Sari direct la conținut

Fostul premier polonez riscă să fie pus sub acuzare din cauza tentativei de „vot prin poștă”

HotNews.ro
Mateusz Morawiecki, Foto: Radek Pietruszka / PAP / Profimedia
Mateusz Morawiecki, Foto: Radek Pietruszka / PAP / Profimedia

O comisie parlamentară din Polonia va sesiza procurorilor că rolul fostului prim-ministru Mateusz Morawiecki într-o tentativă eșuată de a organiza alegeri prin poștă în timpul pandemiei de Covid-19 ar putea constitui o infracțiune, informează Reuters.

Guvernul pro-european de coaliție al lui Donald Tusk, instalat în decembrie, și-a făcut o prioritate în a-i trage la răspundere pe cei ce care îi acuză de ilegalități comise în timpul guvernării naționaliste anterioare a Partidului Lege și Justiție (PiS). Formularea unor acuzații de natură penală împotriva unei figuri politice de prim-rang marchează o escaladare dramatică a procedeului.

„Acesta este un demers politic al comisiei, care încearcă să folosească mecanismele unei comisii de investigații pentru a lupta împotriva adversarilor politici”, a afirmat fostul premier Mateusz Morawiecki, într-o declarație de presă.

Anterior, el negase existența vreunei ilegalități în această chestiune, afirmând că decizia de a organiza un vot prin poștă la alegerile prezidențiale din 2020 a fost în interesul sănătății publice.

Comisia parlamentară l-a audiat pe Morawiecki în această săptămână privind intenția de a organiza votul prin poștă. Ca multe alte țări, Polonia se afla sub măsuri stricte de lockdown în perioada în care alegerile trebuiau să se desfășoare, mai 2020.

Planul a fost abandonat din cauza disputelor din interiorul coaliției de atunci și a dubiilor privind legalitatea sa, dar tipărirea buletinelor de vot care nu au mai fost utilizate a costat statul polonez cel puțin 70 de milioane de zloți (în jur de 17,7 milioane de dolari). Guvernul actual susține că cei responsabili pentru irosirea unei asemenea sume s-ar putea face vinovați de comiterea unei infracțiuni.

Jacek Karnowski, un parlametar al coaliției de guvernământ și vicepreședinte al comisiei de anchetă, a declarat agenției de presă PAP că „în mod cert” va informa procurorii că o infracțiune s-ar putea să fi fost comisă în cazul lui Morawiecki.

Alegerile prezidențiale din 2020 au fost amânate până pe 28 iunie, Andrzej Duda, aliat al PiS, obținând un al doilea mandat, după cel de-al doilea tur care s-a desfășurat pe 12 iulie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro