ONU critică China pentru încălcarea „drepturilor fundamentale în Xinjiang și Tibet”
Șeful ONU pentru drepturile omului a criticat ferm luni, într-un discurs rostit în fața Consiliului pentru Drepturile Omului de la Geneva, „legile, politicile și practicile care încalcă drepturile fundamentale, în special în regiunile Xinjiang și Tibet”, transmite France Presse.
Volker Türk a cerut, de asemenea, Beijingului să elibereze apărătorii drepturilor arestați în temeiul unei „infracțiuni vagi de `provocare de certuri și tulburări`, prevăzută la articolul 293 din Codul penal”.
Aceste critici au fost formulate în contextul în care la Beijing încep sesiunile parlamentare – principalul eveniment politic al anului în China – și cu doar câteva zile înainte de cea de-a 65-a aniversare a revoltei din Tibet din 10 martie 1959.
De la preluarea postului în octombrie 2022, Înaltului Comisar i s-a reproșat că nu interpelează suficient de mult China în ceea ce privește chestiunile legate de drepturile omului, în special de la publicarea, în august 2022, a unui raport foarte critic publicat de Michelle Bachelet, predecesoarea sa în funcție.
Luni, Türk a declarat că „așteaptă cu nerăbdare să discute” articolul 293 din Codul penal cu autoritățile chineze, cu care dialogul „continuă în domenii precum politicile de combatere a terorismului, egalitatea de gen, protecția minorităților, spațiul civic și drepturile economice, sociale și culturale”.
„Pe măsură ce mergem înainte, este important ca acest dialog să producă rezultate concrete”, a insistat el.
„Recunosc progresele înregistrate de China în reducerea sărăciei și în promovarea dezvoltării și am solicitat ca aceste progrese să fie însoțite de reforme pentru a alinia legile și politicile relevante la standardele internaționale privind drepturile omului”, a adăugat Türk .