Sari direct la conținut

Economia Rusiei crește. Dar cât de mult mai poate dura asta?

HotNews.ro
Polițiști din Moscova, Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / Profimedia
Polițiști din Moscova, Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / Profimedia

Invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 nu numai că a stârnit indignare internațională. De asemenea, ea a declanșat un val de sancțiuni menite să slăbească capacitatea Kremlinului de a duce război împotriva vecinului său, scrie BBC.

Activele Rusiei în străinătate au fost înghețate, iar economia sa a fost izolată de sistemul financiar global, în special fiind vizate exporturile sale de energie.

Îmi amintesc că oficialii și comentatorii occidentali au descris sancțiunile drept „decisive” sau „fără precedent”. Cu adjective ca acestea, situația părea clară. Cu siguranță nu era nicio modalitate ca economia Rusiei să reziste presiunilor.

Confruntat cu perspectiva colapsului economic, Kremlinul ar fi nevoit să dea înapoi și să-și retragă trupele, nu-i așa?

După douăzeci și șapte de luni, războiul continuă. Departe de a fi paralizată, economia Rusiei este în creștere. Fondul Monetar Internațional estimează că Rusia va înregistra o creștere economică de 3,2% în acest an, mai mult decât în ​​oricare dintre economiile avansate ale lumii.

Sancțiunile „decisive” nu au produs lipsuri în magazine. Rafturile supermarketurilor din Rusia sunt pline. Adevărat, inflația este o problemă. Și nu tot ce era în vânzare încă mai este de găsit- un șir de companii occidentale au părăsit piața rusă în semn de protest față de invazia Ucrainei.

Dar multe dintre produsele lor încă își găsesc drumul în Rusia printr-o varietate de alte rute. Dacă vei căuta suficient de atent, mai poți găsi Coca Cola americană în magazinele rusești.

Directorii executivi din Europa și America s-ar putea să nu se mai adune la evenimentul economic anual al Rusiei – Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg (numit odată Davos-ul Rusiei), dar anul acesta vor veni acolo delegați din peste 130 de țări și teritorii.

În loc să se plieze sub greutatea sancțiunilor occidentale, economia rusă a dezvoltat noi piețe în Est și Sudul Global.

Toate acestea permit oficialilor ruși să se laude că încercările de a izola Rusia, din punct de vedere politic și economic, au eșuat.

„Se pare că economia rusă a reușit să se adapteze la condiții externe foarte nefavorabile”, spune Yevgeny Nadorshin, economist senior la PF Capital. „Fără îndoială, sancțiunile au afectat mecanismul de funcționare din interiorul economiei. Dar multe componente au fost „restaurate”. Adaptarea are loc.”

Înseamnă asta că sancțiunile au eșuat?

„Problema mare a fost înțelegerea noastră a ceea ce sancțiunile pot și nu pot face”, spune Elina Ribakova, cercetător principal la Institutul Peterson pentru Economie Internațională.

„Nu este ca și cum ai apăsa un comutator și Rusia va dispărea. Ceea ce pot face sancțiunile este să dezechilibreze temporar o țară până când găsește modalități alternative de a le evita. Ne aflăm în acel moment în care Rusia a găsit o soluție.”

Moscova și-a redirecționat exporturile de petrol din Europa către China și India. În decembrie 2022, liderii G7 și UE au introdus un plan de plafonare a prețurilor menit să limiteze veniturile pe care Rusia le câștigă din exporturile sale de petrol, încercând să-l mențină sub 60 de dolari pe baril. Dar experții occidentali admit că Rusia a reușit să ocolească acest lucru destul de ușor.

Recunoscând că Rusia este unul dintre cei mai mari jucători de pe piața mondială a energiei, ei au încercat să mențină fluxul de petrol rusesc pentru a evita creșterea prețurilor la energie. Rezultatul este că Moscova încă face bani.

Rusia a devenit cel mai mare furnizor de petrol al Chinei. Dar importanța Beijingului pentru Moscova se extinde cu mult dincolo de exporturile de energie. China a devenit un colac de salvare pentru economia rusă. Comerțul dintre cele două țări a atins anul trecut un record de 240 de miliarde de dolari.

Plimbați-vă prin Sankt Petersburg sau Moscova și nu trebuie să fiți un expert în economie pentru a înțelege cât de importantă a devenit China pentru o Rusie lovită de sancțiuni. Magazinele de electronice de aici sunt pline de tablete, gadgeturi și telefoane mobile chinezești. Dealerii de mașini chinezi domină acum piața auto locală.

La o expoziție recentă la Nijni Novgorod, prim-ministrului rus Mihail Mișhustin i s-a arătat versiunea nou-nouță a unui brand rusesc clasic, Volga. Noul Volga se bazează pe o mașină chinezească, Changan.

„Unde a fost făcut acest volan? Este chinezesc?” a întrebat premierul, aparent iritat de lipsa componentelor rusești.

„Vrem ca [roata] să fie rusească”, a spus el.

În cele din urmă nu industria auto este cea care stimulează creșterea economică a Rusiei.

Cheltuielile militare fac asta.

De când Rusia a lansat ceea ce Kremlinul încă numește „operațiune militară specială” în Ucraina, fabricile de armament au lucrat non-stop și tot mai mulți ruși au fost angajați în sectorul apărării.

După mai bine de doi ani de lupte, economia Rusiei s-a adaptat presiunilor războiului și sancțiunilor. Dar SUA amenință acum cu sancțiuni secundare asupra băncilor străine care sprijină tranzacțiile cu Moscova, iar asta creează un nou set de probleme pentru Rusia.

Ar fi greșit să tragem concluzia că Rusia a reușit să treacă de sancțiuni. Până acum s-au găsit modalități de a le ocoli. Dar presiunea asupra economiei ruse din cauza sancțiunilor nu a dispărut.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro