Sari direct la conținut

Candidatul puterii la alegerile prezidențiale din Slovacia a cerut în 2020 sprijin de la Viktor Orban și de la Kremlin – și l-a obținut, arată o anchetă de presă

HotNews.ro
Peter Pellegrini, Foto: Šálek Václav / ČTK / Profimedia
Peter Pellegrini, Foto: Šálek Václav / ČTK / Profimedia

În urmă cu patru ani, premierul slovac de la acea vreme, Peter Pellegrini, i-a cerut omologului său maghiar Viktor Orban să îi aranjeze o vizită oficială la Moscova, pentru a beneficia electoral. A primit vizita, dar a pierdut alegerile parlamentare care au urmat. Acum, el candidează la prezidențialele slovace și are șanse să câștige, scriu publicațiile VSquare și The Guardian.

Slovacia riscă să se îndepărteze și mai mult de Occident, au avertizat criticii guvernului de la Bratislava, după ce o investigație de presă a dezvăluit că Peter Pellegrini, candidatul puterii la președinție, aliat cu premierul populist Robert Fico, ar fi solicitat anterior o invitație în Rusia pentru a-și consolida poziția în țară.

Slovacii vor vota pe 23 martie în cadrul alegerilor prezidențiale, în ceea ce mulți consideră a fi un test pentru democrație și pentru viitorul țării în Europa.

De când a revenit la putere, după ce a câștigat alegerile din toamna anului trecut, Fico a schimbat politica externă într-o direcție mai favorabilă Rusiei și a început să atace instituțiile independente din țară, inclusiv biroul procurorului special și televiziunea publică.

„Având în vedere încercarea de a concentra cât mai multă putere în cadrul executivului, lupta pentru președinție a devenit cu atât mai importantă”, a explicat Tomas Valasek, deputat din partea partidului de opoziție Slovacia Progresistă, citat de The Guardian.

„(Președinția este) una dintre ultimele pârghii de putere rămase, care poate fi un control asupra executivului”, a adăugat el.

În timp ce pe lista candidaților se află mai multe nume, doi dintre ei sunt favoriți să intre în turul al doilea, în aprilie: Peter Pellegrini și Ivan Korcok.

Pellegrini, fost prim-ministru și în prezent președinte al parlamentului, a fost membru al partidului Smer al lui Fico. În prezent, el conduce partidul Hlas, care se află în coaliție cu premierul. Korcok este un fost diplomat pro-occidental și deținut funcția de ministru de externe.

„Alegerile prezidențiale vor decide dacă Slovacia va rămâne cu adevărat în clubul occidental sau se va alătura Ungariei sau Belarusului”, a declarat duminică Eduard Heger, un fost prim-ministru. „Noul nostru guvern a întors Slovacia de partea Kremlinului”, a spus el.

Temerea, a subliniat Heger, este că Pellegrini va susține politică externă a lui Robert Fico, ceea „ce ar putea avea un efect devastator asupra Slovaciei”.

O vizită grăbită la Moscova

Temerile au fost amplificate cu doar câteva zile înainte de vot.

Publicația de investigații central-europeană VSquare a dezvăluit că, atunci când deținea funcția de prim-ministru în 2020, Pellegrini i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, să îl ajute să organizeze o vizită de ultim moment la Moscova, în zilele dinaintea alegerilor parlamentare din acel an, pentru a-și spori credibilitatea în rândul alegătorilor pro-ruși din Slovacia.

Potrivit VSquare, Orban i-a încredințat sarcina ministrului său de externe, Peter Szijjarto, care i-a transmis cererea omologului său rus, Serghei Lavrov. În cele din urmă, Pellegrini a fost invitat la Moscova cu câteva zile înainte de alegeri, unde s-a întâlnit cu Mihail Mișustin, prim-ministrul rus.

Ancheta VSquare s-a bazat pe informații secrete obținute de un stat european, consultate și de The Guardian.

Ministerul de Externe maghiar a oferit un răspuns criptic la întrebările reporterilor pe tema anchetei.

„Dacă Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului primește o solicitare de a ajuta la stabilirea sau menținerea contactelor cu alte țări, iar solicitarea nu este contrară intereselor naționale maghiare, suntem întotdeauna gata să ajutăm. Acest lucru se numește diplomație”, a spus declarația oficială a Budapestei.

Europa e cu ochii pe Slovacia

Înainte de alegerile parlamentare din Slovacia din septembrie anul trecut, Pellegrini era văzut ca o potențială influență moderată asupra lui Fico, dar criticii au observat că în cele din urmă, el nu s-a ridicat la înălțimea acestui rol.

Milan Nic, cercetător la Consiliul German pentru Relații Externe, a sugerat că Pellegrini „a pus dorința de a fi ales președinte mai presus de orice altceva. Prin urmare, el nu a intrat în lupte interne”.

„El are nevoie de Fico, de alegătorii Smer, și de mașina lor de campanie pentru a fi ales”, a explicat Nic.

Politica internă a Slovaciei este urmărită îndeaproape în regiune.

Un oficial de rang înalt din Europa Centrală, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat pentru The Guardian că Fico – care era cunoscut anterior ca un pragmatic – este acum „mai nebun” și că politica sa externă este percepută ca o încercare de a-și asigura sprijinul alegătorilor rusofili din țară.

Cu toate acestea, oficialii au subliniat că Slovacia nu a blocat nicio decizie importantă a UE sau a NATO legată de Ucraina.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro