Gândiți-vă la ce s-a întâmplat cu Hong Kong când votați, avertizează președinta Taiwanului
Președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a făcut duminică un apel la alegători să se gândească la ce s-a întâmplat cu Hong Kong-ul controlat de chinezi atunci când vor vota luna viitoare, afirmând că pacea trebuie să fie susținută de un angajament de consolidare a apărării, potrivit Reuters.
Taiwanul se pregătește pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din 13 ianuarie, în timp ce China, care revendică insula guvernată democratic ca teritoriu propriu, intensifică presiunea militară pentru a-și afirma pretențiile, inclusiv două exerciții militare majore în jurul insulei în ultimul an și jumătate.
China și principalul partid de opoziție din Taiwan, Kuomintang (KMT), au prezentat alegerile ca fiind o alegere între război și pace. China detestă Partidul Democrat Progresist (DPP), aflat la putere în Taiwan, și pe candidatul său la președinție, vicepreședintele Lai Ching-te, pe care îi numește separatiști periculoși.
Adresându-se susținătorilor la un miting de campanie pentru Lai în capitala Taipei, Tsai a declarat că opoziția folosește „discursuri alarmiste” despre război și pace.
„Vreau să vă întreb pe toți cei prezenți aici: vrea cineva război? Nimeni nu vrea”, a spus ea. „Uitați-vă la Hong Kong și gândiți-vă la Taiwan. Noi nu vrem pace în stilul Hong Kong. Vrem o pace demnă”.
Hong Kong, o fostă colonie britanică, a fost returnat la conducerea chineză în 1997 cu promisiunea unei largi autonomii în cadrul „o țară, două sisteme”, pe care China a oferit-o și Taiwanului – cu puțin sprijin pe insulă.
În 2020, Beijingul a impus o lege dură privind securitatea națională în Hong Kong, despre care a spus că este vitală pentru a restabili stabilitatea după ce orașul, un centru financiar global, a fost zguduit timp de luni de zile de proteste antiguvernamentale și anti-China, uneori violente, în 2019.
Tsai, căreia limitele mandatului îi interzic să candideze pentru realegere, a făcut din consolidarea apărării Taiwanului o piatră de temelie a mandatului său, o poziție pe care Lai, care conduce în sondaje, s-a angajat să o continue.
Aceștia spun că doar poporul taiwanez își poate decide viitorul și au cerut în mod repetat discuții cu China, dar au fost respinși.
„Pentru a asigura pacea, trebuie să ne consolidăm capacitatea de a ne apăra. Casa noastră va avea încuietori, dar nu pentru a ne provoca vecinii”, a declarat Tsai la miting. „Doar cu determinare putem apăra demnitatea și doar cu putere putem asigura pacea”.
Candidatul prezidențial al KMT, Hou Yu-ih, a declarat sâmbătă că un vot pentru DPP este echivalent cu „trimiterea tuturor pe câmpul de luptă”, deoarece susținerea independenței Taiwanului ar declanșa un război.
KMT favorizează în mod tradițional legături strânse cu China, dar neagă cu tărie că ar fi pro-Beijing. Acesta s-a angajat să redeschidă discuțiile cu China dacă va câștiga alegerile.