Sari direct la conținut

Noi informații despre atacatorul premierului Fico. Ministru: „S-ar putea să nu fi fost un lup singuratic”

HotNews.ro
Ministrul slovac de Interne, Matus Sutaj Estok, Foto: VLADIMIR SIMICEK / AFP / Profimedia
Ministrul slovac de Interne, Matus Sutaj Estok, Foto: VLADIMIR SIMICEK / AFP / Profimedia

Autoritățile slovace iau în calcul ca cel care l-a împușcat pe premierul Robert Fico să nu fi acționat singur, ca un gest comis de „un lup singuratic”.

Oficialii slovaci investighează posibilitatea ca suspectul în tentativa de asasinat asupra primului-ministru Robert fico să nu fi fost „un lup singuratic” așa cum se credea anterior, a afirmat ministrul de Interne Matus Sutaj Estok, într-o conferință de presă susținută duminică, transmite Reuters.

Ministrul a spus că o echipă de investigații a fost organizată pentru a stabili dacă atentatorul a acționat ca parte a unui grup ai cărui membri se încurajau reciproc să comită atentatul.

Un indiciu care sugerează implicarea altor persoane este că mesajele de pe internet ale suspectului au fost șterse la două ore după tentativa de asasinat, dar nu de suspect și, foarte probabil, nici de soție. Acest lucru este un indiciu că „crima ar fi putut fi comisă de un anume grup de persoane”, a spus Estok.

Un tribunal slovac a decis sâmbătă după-amiază plasarea în arest preventiv a bărbatului acuzat de tentativa de asasinare a prim-ministrului Robert Fico.

Un procuror al Parchetului General a cerut instanței menţinerea în detenție a acuzatului Juraj Cintula, având în vedere „posibilitatea unei evadări şi riscul ca acesta să-şi continue activitatea criminală”, a precizat Katarina Kudjakova, purtătoarea de cuvânt a tribunalului penal special din Pezinok, la nord-est de capitala Bratislava. Judecătorul a aprobat solicitarea.

Juraj Cintula, în vârstă de 71 de ani, este acuzat de tentativă de asasinat cu circumstanţe agravante. El l-a împuşcat şi rănit grav miercuri, în oraşul Handlova, pe prim-ministrul Robert Fico. Acesta este în prezent spitalizat la Banska Bystrica şi se află în stare stabilă, dar gravă.

Publicația în limba engleză The Slovak Spectator a scris, joi, că Juraj Cintula era membru al unui grup care a participat la un protest împotriva lui Fico și a guvernului său pe 24 aprilie, după o ședință care a avut loc la Dolna Krupa, un sat din regiunea Trnava. Ei și-au exprimat sprijinul pentru Ucraina și opoziția față de atitudinea lui Fico legată de războiul ruso-ucrainean.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro