Biden spune că SUA au transmis un mesaj privat Iranului în legătură cu atacurile Houthi / Ce face Iranul
Preşedintele Joe Biden a declarat sâmbătă că Statele Unite au transmis un mesaj privat Iranului cu privire la militanții Houthi, susţinuţi de Iran, responsabili de atacarea navelor comerciale în Marea Roşie.
„L-am predat în privat şi suntem încrezători că suntem bine pregătiţi”, a declarat președintele Joe Biden reporterilor la Casa Albă înainte de a pleca la Camp David, reşedinţa prezidenţială pentru weekend, relatează agențiile Reuters și Agerpres.
Mişcarea Houthi a ameninţat cu un „răspuns puternic şi eficient” după ce Statele Unite au efectuat un alt atac în Yemen în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, sporind şi mai mult tensiunile, în timp ce Washingtonul promite să protejeze transportul maritim de atacurile grupului aliat cu Iranul.
Cea mai recentă lovitură, despre care SUA au precizat că a lovit un sit radar, a avut loc la o zi după zeci de lovituri americane şi britanice asupra unor instalaţii Houthi din Yemen.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat vineri că atacurile iniţiale au lovit capacitatea rebelilor Houthi de a depozita, lansa şi ghida rachete sau drone, pe care grupul le-a folosit pentru a ameninţa transportul maritim.
El a declarat că Washingtonul nu are niciun interes într-un război cu Yemenul.
Biden, a cărui administraţie i-a eliminat pe Houthi de pe lista „organizaţiilor teroriste străine” a Departamentului de Stat în 2021, a fost întrebat vineri de reporteri dacă consideră că termenul „terorist” descrie mişcarea în prezent. „Cred că sunt”, a spus Biden.
Iranul desfăşoară unităţi suplimentare de rachete şi drone la frontiere
Iranul îşi întăreşte graniţele cu unităţi de rachete şi drone, pe fondul creşterii tensiunilor regionale, potrivit comandantului forţelor sale terestre, relatează sâmbătă agenția DPA.
Unsprezece unităţi de luptă au fost de asemenea staţionate la frontiere, pentru a asigura securitatea permanentă a ţării, a declarat sâmbătă şeful forţelor terestre, generalul de brigadă Kiumars Heydari, într-un interviu acordat agenţiei iraniene de stat IRNA, citează Agerpres.
Cu toate acestea, Heydari a negat că ar exista o ameninţare externă distinctă la adresa ţării.
La trei luni de la începutul războiului din Gaza, tensiunile din Orientul Mijlociu continuă să se intensifice. Observatorii sunt îngrijoraţi în special de situaţia din Marea Roşie, unde conflictul ar putea cunoaşte o escaladare majoră.
Miliţia şiită Houthi din Yemen, care este susţinută de Iran, a atacat în mod repetat în ultimele săptămâni nave comerciale cu o presupusă legătură cu Israelul. Susţinute de Marea Britanie şi de alte guverne occidentale, SUA au răspuns prin bombardarea poziţiilor grupării islamiste din Yemen, amintește și DPA.
- Pericol de escaladare în Orientul Mijlociu: SUA și Marea Britanie au desfășurat un val de lovituri contra țintelor Houthi din Yemen / Rusia a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate / Biden: Nu vom tolera atacuri asupra forțelor noastre
- „Nu trebuia să le dăm Houthi ce vor, însă exact asta am făcut”. Au fost americanii ademeniți să înceapă un război cu Yemen? – ANALIZĂ