Iranul le-a eliberat pe cauţiune pe jurnalistele încarcerate pentru că au relatat despre moartea tinerei Mahsa Amini
Iranul le-a eliberat pe cauţiune pe cele două jurnaliste încarcerate timp de peste un an pentru că au relatat despre moartea tinerei Mahsa Amini, care a declanşat proteste la nivel naţional, relatează BBC.
Niloufar Hamedi, în vârstă de 31 de ani, şi Elaheh Mohammadi, în vârstă de 36 de ani, sunt jurnalistele eliberate pe cauţiune, a anunţat presa iraniană, potrivit BBC și News.ro.
Mahsa Amini a murit în arest, după ce a fost reţinută de poliţia iraniană a moralităţii. Ea fusese reţinută pentru că ar fi încălcat regulile stricte care le impun femeilor să-şi acopere părul cu hijab sau cu un văl.
Medicul legist a atribuit moartea sa unor afecţiuni medicale preexistente, dar un expert al ONU în domeniul drepturilor omului a declarat că dovezile au stabilit că tânăra a murit „ca urmare a bătăilor” aplicate de poliţia moralităţii.
Acuzate de colaborare cu guvernul SUA
Hamedi, care a lucrat pentru ziarul reformist Shargh, a dat vestea morţii lui Amini. Ea i-a fotografiat pe tatăl şi pe bunica Mahsei Amini îmbrăţişându-se după ce au aflat că fiica lor a murit şi a postat fotografia online cu menţiunea: „Rochia neagră de doliu a devenit steagul nostru naţional”.
Mohammadi a lucrat pentru Ham-Mihan, de asemenea un ziar reformist, şi a scris despre funeraliile lui Amini în oraşul său natal, Saqqez. Ea a descris modul în care sute de persoane în doliu au strigat „Femeie, viaţă, libertate”.
Primele proteste au avut loc după înmormântarea lui Amini, iar revoltele s-au răspândit rapid în întreaga ţară, cu revendicări care mergeau de la mai multe libertăţi până la răsturnarea statului.
Cele două jurnaliste au fost arestate la scurt timp după începerea protestelor şi au fost acuzate de colaborare cu guvernul SUA şi de complicitate împotriva securităţii naţionale.
Ele au fost condamnate la 13 şi, respectiv, 12 ani de închisoare.
Potrivit presei iraniene, cauţiunea a fost stabilită la 200.000 de dolari, iar femeilor li s-a interzis să părăsească ţara.