Sari direct la conținut

Coreea de Nord spune că își va accelera programul de armament nuclear după testul subcritic efectuat de SUA

HotNews.ro
Kim Jong Un a supervizat testarea unei noi rachete hipersonice cu combustibil solid, Foto: STR / AFP / Profimedia
Kim Jong Un a supervizat testarea unei noi rachete hipersonice cu combustibil solid, Foto: STR / AFP / Profimedia

Coreea de Nord a transmis luni că recentul test nuclear subcritic întreprins de SUA adaugă noi tensiuni în cursa internaţională a înarmării nucleare şi că Phenianul va lua măsurile necesare pentru a-şi îmbunătăţi capacităţile de descurajare nucleară, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Ministerul american al Energiei a anunţat că Administraţia sa de Securitate Nucleară Naţională a întreprins un experiment subcritic la situl său de teste de la Nevada, pentru a aduna date în vederea susţinerii fiabilităţii şi eficacităţii focoaselor nucleare.

Testele nucleare subcritice nu implică o explozie nucleară şi nu declanşează o reacţie de fisiune în lanţ. SUA sunt semnatare ale Tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare (Comprehensive Nuclear Test-Ban Treaty – CTBT) şi au pus capăt testelor de explozie nucleară în 1992.

Cu toate acestea, agenția de stat nord-coreeană KCNA a informat că „pentru a face faţă instabilităţii strategice din regiune şi din lume cauzată de acţiunea unilaterală a SUA, nu putem decât să reconsiderăm măsurile necesare pentru îmbunătăţirea capacităţilor de descurajare nucleară, în intervalul dintre dreptul nostru suveran şi posibile opţiuni”.

Phenianul nu a precizat măsurile pe care le are în considerare. Coreea de Nord a întreprins şase teste nucleare subterane şi există semnale că ar fi pregătită pentru un al şaptelea, chiar dacă oficiali sud-coreeni au declarat că nu sunt indicii privind un test iminent.

Consiliul de Securitate al ONU a impus sancţiuni împotriva Coreei de Nord pentru testele sale nucleare în vederea dezvoltării de rachete balistice.

Rusia a blocat monitorizarea de către ONU a respectării sancțiunilor împotriva Coreei de Nord

Însă la sfârșitul lunii martie Rusia a blocat prin veto reînnoirea anuală a comisiei de experți ai ONU care monitorizează respectarea sancțiunilor împotriva Phenianului din cauza programelor sale de dezvoltare a armelor nucleare și rachetelor balistice.

Mutarea a avut loc în contextul în care Coreea de Nord a transferat Rusiei arme, inclusiv rachete, pe care Moscova le-a folosit în războiul său din Ucraina. În pofida dovezilor în acest sens, atât Rusia, cât și Coreea de Nord, neagă că forțele armate ruse folosesc în Ucraina arme sau muniții de fabricație nord-coreeană.

Comentând decizia Rusiei de a bloca monitorizarea respectării sancțiunilor împotriva Phenianului, ambasadorul Coreei de Sud la ONU, Joonkook Hwang, a declarat că:

„E aproape comparabil cu a distruge o cameră CCTV pentru a evita să fii prins în flagrant.

China s-a abținut de la votul de joi, în timp ce ceilalți 13 membri ai Consiliului de Securitate al ONU au votat pentru.

„Moscova a subminat perspectiva unei încheieri pașnice și diplomatice la una dintre cele mai periculoase probleme din lume privind proliferarea nucleară”, a declarat după votul ce a avut loc pe 28 martie și Robert Wood, ambasadorul adjunct al Statelor Unite la ONU.

Cum a justificat Rusia votul de la ONU

Ambasadorul rus pe lângă ONU, Vassily Nebenzia, a pus sub semnul întrebării munca comisiei de experți, declarând înainte de vot că „munca acesteia este redusă tot mai mult la a juca potrivit partiturii occidentale, republica informații părtinitoare și analiza titluri de ziare și fotografii de calitate slabă”.

Coreea de Nord se află din 2006 sub sancțiuni ONU din cauza programelor sale de dezvoltare a armelor nucleare și rachetelor balistice, restricțiile fiind înăsprite de-a lungul anilor.

Comisia de experți independenți care monitorizează respectarea sancțiunilor a fost înființată în urmă cu 15 ani, ea raportând de două ori în fiecare an în fața Consiliului de Securitate al ONU și recomandând măsurile de luat.

Mandatul comisiei e expirat în data de 30 aprilie.

Cel mai recent raport redactat de aceasta a fost publicat în luna martie, documentul notând că sunt investigate zeci de atacuri cibernetice despre care se crede că au fost efectuate de hackeri nord-coreeni și care au adus Phenianului 3 miliarde de dolari pentru dezvoltarea programului său de arme nucleare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro