dintre artefactele Partenonului la Londra și a altora la Atena ar fi ca și cum tabloul Mona Lisa ar fi tăiat în două bucăți.
„Cei care cred ferm în corectitudinea și justiția pozițiilor lor nu sunt niciodată ezitanți să participe la discuții și dezbateri constructive”, a declarat Kyriakos Mitsotakis după ce a aflat de anularea întâlnirii de către 10 Downing Street.
„Poziția noastră asupra sculpturilor este bine-cunoscută. Am așteptat o discuție cu omologul meu britanic pe acest subiect, precum și despre provocările globale semnificative ca situațiile din Gaza și Ucraina, criza climatică și migrația”, a mai spus el, amintind însă că „Grecia și Marea Britanie împărtășesc legături de prietenie îndelungate iar amploarea relațiilor noastre bilaterale este extensivă”.
Surse guvernamentale elene au declarat pentru BBC că Mitsotakis s-a simțit „consternat” și „iritat” de decizia omologului său britanic.
De ce se ceartă Marea Britanie și Grecia din cauza Partenonului
În centrul disputei se află frizele Partenonului, dar și alte artefacte aparținând acestui simbol al Atenei Antice, care sunt găzduite de British Museum.
Grecia cere de decenii părții britanice să i le returneze, considerând că fac parte din moștenirea sa culturală de drept. Cererile s-au intensificat în ultimii ani în contextul în care mai multe foste puteri coloniale europene au început să restituie fostelor lor colonii obiecte de artă pe care le-au transferat în muzeele din Europa sau care au fost donate acestora de colecționari privați.
Însă guvernele conservatoare succesive de la Londra, aflate la putere din 2010, au refuzat constant să dea curs unor astfel de solicitări și au încurajat reprezentanții British Museum, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Marea Britanie, să păstreze o linie similară, chiar dacă la nivel oficial a susținut că o decizie asupra problemei va fi luată de instituția culturală.
Londra afirmă că sculpturile Partenonului au fost „achiziţionate legal” în 1802 de diplomatul britanic Thomas Bruce, al şaptelea conte de Elgin, care le-a vândut apoi către British Museum. Grecia susţine însă că operele de artă au făcut obiectul „unui furt” atunci când ţara se afla încă sub ocupaţie otomană.
Un acord istoric părea să fie aproape de a fi încheiat la începutul acestui an, când presa britanică a scris că British Museum ar fi convenit să restituie Atenei, sub formă de împrumut, faimoasele frize.
Însă în cele din urmă mutarea nu s-a mai materializat, premierul Rishi Sunak, un fost finanțist, afirmând că artefactele reprezintă un „activ uriaș” pentru Marea Britanie. El a mai afirmat că Marea Britanie împărtășește comorile muzeelor sale „cu întreaga lume, iar lumea vine în Marea Britanie să le vadă”.
„Colecția de la British Museum este protejată prin lege și nu avem niciun plan să schimbăm asta”, a subliniat el.