Sari direct la conținut

Rusia a cheltuit o sumă uriașă pentru a-și salva aviația civilă: 1.100 de miliarde de ruble / Câte aeronave mai au companiile rusești și de ce Putin nu-și permite un faliment în acest sector

HotNews.ro
Avioane Aeroflot pe aeroportul din Moscova, Foto: Yulia Petrova | Dreamstime.com
Avioane Aeroflot pe aeroportul din Moscova, Foto: Yulia Petrova | Dreamstime.com

Rusia a acordat subvenții de stat și împrumuturi în valoare de peste 12 miliarde de dolari pentru a-și asigura supraviețuirea sectorul aviatic de când sancțiunile occidentale impuse Moscovei în urma invaziei Ucrainei au stopat furnizarea de piese de schimb esențiale și de servicii de întreținere, arată o analiză Reuters.

Dependentă de avioanele fabricate în străinătate, Rusia se confruntă cu sarcina copleșitoare de a-și dezvolta singură industria aviatică cu piese de proveniență internă, cumpărând în același timp avioane de la firme străine de leasing pentru a evita ca o parte mai mare din flota sa să fie confiscată.

Constructorii occidentali de avioane Airbus și Boeing au oprit furnizarea de servicii și piese de schimb în martie 2022 și nu au mai asigurat mentenanță pentru compania-fanion Aeroflot și alte companii aeriene rusești.

O sumă uriașă pentru a-și salva aviația civilă: 1.100 de miliarde de ruble

De atunci, Rusia a cheltuit 1.090 de miliarde de ruble (12,07 miliarde de dolari) pentru a sprijini industria aviației civile, inclusiv pentru fabricarea de aeronave și ajutoare financiare pentru companiile aeriene, arată calculele Reuters, pe baza datelor de la Ministerul de Finanțe și Camera de Conturi, care supraveghează execuția bugetară.

Cheltuielile sunt aproape duble față de plățile de 547 de miliarde de ruble efectuate în 2020-21, când pandemia COVID-19 a provocat o reducere drastică a călătoriilor aeriene, și evidențiază amploarea efortului Kremlinului de a prelua controlul asupra unei industrii cruciale.

„Flota noastră de avioane este extrem de suprasolicitată… cu avioane fabricate în străinătate”, a declarat săptămâna trecută președintele Vladimir Putin. „Plănuim să producem peste 1.000 de avioane până în 2030, propriile noastre avioane. Este nevoie de muncă”, a adăugat el.

Câte aeronave mai au companiile rusești

Potrivit furnizorului elvețian de informații aviatice ch-aviation, companiile aeriene rusești operează în prezent 991 de aeronave, dintre care 405 fabricate în Rusia.

Dar doar 133 sunt Superjet-uri fabricate de producătorul de stat United Aircraft Corporation, deținut de stat.

Alte aeronave produse în Rusia – Tupolev, Yakovlev și Ilyushin – sunt rareori folosite pentru zboruri comerciale. Sprijinul pentru producția de avioane, o industrie esențială, va fi menținut și în anii următori, a răspuns Ministerul Industriei și Comerțului la o solicitare Reuters.

„Accentul principal este pus pe susținerea vânzărilor, extinderea capacității de producție și crearea unui sistem de servicii post-vânzare”, a spus ministerul.

Putin nu-și permite un faliment în acest sector

O industrie aeriană fiabilă este deosebit de importantă pentru Rusia, atât pentru transportul de persoane și bunuri pe teritoriul său imens, cât și pentru a susține narațiunea Moscovei că sancțiunile nu au avut decât un impact minim.

În contextul în care alegătorii vor merge la urne peste trei luni, falimentul unei companii aeriene i-ar crea probleme de reputație și politice lui Putin, care candidează din nou la președinție.

Fiind o mare putere aviatică încă din perioada sovietică, capacitatea tehnică a Rusiei nu este pusă la îndoială în țară.

Analiștii occidentali din domeniul aviației spun că investițiile vor menține, în cel mai bun caz, flota în zbor, dar se îndoiesc că aeronavele sale vor reveni pe piețele occidentale în curând, chiar dacă conflictul din Ucraina se va încheia.

Acest lucru se datorează costurilor și birocrației implicate în refacerea unei flote care să aibă un istoric de siguranță impecabil și identificabil și piese aprobate.

Au cumpărat piese Airbus și Boeing prin intermediari

Moscova a băgat adânc mâna în fondurile de rezervă, arată datele analizate de Reuters, cheltuind 110 miliarde de ruble în 2022 pentru a compensa companiile aeriene pentru pierderile cauzate de o creștere bruscă a costurilor combustibilului pentru avioane.

În acest an, Fondul național de bogăție (NWF) a jucat un rol și mai mare, Moscova cheltuind aproape 400 de miliarde de ruble pentru cheltuielile de aviație până în prezent în 2023.

Amploarea cheltuielilor din 2022-23 este echivalentă cu puțin sub 1% din produsul intern brut (PIB) pentru 2023. Rusia a cheltuit încă 2.300 de miliarde de ruble în 2022-23 pentru dezvoltarea celorlalte sectoare din domeniul transporturilor în afară de cel al aviației.

Traficul intern de pasageri aerieni al țării a început să își revină la sfârșitul anului 2022, deoarece companiile aeriene au găsit modalități de a importa piese de schimb prin intermediul unui sistem de importuri paralel coordonat de guvern.

Companiile aeriene rusești și-au menținut flota de avioane occidentale în aer mai ales prin importul de piese de schimb prin intermediul unor țări terțe, fără acordul companiilor producătoare, în principal piese de la Airbus și Boeing .

Numărul de pasageri își revine, dar rămâne în continuare în urma nivelurilor de dinainte de COVID. Dar pierderea accesului direct la piese de schimb occidentale și a competențelor de întreținere a generat îngrijorări cu privire la siguranța aeronavelor. Unele companii aeriene au dezmembrat avioanele pentru piese, au declarat anul trecut surse din industria aviatică pentru Reuters.

Foto articol: © Yulia Petrova | Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro