Sari direct la conținut

Un jurnalist palestinian eliberat de Israel susține că a fost torturat

HotNews.ro

Publicația londoneză The New Arab a anunțat marți eliberarea unuia dintre jurnaliștii săi palestinieni reținuți de Israel din decembrie, care a declarat că a fost torturat, potrivit AFP.

Reporterul Diaa Al-Kahlout, corespondent al media panarabă în Gaza, a fost unul dintre zecile de palestinieni arestați la începutul lunii decembrie de Israel în nordul Fâșiei Gaza, imaginile cu aceștia fiind difuzate de canalele de televiziune israeliene.

Aceștia au fost prezentați în lenjerie intimă, legați la ochi și păziți de soldați israelieni. Imaginile au făcut înconjurul rețelelor de socializare și au stârnit o dezbatere aprinsă.

Armata israeliană a invocat motive de securitate pentru a-și justifica acțiunile, deținuții fiind prezentați ca fiind luptători Hamas, ceea ce mișcarea islamistă palestiniană a negat, denunțând „minciuni”.

Kahlout a fost eliberat în Fâșia Gaza, potrivit The New Arab, un site de știri deținut de Qatar.

Jurnalistul, în vârstă de 37 de ani, a declarat angajatorului său că s-a confruntat cu condiții „de o duritate de nedescris” din „momentul” în care a fost arestat. El a spus că a fost bătut și torturat.

Potrivit ONG-ului Reporteri fără frontiere (RSF), după arestarea sa, jurnalistul a fost deținut pentru scurt timp în închisoarea Eshel din sudul Israelului și supus la tortură.

„RSF solicită eliberarea imediată a tuturor jurnaliștilor reținuți și protecția urgentă a tuturor jurnaliștilor palestinieni”, a declarat Jonathan Dagher, responsabilul RSF pentru Orientul Mijlociu, într-un raport publicat marți.

De la începutul războiului ucigător dintre Israel și Hamas în Fâșia Gaza, declanșat de un atac fără precedent al mișcării islamiste palestiniene pe teritoriul israelian, 38 de jurnaliști palestinieni au fost arestați și 31 sunt încă reținuți, potrivit Reporteri fără frontiere.

Ca reacție la imaginile filmate de soldații israelieni, ONG-ul Amnesty International a cerut pe 20 decembrie ca Israelul să „elibereze” toți palestinienii din Fâșia Gaza „reținuți în mod arbitrar” și să facă lumină deplină asupra morților, „disparițiilor forțate în masă” și „tratamentelor inumane” aplicate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro