Sari direct la conținut

China transmite SUA că „nu va face niciodată” compromisuri în privința Taiwanului

HotNews.ro
Imagine din Taipei, Taiwan, Foto: Leung Cho Pan / Panthermedia / Profimedia
Imagine din Taipei, Taiwan, Foto: Leung Cho Pan / Panthermedia / Profimedia

Oficiali militari chinezi de rang înalt le-au transmis omologilor lor americani că China ”nu va face niciodată nici cel mai mic compromis” în problema Taiwanului, anunţă miercuri Ministerul chinez al Apărării, relatează AFP.

Comentariile au fost făcute în timpul discuțiilor militare desfășurate luni și marți la Departamentul de Apărare al SUA din Washington, cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale cruciale din Taiwan, de sâmbătă.

China intenționează să preia controlul asupra insulei cu forța dacă va fi necesar, în timp ce Taiwan se află în centrul tensiunilor chino-americane, Statele Unite fiind principalul furnizor de arme pentru autoritățile taiwaneze.

”În problema Taiwanului, China nu va face niciodată nici cel mai compromis sau concesie” şi le cere Statelor Unite ”să înceteze să înarmeze Taiwanul şi să se opună oricărei independenţe a Taiwanului”, anunţă într-un comunicat ministerul în urma unor discuţii bilaterale la Washington.

Dacă Statele Unite recunosc Republica Populară Chineză ca fiind singurul guvern chinez legitim, ele sunt și principalul sprijin militar al autorităților insulei (oficial „Republica Chineză”), ceea ce enervează Beijingul.

China consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale, pe care încă nu a reușit să o reunească cu restul teritoriului său de la sfârșitul războiului civil chinez din 1949.

Ea spune că este în favoarea unei reunificari „pașnice” cu insula, unde cei aproximativ 23 de milioane de locuitori sunt guvernați de un sistem democratic. Dar nu a renunțat niciodată la utilizarea forței militare.

Taiwanul acuză Beijingul de „război psihologic”

Cu câteva zile înaintea alegerilor prezidenţiale din Taiwan, preconizate să aibă loc la 13 ianuarie, înmulţirea baloanelor chineze pe cerul insulei relevă – potrivit armatei taiwaneze – un „război psihologic” dus de Beijing într-o încercare de a influenţa scrutinul, o arma considerată totuşi cu două tăişuri, notează luni agenția France Presse.

Beijingul îşi desfăşoară cu regularitate forţa sa militară, trimiţând avioane de vânătoare, drone de recunoaştere şi nave de război în jurul insulei, a cărei suveranitate o contestă.

Din decembrie, în jur de 20 de baloane misterioase au survolat strâmtoarea Taiwan, care separă insula de China continentală, potrivit Ministerului Apărării taiwanez, care vede aceasta ca pe o hărţuire din aşa-numita „zonă gri” pentru „a afecta moralul poporului nostru”.

Acest tip de tactică se referă la acţiuni agresive desfăşurate de un stat fără ca totuşi să declare război deschis, notează AFP.

„Beijingul arată că poate să încalce spaţiul aerian taiwanez şi să pună sub semnul întrebării suveranitatea sa”, apreciază Raymond Kuo, expert în problemele Taiwanului la institutul american Rand Corporation.

China, care consideră Taiwanul drept parte integrantă a teritoriului său, a jurat să aducă într-o zi insula sub jurisdicţia sa şi nu exclude recurgerea la forţă pentru aceasta.

Beijingul neagă orice ingerinţă

La scrutinul prezidenţial din 13 ianuarie participă actualul vicepreşedinte Lai Ching-te, din partea Partidului Democrat Progresist (DPP, aflat la putere), apărător al suveranităţii insulei, şi doi candidaţi favorabili unei apropieri de China.

Momentul ales pentru trimiterea baloanelor este unul „politic”, a declarat Kuo pentru AFP.

„Partidul Comunist Chinez (PCC) încearcă să demoralizeze publicul taiwanez în apropierea alegerilor prezidenţiale şi legislative”, afirmă expertul citat, potrivit căruia „Beijingul adaugă o nouă provocare operaţională forţelor militare taiwaneze” pentru a le pune la încercare.

Ministerul Apărării de la Taipei a denunţat sâmbătă o „tentativă de a utiliza războiul psihologic pentru a afecta moralul poporului nostru”, calificând baloanele drept o „ameninţare serioasă” pentru legăturile aeriene.

Solicitat să comenteze cu privire la acest subiect, Ministerul Apărării chinez a respins orice acuzaţie de ingerinţă şi a acuzat Taiwanul că încearcă să „manipuleze alegerile”.

Baloanele provenind din China au devenit un subiect politic sensibil anul trecut, după ce SUA au doborât unul dintre aceste aparate, pe care l-a calificat drept „spion”, după ce intrase în spaţiul aerian american.

Beijingul a susţinut atunci că a fost vorba de un dirijabil civil care deviase de la traiectoria sa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro