Sari direct la conținut

Fost premier maltez, pus sub acuzare pentru corupție. Suspiciuni de fraudă la un contract de 4 miliarde de euro

HotNews.ro
Joseph Muscat, Foto: Rene Rossignaud / AP / Profimedia
Joseph Muscat, Foto: Rene Rossignaud / AP / Profimedia

Procuratura din Malta l-a pus oficial sub acuzare marţi pe fostul premier Joseph Muscat pentru corupţie în legătură cu privatizarea unor spitale publice în 2015, în timp ce sute de susţinători ai fostului şef de guvern îi făceau galerie în faţa tribunalului, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Muscat, în vârstă de 50 de ani şi care a fost prim-ministru între 2013 şi 2020, s-a declarat „absolut nevinovat” de întreaga listă de acuzaţii, între care spălare de bani, solicitare de mită şi asociere în scop infracţional. Fostul său şef de cabinet Keith Schembri şi fostul ministru al sănătăţii Konrad Mizzi, inculpaţi pentru aceleaşi fapte, s-au declarat de asemenea nevinovaţi.

Au negat vinovăţia în acest dosar şi fostul vicepremier Chris Fearne şi guvernatorul Băncii Centrale, Edward Scicluna, care în 2015 era ministru de finanţe, aceştia doi urmând să fie audiaţi miercuri, pentru acuzaţii ceva mai puţin grave, inclusiv fraudă.

Ancheta care a dus la inculparea lui Muscat a durat patru ani şi a fost lansată după ce gruparea anticorupţie Repubblika a indicat că a descoperit nereguli în gestionarea de către guvernul său a unui contract în valoare de patru miliarde de euro privind administrarea a trei spitale.

Contractul a fost atribuit companiei Vitals Global Healthcare, necunoscută până atunci şi fără experienţă în domeniul sănătăţii, pentru ca acesta să-l dea mai departe către Steward Healthcare, cu sediul în SUA, acord anulat însă de un tribunal maltez sub suspiciuni de fraudă.

Joseph Muscat a venit la audiere în compania soţiei sale şi le-a făcut cu mâna susţinătorilor săi înainte de a intra în clădirea tribunalului, aflată peste drum de un monument improvizat în memoria jurnalistei anticorupţie Daphne Caruana Galizia, care investigase acordul privind cele trei spitale şi care a fost ucisă în explozia unei bombe plasate în maşina sa, în 2017. Moartea ei şi anchetele ce au urmat au şocat Europa, ridicând întrebări cu privire la statul de drept din Malta, cea mai mică ţară a UE.

Muscat a demisionat din postul de premier în ianuarie 2019, după ce media au dezvăluit că el şi Schembri au avut legături cu Yorgen Fenech, om de afaceri acuzat de complicitate la uciderea ziaristei; Muscat şi Schembri nu au fost asociaţi cu aceste acuzaţii.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro