Sari direct la conținut

Noul preşedinte al Taiwanului, considerat un „separatist periculos”, cere Chinei „să înceteze intimidările politice şi militare”

HotNews.ro
Președintele Taiwanului Lai Ching-te, Foto: Ichiro Ohara / AP / Profimedia
Președintele Taiwanului Lai Ching-te, Foto: Ichiro Ohara / AP / Profimedia

Noul preşedinte al Taiwanului, Lai Ching-te, a depus luni jurământul la palatul prezidenţial din Taipei, alături de vicepreşedinta Hsiao Bi-khim, într-o ceremonie de la care s-au difuzat imagini video oficiale, transmit AFP și Agerpres.

Ca şi predecesoarea sa, Tsai Ing-wen, Lai provine din Partidul Democratic Progresist (PDP) şi este de asemenea un promotor al independenţei faţă de China, descris însă drept „pragmatic”, menţionează AFP.

El şi-a moderat atitudinea, susţinând statu-quoul, însă Beijingul, care revendică Taiwanul drept provincie a Chinei, îl consideră şi pe el un „separatist periculos”.

Agenţia observă că în cei opt ani de mandat ai preşedintei Tsai, relaţiile între Taipei şi Beijing s-au deteriorat.

Dialogul direct s-a întrerupt din 2016, iar Lai, care a încercat să îl reia ar putea fi respins de partea chineză, apreciază AFP, pe baza opiniilor unor experţi.

În discursul de la învestitură, urmărit cu atenţie tocmai pentru a afla ce poziţie are noul preşedinte, Lai a cerut Chinei „să înceteze intimidările politice şi militare împotriva Taiwanului”, să îşi asume alături de insula independentă de facto răspunderea faţă de omenire „de a menţine pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan şi în întreaga regiune” şi să urmărească „eliberarea lumii de teama războiului”.

Noul preşedinte al Taiwanului are probleme şi pe plan intern

El le-a mulţumit compatrioţilor săi că au rezistat influenţei „forţelor externe” şi „au apărat cu hotărâre democraţia”.

Lai a subliniat importanţa întăririi apărării „în faţa numeroaselor ameninţări şi tentative de infiltrare”.

La ceremonie au fost invitate 51 de delegaţii străine, inclusiv din SUA, Japonia şi Canada. Taiwanul, care încearcă să obţină o recunoaştere diplomatică mai largă, a invitat opt şefi de stat; în prezent, Taipeiul are doar 12 aliaţi pe scena internaţională.

Noul preşedinte are probleme şi pe plan intern. PDP a pierdut majoritatea parlamentară, ceea ce va îngreuna adoptarea reformelor pe care le doreşte.

El a promis majorarea salariilor, reducerea importurilor şi creşterea numărului de locuinţe sociale.

La sfârşitul ceremoniei, Lai şi vicepreşedinta Hsiao, fostă ambasadoare de facto a Taiwanului în Statele Unite, au cântat alături de participanţi melodii pop şi au dansat pe scenă alături de artişti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro